Política

El PP aposta per buscar pactes amb PSOE i Cs per evitar governs de Podem

La direcció del partit veu bé la proposta d'Esperanza Aguirre a Madrid i la vol traslladar als llocs on els populars han guanyat les eleccions però han perdut la majoria

Fernández Díaz defensa pactes entre partits “clarament constitucionalistes” per aturar el partit de Pablo Iglesias

La direcció nacional del PP ha avalat aquest dimecres la proposta d'Esperanza Aguirre de pactar amb PSOE i Ciutadans a Madrid per evitar que Podem es quedi amb l'alcaldia de la capital espanyola. De fet, el partit conservador veuria bé que altres candidats populars extenguin aquesta estratègia en altres places on es previsible que hi hagi un acord d'esquerres entre els socialistes i les candidatures vinculades a la formació de Pablo Iglesias.

Fonts de la formació citades per Efe recorden que el PP ha guanyat les eleccions municipals i autonòmiques, malgrat perdre part de les majories absolutes que ostentava fins al 24-M. Per aquest motiu, consideren que el partit no pot “auto excloure's” i ha de prendre la iniciativa i buscar pactes allà en els llocs on sigui la primera força política.

A més, avancen que el PP no donarà suport en cap moment a un “pacte de perdedors” que suposi prendre el govern a la llista més votada.

Fonts consultades per Europa Press expliquen que Aguirre ja va comunicar el dilluns a la direcció del partit la seva intenció de fer el possible perquè no governés Podem i el vicesecretari d'Organització Electoral del PP, Carlos Floriano, li va donar el seu vistiplau. L'alcaldable popular no va donar detalls sobre el pacte que pensava proposar, però es va donar per fet que emplaçaria el PSOE a un acord i, fins i tot, estaria disposada a donar un pas enrere si ella era un obstacle per aconseguir el pacte.

La cúpula del partit aposta perquè els candidats populars que hagin guanyat els comicis però no tinguin majoria facin el mateix que Aguirre.

En concret, des del carrer Génova de Madrid s'ha traslladat a les organitzacions que si tenen la possibilitat de conformar majories, prenguin la iniciativa per fer-ho i impedeixen governs de Podem.

La formació conservadora confia en arribar a acords sobretot amb Ciutadans, tot i que el partit d'Albert Rivera hagi post condicions, com la celebració de primàries.

En aquest sentit, els populars defensen que el mètode d'elecció dels seus dirigents, a través de “congressos assemblearis” i pel principi d'“un home, un vot”, és tan democràtic o més que altres sistemes.

D'altra banda, els populars apunten que el PSOE ara s'haurà de retratar i decidir si pacta amb l'“extrema esquerra” per prendre'ls el govern. En aquest sentit, pregunten què es diria del PP si arribés a qualsevol mena d'acord amb partits d'extrema dreta.

Pels populars, totes les candidatures en les que ha participat el partit de Pablo Iglesias “són, en realitat, Podem”.

Fernández Díaz, a favor de pactar amb PSOE i C's

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha expressat aquest dimecres el seu suport a la formula que la presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, ha posat sobre la taula del PSOE per provar d'evitar que Ahora Madrid (la plataforma que integra Podem) governi a l'ajuntament de la capital espanyola.

En declaracions als passadissos del Congrés, el ministre ha apuntat que l'objectiu dels seus càrrecs electes ha de ser buscar acords amb “partits constitucionalistes”, en al·lusió a PSOE i Ciutadans, per evitar que governi el partit de Pablo Iglesias, “que té el programa que té”.

L'objectiu, ha dit, és “garantir l'estabilitat i la governabilitat” de les institucions.

El titular d'Interior reconeix que Podem –que només es va presentar amb les seves sigles a les autonòmiques– ha obtingut els seus vots “legítima i democràticament”. Això no obstant, assenyala que la formació “té el programa que té” i, segons ell, s'ha d'impedir que governi “una força política com aquesta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia