Política

L'esquerra guanya a la Catalunya del Nord i el FN queda sense cap escó

Socialistes i comunistes continuaran tenint majoria al Consell, on governen des de fa divuit anys

El FN és la tercera força, darrere la coalició de dreta de la UMP

L'esquerra nord-catalana (socialistes i comunistes) va guanyar clarament la segona volta de les eleccions d'ahir al departament dels Pirineus Orientals –que correspon al territori de les comarques catalanes de l'Estat francès–, amb onze circumscripcions guanyades de les disset que hi havia en joc. L'extrema dreta del FN no n'ha guanyat cap i quedarà fora del Consell Departamental. La coalició de centredreta UMP-UDI (amb el suport d'Unitat Catalana i Convergència Democràtica de Catalunya) ha guanyat en sis circumscripcions. En percentatges, socialistes i comunistes obtenen el 65% dels escons i el centredreta UMP-UDI, el 35%. La victòria de l'esquerra ha estat possible pel traspàs de vots dels ecologistes i l'extrema esquerra, que en la primera volta es van presentar per separat.

L'electorat nord-català es va mobilitzar força en unes eleccions que se celebraven arreu de l'Estat francès. La participació va superar el 58%, set punts més que en la primera volta, i es va situar en les primeres posicions dels departaments amb menys abstenció de tot l'Estat. L'augment de participació ha afavorit els candidats d'esquerra, com és el cas de la circumscripció d'Elna, on ha estat elegit el candidat comunista i catalanista Nicolas Garcia, exbatlle de la ciutat i restaurador de la maternitat d'Elna. Garcia s'ha mostrat partidari de la independència de Catalunya en diverses ocasions. Una altra circumscripció significativa és la que inclou el barri del Vernet de Perpinyà, un barri on l'extrema dreta del FN havia obtingut resultats gairebé del 40% en les passades eleccions municipals amb el candidat Louis Aliot, número dos del partit i company sentimental de Marine Le Pen. En aquesta circumscripció ha guanyat la candidata de centredreta Annabelle Brunet, de l'UDI, molt propera a Unitat Catalana i regidora de l'Ajuntament de Perpinyà, on ha intervingut en català en algunes ocasions. Cap candidat dels partits catalanistes que formaven part de la coalició UMP-UDI ha estat elegit. Els candidats de CDC no van passar la primera volta i els dos candidats d'Unitat Catalana presents ahir van ser vençuts pels de l'esquerra reunificada.

En aquesta segona volta hi va haver set circumscripcions amb triangulacions entre el FN, l'actual majoria d'esquerres i la coalició de la UMP amb centristes i catalanistes; cinc duels entre el FN i la coalició UMP; quatre duels entre el FN i la coalició d'esquerres, i un duel entre la coalició UMP i la coalició d'esquerres. El Consell Departamental tindrà 34 escons, i la majoria absoluta en necessita 18.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia