Política

“Per nosaltres el millor seria una llista conjunta”

“Estem atents al que diguin l'ANC i Òmnium; després prendrem la decisió de partit que sigui millor per reforçar el 27-S”

“El referèndum és inevitable; hem de saber exactament quants catalans volen la independència”

“Tothom s'ha de refundar i amb els anys ens hem de concentrar en un sol partit demòcrata”

UNIR-SE AMB AVANCEM
La presidenta de MES, filòloga i exalcaldessa de Roses, s'ha posat com a repte fer possible la integració amb Avancem i Socialisme, Catalunya i Llibertat. Ja ho ha anunciat a Joan Ignasi Elena i a Toni Comín. “Pensem el mateix, tenim els mateixos objectius. N'hem de parlar i deixar estar històries passades. Hem de poder dir que ara sí que hi som tots”, conclou.

Magda Casamitjana s'estrena com a presidenta de Moviment d'Esquerres. L'entrevista es fa abans de conèixer-se la proposta de llista única d'Òmnium i l'ANC.

Va sorprendre que es mostrés disposada a fer coalició amb ICV i Podem.
Va sorprendre perquè jo no ho vaig dir en cap moment. Aquell titular estava equivocat. Jo el que vaig dir és que l'assemblea del partit s'havia definit com a socialista i sobiranista. Nosaltres ocupem l'espai que ha abandonat el PSC. El d'aquells per qui Catalunya és raó principal del seu compromís polític. No volem estar supeditats a Espanya. Som els socialistes que vam demanar el grup parlamentari propi. I també va quedar clar que no volem anar sols a les eleccions perquè fragmentar més l'electorat seria complicar la vida a la gent. No pactarem amb ningú que no vulgui que el 27-S sigui plebiscitari. Anirem amb aquells disposats a iniciar el procés constituent a Catalunya. El que sí que diem és que, paral·lelament a l'inici del procés, donarem sis mesos a l'Estat perquè permeti fer un referèndum. Per tant, que Podem no compti amb nosaltres. Sí que volem parlar amb ICV perquè hi ha un mínim d'acord per demanar el referèndum.
Posant la condició del referèndum no estan més a prop d'ICV que d'ERC, que no ho considera indispensable?
El referèndum és inevitable. Hem de saber exactament quants catalans volen la independència, sigui al principi o al final del procés. Si no fem com a Escòcia, no tindrem la legitimitat com a govern per iniciar el procés d'independència encara que tinguem una majoria d'escons. Si Espanya no l'accepta, cal anar a Europa i dir-los que tenim majoria parlamentària, que Espanya ens el torna a negar i que facin el favor de donar-nos un cop de mà. Si no hi ha resposta, haurem iniciat un procés constituent que preveu la possibilitat d'acabar des de Catalunya mateix amb un referèndum.
No creu que l'espai polític que vostès representen ja està ocupat per ERC, la CUP o ICV?
El PSC ha perdut molts vots i aquest és el nostre electorat. Tothom s'ha anat reubicant perquè s'ha sentit orfe. Volem recuperar aquesta gent pensant en el futur Partit Català d'Europa. Tothom s'ha de refundar i, en el futur, hi haurà un gran partit català de centreesquerra. Ara tenim l'espai –106 regidors i implantació al territori– del socialisme sobiranista. ERC és ERC i el valor del municipalisme, de la igualtat d'oportunitats, de la dignitat de les persones no el té del tot cobert per l'esquerra. ICV s'ha anat transformant en una força ecologista, ambientalista que, amb Barcelona en Comú, tampoc no representa els socialistes sobiranistes. L'any 1998, Pasqual Maragall ja deia que calia una reforma profunda de la política i dels partits. Som aquí per plantar aquesta llavor i no som els únics. Amb els anys, ens hem de concentrar en un sol partit demòcrata a l'estil americà. Aquest país ha de tornar a ser líder: capital de la Mediterrània, principal centre de poder econòmic, turístic, comercial. Però això no ho podrem fer com un apèndix d'Espanya. Si Catalunya no és estat, no serà res, no existirà per poder jugar a Europa i al món.
MES descarta anar amb la llista de Mas?
Tots els sobiranistes hem de sumar. Les candidatures han de portar explícitament la reivindicació independentista. El millor seria una llista conjunta. Com que sembla que no serà possible, la majoria tenim clar que hem d'anar amb ERC. Però estem molt pendents del que diguin l'ANC i Òmnium.
Esteu disposats a posar gent a la llista de Mas?
Sempre que sigui una decisió del partit, si arribem a la conclusió que és el millor per reforçar el 27-S. Per això estem atents al que diguin l'ANC i Òmnium.
Hi ha qui demana posposar el 27-S si no s'ha de visualitzar una majoria.
Mentre la data sigui el 27-S hem de fer que les tres llistes sumin amb el suport de l'ANC i Òmnium. Si guanyen els unionistes farem un pas enrere de 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia