Política

La CUP veu la llista com una opa de Mas al sobiranisme

La formació, disposada a col·laborar amb la llista unitària de CDC i ERC pel “plebiscit”, retreu a l'ANC i Òmnium haver canviat el tauler de joc

Anirà sola perquè no preveu una ruptura constituent

La CUP considera que la llista unitària de CDC i ERC és conseqüència de “l'opa” que el president Mas va llançar el 21 de
juny passat “al moviment sobiranista” en proposar a l'ANC i Òmnium que fessin una proposta unitària de cara al 27-S. “És obvi que és la reedició de la proposta de Mas del 25 de novembre”, afirmava ahir el diputat de la CUP David Fernàndez.

Amb paraules molt mesurades, sense assenyalar ningú i sense acritud, Fernàndez i el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Xevi Generó, van acusar implícitament l'ANC i Òmnium d'haver canviat les normes en pocs dies. Si fa poques setmanes l'ANC defensava encara el caràcter plebiscitari del 27-S amb tres llistes independentistes i Òmnium proposava fa pocs dies una llista unitària civil sense partits, asseguren que en la cimera de dilluns al Palau de la Generalitat aquestes opcions estaven gairebé descartades d'entrada.

“Respectem la lliure decisió de l'ANC i Òmnium tot i que ens han canviat la proposta”, manifestava ahir Fernàndez. Pel diputat de la CUP, en vista que la cimera de dilluns ja gairebé descartava d'entrada la llista civil sense partits, la seva formació va quedar “sense marge intern ni polític” per a la negociació. Fernàndez va voler guardar silenci sobre els arguments i anàlisis que van adduir els partidaris d'incloure Mas i Junqueras en la llista, ni tampoc va respondre si, en algun moment de la negociació, va creure que Mas no convocaria les eleccions el 27-S i esgotaria el mandat. La CUP trencarà aquest silenci quan s'hagi donat a conèixer l'acord final de CDC i ERC amb el suport de l'ANC i Òmnium.

La CUP està dolguda per les formes de la negociació i recorda que, poques hores després de la reunió, ja se'ls atribuïa un pacte de no-agressió amb la llista de Mas i Junqueras, la funció de tallafocs de la força electoral de Podem i, fins i tot, un acord de governabilitat. “Per la CUP, només parla la CUP”, afirmava ahir Fernàndez, que no dubtava a qualificar de “filtracions deslleials” i “mala fe premeditada” tots aquests comentaris.

Per deixar les coses clares, els dos dirigents anunciaven ahir que al 27-S hi haurà una llista pròpia de CUP-Crida Constituent perquè la llista de CDC i ERC no representarà un “procés constituent” que lluiti, per exemple, contra la pobresa energètica, els desnonaments, les privatitzacions de serveis públics o el “desmantellament” d'estructures d'estat mentre se'n reivindica paral·lelament la construcció.

La CUP, però, no renuncia que el 27-S sigui el plebiscit sobre la independència que l'Estat ha impedit i està disposada a acords i actes electorals puntuals amb la llista de CDC-ERC en aquesta qüestió: “Quan calgui visualitzar la CUP, si cal hi serem. No farem el joc a l'Estat espanyol”, va dir Fernàndez.

LES FRASES

A parer de la CUP, la llista unitària de CDC i ERC arrenca amb l'opa que Mas llança el 21 de juny al moviment sobiranista [crida a l'ANC i Òmnium]
Respectem la lliure decisió de l'ANC i Òmnium tot i que ens han canviat la proposta. A la reunió no teníem marge intern ni polític
El 27-S continua sent l'oportunitat. Sortirem a guanyar el plebiscit i les eleccions constituents
David Fernàndez
diputat de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia