Política

El TS no admet a tràmit el recurs del Govern contra l'acord del Consell de Ministres d'impugnar el 9-N

L'alt tribunal considera que no és l'òrgan competent per dirimir si el govern espanyol podia recórrer contra el procés participatiu davant del Tribunal Constitucional

Fa pagar 600 euros a la Generalitat en matèria de costos judicials

El Tribunal Suprem ha decidit no admetre a tràmit el recurs de la Generalitat contra l'acord del Consell de Ministres per portar davant del Tribunal Constitucional (TC) l'organització del procés participatiu del 9-N. El Govern va presentar al TS un recurs contenciós-administratiu contra la decisió de l'executiu de Mariano Rajoy, però ara el TS dóna la raó a l'estat i la fiscalia i considera que no és l'òrgan competent per dirimir si el govern espanyol podia recórrer contra el 9-N davant del TC.

En una interlocutòria de 12 pàgines, la secció setena de la Sala Contenciosa-Administrativa recorda a la Generalitat que el recurs interposat pel govern espanyol davant del TC ja va passar un filtre de competència jurisdiccional, que és el mateix TC. Per això, considera que el TS no pot enjudiciar si el propi TC ha d'admetre a tràmit o no un recurs, ja que ho fa el propi tribunal.

Igualment, dóna també la raó a la fiscalia i l'advocacia de l'estat assegurant que l'acord del Consell de Ministres del 31 d'octubre no tenia efectes en si mateix, sinó que era el posterior recurs presentat al TC el que els tenia, i també la seva admissió o no a tràmit.

La Generalitat considerava que el govern espanyol no podia presentar un segon recurs d'inconstitucionalitat després que el TC suspengués la primera versió de la consulta, sinó que s'hauria d'haver presentat un incident d'execució davant del TC sobre la primera consulta o la Llei de Consultes.

L'estat, per la seva banda, va al·legar que la Generalitat no està legitimada per defensar el dret a la llibertat d'expressió i opinió política dels catalans, ja que no els representa, sinó que ho haurien de fer els propis ciutadans afectats.

El Suprem dóna la raó a les tesis del govern espanyol i la fiscalia i no admet a tràmit el recurs de la Generalitat, després que ja denegués la suspensió cautelar de l'acord abans del 9-N, i fa pagar 600 euros a la Generalitat en matèria de costos judicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia