Política

ALBERT ABELLÓ

CANDIDAT DE CIU A TARRAGONA

“El PSC ha perdut l'oportunitat de reactivar la ciutat”

El nou cap de llista de CiU a Tarragona defensa que han hagut de fer “la campanya política més curta de la història” en relació a les accions de promoció més controvertides

Planteja la reactivació econòmica, la millora del funcionament administratiu de l'Ajuntament i una planificació real com a eixos del seu programa

PRECAMPANYA
“A algú potser li va molestar la meva irrupció en política i això ha provocat la controvèrsia”
SOBIRANISME
“No som aliens i estarem al costat del Parlament. Però ara a la gent li preocupa la seva ciutat”
RENOVACIÓ
“Si l'experiència en política fos valuosa, la ciutat de Tarragona seria Manhattan”
PÈRDUA DE VOTS
“CiU no va saber entomar bé la transició a l'oposició i vam entrar en una actitud passiva”
CROMOS
“Em sap greu la polèmica, ja que va perjudicar la gent del Camp d'Aprenentatge”
BALLESTEROS
“Ha estat Un mandat fluix, molt negatiu. El PSC ha fet servir la crisi com a paraula màgica”
ADMINISTRACIÓ
“Qualsevol decisió passarà primer perquè l'Ajuntament funcioni correctament”
COMERÇ
“Donarem ajuts de fins a 1.000 euros a tots els comerços nous o que vulguin fer reformes”
JAUME I
“S'han de depurar responsabilitats. No oblidem que Ballesteros va votar que sí a tot”
JOCS DEL 2017
“Més val ficar-se vermell un dia que groc tota la vida. Si hem de prendre mal, que no es facin”

Albert Abelló ha estat l'aposta independent de CiU a Tarragona per renovar la seva candidatura per tercer cop des de la marxa de l'exalcalde Joan Miquel Nadal (CiU) i per frenar la davallada en els darrers dos comicis municipals. La precampanya de presentació del nou candidat arriba, però, envoltad a de polèmica.

En la seva precampanya utilitza el lema “Tarragona Rock'n Roll”. Què vol expressar amb això?
Vol dir dinamisme, actitud, energia... És una expressió que habitualment sempre he fet servir abans de tirar endavant un projecte, per animar a la gent.
Moltes de les accions que ha plantejat els darrers mesos han estat molt controvertides.
Jo entro a la política el 26 de gener de 2015 i tenim 110 dies per fer una campanya. Segurament és la campanya política més curta de la història per guanyar unes eleccions. És una qüestió vital que la ciutadania conegui el candidat, i s'ha fet una gran feina en aquesta línia, i s'han pres decisions que per algú poden ser polèmiques, però que han estat molt benvingudes per la ciutadania.A algú potser li va molestar la irrupció d'Albert Abelló i això ha provocat aquesta controvèrsia.
Li perjudica ser el darrer candidat en ser escollit, i a més en un procés intern polèmic?
Ha estat un procés absolutament democràtic. Sóc l'únic candidat a Tarragona que ha estat escollit en un procés així. Això em dóna una solidesa que d'una altra forma no hagués tingut.
Sí que us ha provocat un distanciament dels regidors actuals de CiU.
No era el meu interès. Penso que a la política s'ha de saber entrar i s'ha de saber sortir, i en cap cas ha estat la meva intenció ni buscaré cap tipus d'enfrontament amb aquestes persones. Respecto la tasca que han fet, i els agraeixo.
A la candidatura no hi ha ningú amb passat en un càrrec polític. No us deixa mancats d'experiència de gestió?
Si l'experiència en política fos alguna cosa valuosa, i tenint en compte que hi ha persones a l'Ajuntament que porten 32 anys, hauríem de ser Manhattan! Pot ser bona, però no determinant. El que haguem d'aprendre, ho farem el més ràpid possible i farem la feina amb les màximes ganes i il·lusió.
Vau tenir un allarga negociació amb Unió. Com és ara la relació amb el nou cap local, Josep Maria Prats?
Ells es van afegir a la proposta que vaig fer perquè hi hagués una renovació de les llistes i les persones. La relació que tinc amb Prats és molt bona, és un gran company de viatge. Totes les persones que venen d'Unió poden aportar molt a la ciutat i m'hi trobo molt a gust.
CiU perd vots i regidors des del 2007. Què han fet malament?
No ho sé. Segurament el fet de passar d'estar governant a l'oposició és un trànsit que mentalment no és fàcil. Potser aquesta transició no es va saber entomar suficientment bé i vam entrar en una actitud més passiva.
Dins de la seva campanya de promoció, han distribuït un col·leccionable de cromos que ha estat retirat per la Junta Electoral.
I creiem que ha funcionat molt bé. Ha beneficiat al comerç, ha fet que gent de Tarragona conegui la seva ciutat, i ha servit per conèixer la nostra història. No té res més: la prova és que si no compleix la legalitat, tots els regals a les parades de Sant Jordi, també eren il·legals. I tot el que fa Josep Fèlix Ballesteros amb el seu Tarragona Enamora. Considerem que sí que s'ajusta perfectament a la llei, però hem acceptat la resolució de la junta electoral i l'hem retirat.
Va ser un error la cessió d'àlbums al Camp d'Aprenentatge, que va acabar amb la dimissió de la seva directora?
Sí, però en la seva justa mesura. En cap cas vam inundar les escoles d'àlbums, sols es va enviar una mostra perquè les biblioteques de les escoles tinguessin el referent. Em sap greu i en certa forma em sento responsable perquè es va perjudicar a unes persones que tinc en estima i que són gran professionals.
També se'l va acusar d'incomplir la normativa amb les Salsitxes Party.
Els que despatxaven aquest berenar ho feien amb tots els permisos i condicions. L'únic, que quan vam demanar permís al camp de futbol de Bonavista o a d'altres similars no ens el van donar. Però en canvi el senyor Ballesteros quan va venir Pedro Sánchez va agafar les claus de les instal·lacions de Campclar i va fer-se la fotografia.
Com definiria aquest darrer mandat?
Vivim en una ciutat totalment aturada i paralitzada. Ha estat un no-mandat pràcticament. El PSC ha governat en minoria, sense tenir un projecte de ciutat, i en aquests vuit anys la ciutat de Tarragona ha perdut moltes possibilitats. El PSC ha tingut una paraula màgica, que ha estat la crisi, i que els ha servit per justificar la seva manca de capacitats. Ha estat un mandat molt fluix i molt negatiu.
Quines oportunitats s'han perdut?
S'ha perdut l'oportunitat d'entendre que la ciutat s'ha de recuperar econòmicament. Tenim els mateixos aturats que fa 4 anys, 12.000.
Han proposat un pla de xoc contra la pobresa. En què consistirà?
La generació d'activitat és un element nuclear del nostre programa, i una manera d'estalviar molts diners en ajuts socials. Proposem cinc punts. Primer, la finestreta única, la Finestra Empresa. El segon, una contribució de 1.000 euros per contractar un aturat major de 45 anys, i que faci dos anys que no cobri atur. En tercer lloc, subvencionar la quota dels nous autònoms els primers sis mesos, i al 50% els següents sis. La quarta, el suport i ajut a tots els comerços que es vulguin reformar o obrir de nou, amb un ajut de fins a 1.000 euros per aquests establiments. El cinquè punt és llicència d'activitats a cost zero a tota empresa que vingui de nou, del tipus que sigui.
A Tarragona es té la sensació que cada campanya electoral estem encallats en els mateixos temes.
Hi ha tot un seguit de projectes que no s'acaben mai de realitzar, cosa que resta molta credibilitat a la ciutat. Com el Mercat Central, que ara fa vuit anys que es va començar. I cada campanya sembla que hi ha una necessitat imperiosa de tapar forats a la ciutat, i això és un error. Nosaltres no hi hem entrat.
Sí que han proposat traslladar l'Ajuntament a la Tabacalera.
El que hem dit és que és molt important que tots els serveis de l'Ajuntament, que estan repartits per la ciutat, es pugui agrupar en un únic espai, sigui la Tabacalera o sigui un altre.
Quina seria la primera acció que faria si fos escollit alcalde?
Parlar amb els 1.400 treballadors de l'Ajuntament per mirar de quina manera podem endreçar la maquinària perquè pugui funcionar millor. Qualsevol decisió passa perquè l'Ajuntament funcioni correctament.
El mateix Ballesteros reconeix que és la seva assignatura pendent.
No ha estat capaç i és una llosa molt important. Això no dóna vots, i és molta feina i molts maldecaps. I fa falta molta determinació i molta dedicació, i un clar lideratge que segurament no tenim ara.
Com ha vist l'oposició aquests quatre anys?
Ballesteros ha governat amb comoditat estant en minoria. Això demostra quina ha estat l'actitud per part de l'oposició, que ha estat molt tova. Això no vol dir que en temes de ciutat no estiguem disposats a anar tots junts. Però hi ha hagut molts temes que hi hauria d'haver hagut una oposició molt més intensa i contundent, perquè s'ho valia.
Va començar la precampanya qüestionant els Jocs del Mediterrani. Què faria amb ells?
Veure quin és l'estat de les coses, i fins a quin punt tenim les dotacions pressupostàries. En quin punt està el cronograma de les obres, i quin és el benefici que s'emporta la ciutat d'això. Amb un interès també perquè hi hagi un aprofitament a les instal·lacions esportives municipals, que estan molt desateses. Si es compleix això, encantats de treballar colze a colze per tirar-ho endavant. Volem que se'ns expliqui perquè intuïm que les capacitats per fer-los estan sota sospita.
Estem en un punt de no retorn per tirar enrere els Jocs?
Crec que no . Més val ficar-se vermell un dia que groc tota la vida. Si genera un euro de benefici per la ciutat, s'han de fer sí o sí, amb totes les ganes i dedicació. Però si hem de prendre mal i fer el ridícul, no.
Què faria perquè Tarragona arrenqui definitivament com a ciutat turística?
Tarragona no pot ser una ciutat turística de casualitat, que és el que és ara. Hem de fer una ciutat turística de primer ordre. Cal que allò que ja tenim i en quantitats industrials, com és patrimoni i cultura, ho sapiguem vendre al'exterior. La gent ha de venir a Tarragona expressament, no perquè fa núvol o plou a l'estiu .
Defensen que el Jaume I es reconverteixi en pàrquing convencional tot i que el govern diu que és inviable.
Aquestes últimes setmanes hi ha hagut una intoxicació molt important per part del govern socialista. S'ha proposat un concurs d'idees per decidir què s'h' ha de fer, però abans has de saber què és el que s'hi pot fer . A nosaltres ens agradaria que aquell pàrquing no hi fos allà, per començar. I per molt que es vulgui intoxicar a la gent, ara allà només es pot fer un aparcament.O el tapem i ens oblidem dels 27 milions d'euros. Ens consta que hi ha hagut propostes de fa pocs mesos d'empreses que volen fer un aparcament allà, no sé perquè les han amagades. I fa quatre anys el PSC va dir que volia fer un pàrquing, no sé perquè s'ha desdit ara.
S'haurien de depurar responsabilitats, encara que això afecti a membres del seu partit?
Sí, va ser un projecte de CiU, però no perdem de vist que el vicepresident d'Aparcaments tot el cas Jaume I i qui va aprovar-ho tot va ser Ballesteros. El proper mandat serà l'únic polític que hi va ser. S'han de depurar responsabilitats a tothom que va prendre decisions en aquell moment, sigui del partit que sigui.
Quin paper tindrà el debat nacional en aquestes eleccions?
Crec que a les municipals a la gent el que li preocupa és la seva ciutat. Evidentment que n'hi ha que decidirà en clau nacional i nosaltres no serem aliens, estarem al costat del que decideix el Parlament de Catalunya.
I podria condicionar els socis de CiU en els pactes postelectorals?
No m'ho plantejo. El tema dels pactes és un tema que ara per ara no ens preocupa. A partir del 24 de maig ja veurem.

El salt d'un emprenedor

Albert Abelló (Tarragona, 1960) va fer el passat mes de gener el salt de la presidència de la Cambra de Comerç de la ciutat, càrrec que ocupava des del 2006, al número u de CiU com a independent. Casat i pare de dos fills, es va formar com a tècnic en automoció, però ha estat autònom des que tenia 20 anys. “Així que des de llavors he tingut una salut de ferro”, bromeja. Ha liderat diverses iniciatives empresarials i comercials, com la cadena de congelats Anna Pons, creada el 1987.

Judit Fernàndez



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona