Política

ERC no vol el PSC dins del govern del Consell Comarcal

Els republicans treballen per tancar una aliança amb CiU i també han sondejat la CUP per dissenyar una opció independentista

Defensen que el pacte a tres del mandat passat no és viable

ERC, la força guanyadora de les darreres eleccions municipals al Maresme, fa dies que treballa per enllestir les aliances necessàries per fer un govern sobiranista al Consell Comarcal. Les converses amb CiU, amb la qual comparteix nombre de consellers comarcals amb nou cadascun, no són especialment senzilles, atès que la federació nacionalista ha vist que en l'àmbit municipal els republicans no volien saber res d'alguns pactes; de fet, en el cas concret de Vilassar de Mar, li van arrabassar l'alcaldia tot i haver guanyat. Malgrat els greuges, fonts de totes dues formacions han confirmat que les negociacions continuen anant pel bon camí i que en aquest camí ERC no compta amb la incorporació del PSC perquè el considera un partit amb una ideologia clarament allunyada del procés independentista. “En un moment de canvi com el que està vivint el país, no s'entendria que compartíssim govern”, assenyalen les mateixes fonts republicanes, que mantenen que ja s'ha donat a conèixer als socialistes la seva decisió.

Tot i això, qui no té tan clar que es pugui prescindir del PSC, malgrat que ERC i CiU sumen majoria de divuit consellers comarcals d'un total de 33, és precisament Convergència. Pel grup, encara és vàlid el tripartit que es va formar el gener de l'any passat amb l'acord de CiU, el PSC i ERC quan Convergència va trencar el pacte amb el PP. “Vam signar un acord pel mandat, però amb una clara voluntat de continuïtat que va quedar reflectida en les condicions de l'aliança”, diuen representants de CiU, que recorden que, pel que fa a pactes, en els governs locals la federació nacionalista “s'ha sabut entendre amb tothom, igual que Esquerra ho ha fet amb els socialistes”.

Els republicans també avancen que van tenir un primer contacte amb la CUP, amb la qual sembla que sí que comptarien com a companys de viatge, però mantenen que la formació no els ha respost les trucades. Per la seva banda, la CUP assegura que no hi ha hagut fins ara una conversa amb ERC en què s'hagin posat sobre la taula condicions concretes per formar govern.

A les files socialistes reconeixen que la decisió, si s'acaba concretant, els decep, perquè recorden que el pacte tancat fa un any i mig a tres bandes va incloure ERC “quan numèricament no se la necessitava”. “Vam buscar una aliança més enllà del mandat que es fonamentava en estratègies i projectes comuns, i ens sorprèn que ara ja no siguin vàlids”, afirmen fonts de la formació. Està previst que el Consell Comarcal del Maresme es constitueixi la penúltima setmana d'aquest mes, i per primera vegada tindrà representació de Ciutadans, amb dos consellers.

LA XIFRA

33
consellers
té el Consell Comarcal del Maresme i un possible pacte entre ERC i CiU ja donaria majoria absoluta.

La presidència no serà un escull

Esquerra defensa que com a força guanyadora de les eleccions al Maresme la presidència de l'ens comarcal hauria de recaure en un representant de la seva formació, però també destaca que aquest no és un punt indiscutible en les negociacions amb CiU, amb la qual el marge de vots que els separa és molt ajustat. Precisament la defensa d'ERC que el president o presidenta del Consell Comarcal del Maresme sigui un regidor i no pas un alcalde no ha agradat a alguns dels alcaldes republicans. És el cas de Jaume Oliveras, cap de govern del Masnou, que considera que la màxima figura de l'administració del Maresme ha de ser un alcalde, “igual que ho ha estat fins ara a excepció del primer mandat”. “Des d'ERC sempre s'ha defensat que el Consell Comarcal ha de ser un espai per mancomunar serveis i ajudar els municipis, i que s'hauria de tendir a anar-lo despolititzant”, indica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona