Política

Mas, optimista amb el 27-S: “En pocs dies ho resoldrem”

El president reitera que la unitat és un valor que s'ha de preservar

La CUP ressalta que el 27-S no és un plebiscit contra Mas

Els partits continuen afinant les seves propostes per a la cimera

Ahir havia de ser el dia de la cimera per intentar arribar a un acord pel 27-S que l'univers sobiranista reclama a crits, però dijous, a última hora, es va haver de suspendre a instàncies de la CUP, que aquest cap de setmana té una assemblea i primer vol escoltar la militància. Mas, lluny de caure en el desànim, ahir es mostrava optimista: “En pocs dies ho resoldrem”, va augurar. El desenllaç hauria de tenir lloc al llarg de la setmana vinent, en què està previst que se celebri finalment la cimera.

A hores d'ara, el principal punt de discrepància és si els polítics poden anar a la llista o no, i si Artur Mas pot ser-hi o no. Òmnium i l'ANC defensen una candidatura civil sense “polítics en actiu”, igual que la CUP i ERC, que farien un pas enrere. Però Convergència no està disposada a perdre el capital polític del president de la Generalitat. “Una llista sense Mas és impensable”, indicava ahir un conseller de la Generalitat, mentre que ERC lamentava que CDC no accepti la proposta de la CUP, que implica un 27-S amb una candidatura transversal del sí i sí, un Parlament que no escolliria cap govern i la convocatòria d'eleccions constituents al cap de tres o cinc mesos. Durant aquest període, l'actual executiu continuaria en funcions: “No s'entén que Mas no accepti un plantejament que assegura que ell sigui president quan es declari la independència i, alhora, que també pugui convocar els comicis constituents”, subratllen fonts republicanes.

Tots els implicats confien que aquestes diferències es puguin llimar. Ahir les formacions i les entitats van anar definint els seus projectes i aquest cap de setmana hi podria haver alguns contactes, en espera de la cimera de principis de setmana. “Esperarem fins dilluns”, ressalten fonts de CDC quan se'ls pregunta sobre quin ha de ser el desllorigador.

Mas tampoc va donar ahir cap pista sobre quina pot ser aquesta solució. En l'acte de presentació dels informes que ha realitzat els últims anys el Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) va fer una defensa de la unitat i la transversalitat. “Reunir gent molt diversa, que no pensa el mateix però que són capaços de treballar units per un objectiu, és madur i modern i bo per al país”, va explicar el president en referència al CAREC, tot i que les seves paraules també es llegeixen en clau d'actualitat i en referència a les negociacions sobre la candidatura unitària.

Per la seva banda, el líder de la CUP, David Fernàndez, va confirmar que el seu grup va demanar que se suspengués la cimera d'ahir divendres perquè avui tenen una assemblea a Castelló de la Plana i, primer de tot, volen escoltar la militància. Fernàndez també es va mostrar molest per les “filtracions” que hi ha hagut quan s'han fet aquest tipus de reunions. El diputat va reiterar que no accepten una llista única amb partits, i va recordar que el 27-S no ha de ser un “plebiscit” sobre Mas, perquè el procés podria “ensopegar” si es continua per aquesta via.

Menysteniment del 27-S

Des de la taula del Consell de Ministres, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, insistia a rebaixar el 27-S a una cita convencional. “És la constatació d'un fracàs perquè seran les terceres eleccions en cinc anys. Es convoquin com es convoquin i es presentin com es presentin, això són unes eleccions autonòmiques, com les anteriors”, va exposar. Dit això, Santamaría va recalcar que el procés que ella identifica amb Mas ha arribat a dividir CiU i va ridiculitzar l'intent de presentar una llista ciutadana. “Una té la sensació que Mas, en lloc de presentar-se ell per representar els ciutadans, vol que els ciutadans es presentin per representar-lo a ell, la qual cosa ja és notable”, va voler ironitzar.

LES REACCIONS

Reunir gent molt diversa, que no pensa el mateix però que són capaços de treballar units per un objectiu, és madur i modern i bo per al país
Veurem com acaba aquesta etapa. Ara tot està a l'aire, però es resoldrà en pocs dies
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Vam demanar que s'ajornés la cimera perquè volem escoltar la militància. Però també necessitem discreció i que no hi hagi filtracions
No podem jugar. Això no és un plebiscit sobre Artur Mas. Si ho fem, el procés podria ensopegar
David Fernàndez
DIPUTAT DE LA CUP
Es presenti qui es presenti, els comicis catalans són unes eleccions autonòmiques
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta espanyola

Trobada institucional entre Felip VI i Artur Mas

El rei Felip VI rebrà el divendres 17 de juliol al seu despatx del Palau de la Zarzuela el president de la Generalitat, Artur Mas. Aquesta reunió s'emmarca en les que està fent el monarca amb diferents presidents autonòmics i la setmana vinent també es veurà amb Ximo Puig, del País Valencià; Emiliano García-Page, de Castell-la Manxa, i amb l'extremeny Guillermo Fernández Vara.

El procés català centrarà bona part de l'entrevista entre Mas i Felip VI, que ahir va presidir per primer cop l'entrega de despatxos a l'acadèmia de Talarn. I, si es compleixen les previsions, també és probable que ja s'hagi celebrat la cimera de partits i entitats a Catalunya i que Mas arribi a la Zarzuela amb un acord ferm sobre les eleccions del 27 de setembre. Aquesta serà la primera reunió oficial entre Artur Mas i el rei, encara que ja han coincidit en diversos actes a Catalunya. L'últim cop va ser el mes passat, durant l'entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona; llavors el monarca va animar els ciutadans de Catalunya i de tot l'Estat espanyol a caminar plegats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona