Política

Duel i altres guerres

PALAMÓS · Resten deu dies perquè Ferrés (PSC) i Pallí (CiU) tornin a veure's les cares a les urnes, dotze anys després, mentre que els altres partits aspiren, sobretot, a ser al ple

En espera que els electors es pronunciïn a les urnes, les eleccions a Palamós es prefiguren com un duel entre les dues forces més votades. Un PSC que aspira amb l'actiu de la candidata, Teresa Ferrés, i la sigla en segon terme; i una CiU revolucionada, on la centrífuga ha tret de la llista de la federació els cinc regidors electes fa quatre anys –Glòria Prim s'ha aferrat al salvavides que li van llançar al desembre els socialistes– i amb un vell conegut, l'exalcalde Jordi Pallí, que retorna a l'escenari de la pugna perduda contra Ferrés al 2003, amb l'objectiu de capgirar el desenllaç.

Als col·legis electorals, els palamosins podran triar altres sis paperetes. Però les expectatives de partida són discretes. Fora dels dos grans rivals, al 2011 només ERC va aconseguir dues actes, lluny de les 8 del PSC i les 5 de CiU. I el PP i l'Entesa no van passar d'un regidor. La conjuntura apunta a una millora general dels resultats dels republicans, que fa quatre anys vivien moments complicats i en el cas palamosí es van enfrontar amb SI. Però el cisma local que van provocar, l'any passat, el pas dels regidors Dani Reixach i Miquel Gubert a no adscrits i la dimissió de l'executiva li ho posen una mica més difícil a Lluís Puig, amb una candidatura força jove i renovada. Reixach i Gubert abanderen ara una de les noves formacions, Junts per Palamós i Sant Joan, que a més de disputar-li els vots a ERC en vol esgarrapar de CiU. I hi ha la CUP, amb David Bohigas com a cap de llista, que també cerca el seu tros del pastís.

Altres dues guerres

Fora de la batalla pel nínxol més partidari de la independència, el PP es torna a presentar amb una candidata, Vanesa Mànyik, que va prendre possessió a mig mandat, quan va substituir l'absent Ricard Fontanet contra la voluntat del pare del regidor, l'històric Joan Fontanet, que anava tercer i va veure frustrada la jugada de situar el seu fill per acontentar la direcció gironina, que volia renovació.

Mànyik es va resistir a renunciar a la credencial i ara es juga la continuïtat. Tot i el paper testimonial al ple, té a favor el fet d'haver mostrat un tarannà dialogant. Al ple, es va desmarcar del partit respecte al projecte de reforma restrictiva de la llei de l'avortament, però a més d'aquest detall –que pot desmobilitzar una part de l'electorat popular–, les altres incerteses que l'afecten són si mantindrà el suport de la bossa de sufragis que mobilitzaven els Fontanet i l'evolució del vot a les sigles, desgastades a escala estatal.

Per l'esquerra, l'Entesa també ho té complicat. La marca local d'ICV-EUiA ha vist com els votants anaven emigrant cap a l'espai socialista, dels quals han estat socis de govern. I la nova candidata, Laia Súñer, ha admès que l'objectiu és créixer per guanyar influència dins de l'executiu. Un dels històrics de l'Entesa, Francesc Matés, ha optat pel camí més curt d'implicar-se en el PSC i anirà vuitè de la llista de Ferrés. Mentrestant, també la CUP i la nova candidatura dels Pirates de Palamós, que obre Ariadna Hormigo amb un programa centrat en la democràcia directa, les llibertats i els serveis públics, competeixen pel mateix flanc del tauler.

Diferències i semblances

La ciutat, evidentment, no és la mateixa del 2003. La crisi ha alterat un paisatge que els caps de llista del PSC i CiU veuen diferent. Per Ferrés ha millorat amb l'acció dels governs comandats pels socialistes. I Pallí, en canvi, es fixa més en les qüestions que des d'aleshores resten invariades, com ara el pla especial del port o re forma del passeig del Mar. Ferrés va anunciar a mig mandat un pla especial que permès debatre el futur de l'eix, però al final va optar per sotmetre a referèndum virtual si es feien retocs cosmètics al llarg de tot l'espai o una reforma integral a l'extrem que limita amb Sant Antoni. Va guanyar la segona, amb crítiques posteriors. I la zona verda d'aparcament amb tarifa tova per als veïns, un altre factor potencial de desgast per al PSC, ha acabat subvencionada pel consistori.

LES CLAUS
1
Pols
Dues grans llistes antagòniques i d'altres sis de petites es disputen els 17 regidors.
2
Pugnes
Candidatures amb perfils similars es poden anul·lar entre elles per l'efecte de la llei d'Hondt.
3
Participació
El PSC l'ha exercit i en fa gala, però l'oposició creu que cal anar més enllà.
LA XIFRA
8
paperetes
podran triar els palamosins per votar el 24-M.
M. Teresa Ferrés
PSC.
Alcaldessa des del 2003, encapçala per quart cop la llista socialista. Abans d'entrar a la política, al 1999 com a regidora, es dedicava al món de la formació.
Jordi Pallí
CiU.
Advocat. Exalcalde (entre el 1996 i el 2003), va abandonar la política activa al 2007 i ha decidit tornar després que l'executiva convergent li ho proposés.
Lluís Puig
ERC.
És mestre d'educació física i va néixer al 1975. Va ser el segon de la candidatura al 2011. Va plegar per desavinences amb Reixach i ara torna de cap de llista.
Vanesa Mànyik
PP.
Al 2013 va rellevar Ricard Fontanet al ple, després d'un estira-i-arronsa amb el número tres, l'històric Joan Fontanet, que va acabar abandonant el partit.
Laia Súñer
Entesa.
El relleu d'Èrik Solés reivindica l'aportació del partit a la governabilitat en els darrers mandats i l'aportació en matèria de Medi Ambient.
Ariadna Hormigo
Pirates de Palamós.
És la més jove dels 8, amb 22 anys. Escollida en assemblea, vol dur la veu d'un partit creixent a Europa i primer a les enquestes d'Islàndia.
Dani Reixach
Junts per Palamós i Sant Joan.
Impulsor, amb els escindits d'ERC, de la nova agrupació d'electors, representen un projecte independentista.
Joan Bohigas
CUP.
És agent rural i lidera el projecte de la candidatura popular, amb l'objectiu de tenir representació al municipi i voluntat d'oposició si no són els més votats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia