Política

FN o front republicà

L'esquerra podria conservar la majoria al Consell Departamental dels Pirineus Orientals

El líder de la UMP i expresident no vol revalidar el front republicà contra l'extrema dreta

La segona volta de les eleccions departamentals tindrà lloc demà arreu de l'Estat francès. A les comarques catalanes sota administració francesa hi ha en joc un canvi de majoria en el Consell Departamental (anomenat fins ara Consell General), que seria l'equivalent de les diputacions. Tot i que amb la reforma territorial en curs a França no se sap quines competències tindrà aquest organisme, en la primera volta de diumenge passat hi va haver una participació superior al 50%, més alta del que és habitual. Des de fa divuit anys, el Consell General està governat pel Partit Socialista, amb acords de legislatura i el suport del Partit Comunista. En la primera volta, socialistes i comunistes es van presentar per separat, amb resultats que els situaven lluny de la dreta sarkozysta de la UMP (aliada amb centristes i catalanistes) i de l'extrema dreta del Front National. En la segona volta, tanmateix, la victòria es jugarà per poc entre la coalició al voltant de la UMP (en què participen Convergència Democràtica de Catalunya i Unitat Catalana) i l'esquerra reunificada, amb vots socialistes, comunistes, d'extrema esquerra i dels ecologistes.

Front National

L'extrema dreta del Front National (FN), tot i que va passar a la segona volta en setze de les disset circumscripcions, no té cap possibilitat de sortir guanyadora en aquests comicis tot i haver superat el 30% de vots i haver arribat gairebé fins al 40% en certs barris de Perpinyà. Uns percentatges que són similars o menors als que aquest partit havia obtingut a la Catalunya del Nord als anys vuitanta, quan va aconseguir tenir un diputat a París. El vot d'extrema dreta es concentra en barris amb forta presència de població pied-noir (antics colons de l'Algèria francesa), pobles costaners amb molts jubilats procedents del nord de França i en una franja de l'electorat desencisada amb el sistema de partits tradicionals francesos. Demà el FN podria guanyar entre dos i quatre circumscripcions de les disset de la Catalunya del Nord.

Sarkozy, contra el front republicà

El líder de la UMP, Nicolas Sarkozy, va fer un míting a Perpinyà dijous i es va declarar contrari al front republicà que el seu partit defensava fins ara en cas d'una elecció en què hi hagués un candidat del FN. Socialistes, comunistes i partits de centre i dreta demanaven el vot, en la segona volta, pel candidat que defensés “valors republicans” contra l'extrema dreta, fos quina fos la seva etiqueta política.

Ara, però, Sarkozy propugna el “ni-ni”, no votar cap candidat ni d'esquerra ni d'extrema dreta allà on els candidats de la UMP hagin quedat eliminats. Aquesta posició no és assumida pels aliats nord-catalans de la UMP, els centristes de l'UDI ni pels catalanistes de CDC i UC. L'exbatlle de Perpinyà Jean-Paul Alduy, retirat de la política, s'ha declarat en total desacord amb Sarkozy i ha fet una crida per votar els candidats, de dreta i d'esquerra, que s'enfronten a un candidat del FN. La plataforma catalanista unitària SEM, en què hi ha l'ANC, ha fet també una crida per “aturar la pujada del Front National”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia