Política

La coalició de UMP amb catalanistes passa davant el FN a la Catalunya Nord

El FN passa a la segona volta en 16 de les 17 circumscripcions, tot i no millorar resultats en nombre de vots

Socialistes, comunistes i verds, que es presentaven per separat, sumen per la segona volta

La coalició de dreta de la UMP, amb els centristes de la UDI i els catalanistes de Convergència Democràtica de Catalunya i Unitat Catalana, ha guanyat en nombre de vots (dos mil els separen del Front National) la primera volta de les eleccions departamentals a la Catalunya del Nord. Els socialistes, que governen des fa divuit anys el Consell General dels Pirineus Orientals en coalició amb els comunistes, han resistit bé el desgast. L'actual presidenta del Consell General, la socialista Hermeline Malherbe, es trobarà un duel amb l'extrema dreta a la circumscripció Perpinyà-6 en la segona volta, ja que la dretana UMP i els seus aliats centristes i catalanistes han quedat eliminats. Per contra, el batlle d'UMP de Prada, Jean Castex, ha obtingut el 42% en la circumscripció del Conflent, en una posició molt còmoda contra el FN en la segona volta.

Contràriament al que indicaven les enquestes, que la feien pujar fins al 33%, l'extrema dreta del FN no guanya en nombre de vots però aconsegueix mantenir-se per a la segona volta en 16 de les 17 circumscripcions. Per diumenge que ve hi haurà set triangulars entre la coalició liderada per la UMP, els socialistes i comunistes, i l'extrema dreta del Front National. En quatre circumscripcions hi haurà duels entre esquerra i extrema dreta i en una circumscripció un duel entre socialistes i el centredreta de la UMP.

Fora de Perpinyà, el partit de Marine Le Pen recula en relació amb els resultats de passades eleccions. L'aposta dels partits catalanistes CDC i UC d'aliar-se amb el partit de Nicolas Sarkozy i amb els centristes de l'UDI sembla que els dóna bons resultats. A les Fenolledes, la candidata catalanista d'UC i UMP ha quedat primera davant els socialistes i l'extrema dreta, i també en molt bona plaça per a la segona volta, els candidats de CDC i UMP.

En la segona volta, socialistes i comunistes es mostren disposats a fer un “front republicà” contra el Front National i votar la UMP si està més ben situada. La dreta sarkozysta no veu bé fer el mateix i votar els candidats d'esquerra, fet que pot distanciar-la dels seus aliats centristes i catalanistes, més disposats a impedir que l'extrema dreta guanyi una circumscripció a la Catalunya del Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia