Política

El pes del vot de protesta

Roses · L'alcaldessa, Montse Mindan, encapçala per primer cop la candidatura de continuïtat de CiU i entre quatre i cinc llistes aspiren a recollir el vot de protesta en el municipi amb més candidatures a la comarca de l'Alt Empordà

En el moment en què es va tancar el termini per presentar candidatures, a Roses n'hi havia nou i el municipi podia presumir de ser el de l'Alt Empordà amb més llistes: ara, però, aquest privilegi està a punt de caure per la crisi interna a Rosincs, i si es confirma que es retira aquesta llista seran només vuit, suficients per a una gran dispersió de vots. La Plataforma Cívica i Ciutadans (i Rosincs si es manté) són les propostes que més directament volen recollir els vots de protesta i pertorbar el joc dels “grans” partits; en aquest bloc també caldria comptar-hi Gent del Poble, que se situa en l'òrbita de la CUP –tot i que ja disposa de dos regidors en aquest mandat–, i queda també la incògnita del resultat que podrà aconseguir UMdC (Unió Municipal de Catalunya), que aquesta vegada presentarà llista pròpia al marge de CiU. Els resultats i el pes que puguin representar aquestes cinc llistes condicionaran els pactes que puguin sorgir entre els partits que aspiren a liderar l'alcaldia: Montse Mindan –tot i que és la primera vegada que encapçala la candidatura de CiU– surt amb avantatge i tot indica que podria estar disposada a repetir, si cal, un pacte de govern amb el PP que ha anat prou bé a les dues parts. Més complicat serà –o en tot cas hauran de buscar més aliances– per a Olga Simarro (PSC) i Joan Plana (ERC): tots dos s'estrenen com a alcaldables en aquestes eleccions i tots dos pràcticament han de construir projectes des de zero. El PSC, tot i que en les eleccions passades va aconseguir set regidors i era la segona força política del consistori, ha acabat el mandat amb una única regidora afí a la direcció local i amb dificultats per substituir els regidors que han abandonat l'escó.

El candidat d'ERC té l'avantatge del bon moment que passa el partit arreu del país, però també haurà de demostrar que el projecte republicà arrela en l'àmbit local i que pot liderar i aplegar prou suport per formar govern. Una possible sorpresa seria que l'eix nacional triomfi a Roses i faciliti un apropament entre CiU i ERC, per barrar el pas a una aliança del PSC i el PP, que tampoc no es pot descartar ja que aquestes dues formacions ja van governar juntes del 2007 al 2011.

El consistori de Roses perdrà quatre regidors –en relació amb els que hi ha ara– després de les eleccions del 24 de maig. De fet, tornarà a tenir 17 regidors, que eren els que hi havia el 2007. Els escons valdran més cars –en nombre de vots– si les llistes de protesta aconsegueixen fer trontollar les grans formacions. Però en les passades eleccions a Roses, tot i que es presentaven tantes candidatures com ara, els vots es van concentrar en quatre formacions, mentre que el 2007 es van elegir representants de fins a sis llistes diferents. Els electors decidiran si revaliden la confiança en les grans formacions o si els atreuen les noves propostes.

LES CLAUS
1
CiU
Montse Mindan s'estrena com a cap de llista de CiU i Carles Pàramo passa a ser el número 2.
2
Reptes
El PSC i ERC han de convèncer amb nous projectes que han d'aixecar pràcticament des de zero.
3
Dispersió
Nou llistes es presenten i això pot obligar els grans partits a buscar aliances
LA XIFRA
17
regidors
L'últim cens de població situa Roses per sota del llindar dels 20.000 habitants i, per tant, el consistori perdrà en aquestes eleccions quatre regidors: seran 17 en lloc de 24.
Montse Mindan
CiU.
L'alcaldessa va assumir l'alcaldia a mig mandat i afronta per primera vegada l'elecció com a cap de llista, i Carles Pàramo passa a ser número 2.
Manel Escobar
PP.
El portaveu dels populars repeteix com a alcaldable; encarregat de finances, ha donat successivament suport a dos governs: del PSC el 2007 i ara de CiU.
Olga Simarro
PSC-CP.
S'estrena com a alcaldable socialista amb el repte de reconstruir un grup municipal que va iniciar el mandat amb set regidors i l'ha acabat amb només un.
Francesc Giner
Gent del Poble.
El portaveu de GdP repeteix com a cap de llista i a diferència del 2011 la candidatura aquesta vegada no té el suport d'ERC.
Joan Plana
ERC-AM.
ERC no va poder presentar candidats en les eleccions passades i Joan Plana s'estrena com a alcaldable confiant aprofitar el bon moment del partit.
Josep A. Valdera
Unió Municipal de Catalunya.
La rivalitat entre la direcció local de Convergència i la d'Unió aquesta vegada s'ha portat fins al final i Valdera (president local d'UdC) encapçala per primer cop una llista pròpia.
Ramon Verdaguer
Plataforma Cívica de Roses.
És una de les novetats d'aquestes eleccions municipals a Roses; Valdera, actiu a la xarxa amb les seves crítiques contra “els partits de sempre”, vol comptar els vots de rebuig a les forces tradicionals.
José M. Álvarez
Ciutadans.
C's també s'estrena a Roses; és una altra de les formacions que vol recollir el vot de protesta, contra el separatisme i els partits tradicionals, i que vol traslladar a Roses l'impuls que Albert Rivera ha donat a Ciutadans.
Francisca Guijarro
Rosincs.
Tot i que segueix oficialment en el dia d'avui com a alcaldable, hi ha un conflicte obert amb l'assemblea d'aquesta candidatura, que ja no reconeix Guijarro, i vol renunciar a presentar-se.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES