Política

Sánchez pretén dialogar amb Podem i C's per oferir una imatge transversal

El PSOE vol recuperar poder i donarà certa llibertat als seus dirigents per pactar

S'erigeix com el capdavanter del mandat de desallotjar la dreta

Oferir una imatge de partit transversal, però amb la mirada dirigida cap a l'esquerra. És per això que, tot i que la prioritat és Podem, Pedro Sánchez també contactarà amb Albert Rivera per explorar la viabilitat de futurs acords municipals i autonòmics. D'aquesta manera s'assegura, encara que només sigui de cara a la galeria, donar una imatge de centralitat per intentar augmentar les seves possibilitats de convertir-se en alternativa de govern al PP amb vista a les estatals.

Després d'obtenir uns resultats força regulars –però que si es comparen amb els del PP justifiquen l'alegria de la direcció del PSOE–, l'actual secretari general té una bona oportunitat en la tanda dels acords per recuperar un poder socialista que José Luis Rodríguez Zapatero va fulminar el 2011. Des de llavors, les successives direccions s'han empassat el gripau de veure com s'anaven perdent vots i, de fet, en aquests comicis Sánchez ha obtingut un mínim històric de suport electoral, comparable només amb els del 1979.

No tancar portes

Però com que es tractava de resistir davant l'envit dels nouvinguts, l'actual direcció s'aferra al mapa global i assenyala que el blau de la nit anterior pot passar al vermell a la meitat de territoris i en molts ajuntaments un cop s'encetin les negociacions amb Podem i Ciutadans. Perquè la decisió del secretari general és no tancar-se cap porta, amb el benentès que limitar-se a forjar fronts d'esquerres –en els quals el principal interlocutor és Pablo Iglesias– el perjudicaria, ja que són uns rivals en ascens. Això sí, el secretari d'organització, César Luena, insistia ahir, després de la reunió de l'executiva, que la prioritat, com a partit hegemònic de l'esquerra, és obeir el mandat de les urnes que reclama “canvis, pluralitat i governs progressistes”.

Per tal d'abordar l'estratègia de pactes, el PSOE ha convocat per dissabte el comitè federal amb el benentès, però, que més enllà dels contactes directes de Sánchez i el que es discuteixi en la trobada, es donarà un cert marge de maniobra a cada dirigent perquè intenti explorar la viabilitat d'acords que també s'obriran a altres forces, com ara IU, Compromís, Coalició Canària o regionalistes. L'objectiu és, tal com confessava Luena, desallotjar la dreta dels governs. Tot plegat pot servir per reforçar el lideratge Sánchez si té possibilitat de constituir un contrapoder dins el PSOE al que ara representa Susana Díaz.

LES FRASES

Els ciutadans han votat canvi, pluralitat i un enfocament progressista dels governs. Han dit que no volen que governi la dreta
El PSOE buscarà tancar acords amb diferents forces polítiques des del diàleg i la humilitat
César Luena
secretari d'organització del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona