Política

L'ANÀLISI

ERC: “El país al davant del partit”

Els últims mesos, ERC i les seves bases han repetit fins a la sacietat, fins gairebé cansar el personal, que una llista amb CDC no sumava. Que la figura d'Artur Mas restava, sobretot a l'àrea metropolitana, i que la millor opció per guanyar eren tres candidatures que abastessin el centredreta, el centreesquerra i l'esquerra més alternativa. Aquesta possibilitat, però, va quedar en un segon pla quan Oriol Junqueras va plantejar una llista civil sense polítics en actiu. És per aquest motiu que, dilluns, quan es va anunciar que hi hauria una unió de forces entre Artur Mas i Junqueras, alguns militants estaven desconcertats. “S'haurà d'argumentar molt bé. No ho entenc”, es queixaven, mentre un dirigent reconeixia que no podia dir el que pensava.

I és que el gir ha estat de 180 graus. De no voler saber res de Mas a anar-hi de bracet. Alts càrrecs de la formació admetien que CDC s'ha sortit amb la seva, però que ara mateix hi ha un camí per assolir la independència i que s'ha de defensar amb ungles i dents. Sobretot ressaltaven que s'ha aconseguit allò que demanava la societat: unitat. Fonts del partit matisaven que no hi havia cap més sortida: que la llista amb Mas és el “mal menor”, perquè si no s'arribava a aquesta entesa el procés podia haver mort.

Segons els republicans, durant la cimera de dilluns Mas va amenaçar de no convocar les eleccions del 27-S si s'insistia en la iniciativa de la candidatura cívica sense polítics. En vista d'aquest panorama, ERC va decidir entrar a negociar perquè considerava que, si es tornava a l'escenari de les tres llistes, els resultats electorals encara podien ser pitjors. Junqueras va pressionar perquè es detallés tot el full de ruta i tenir sota el braç un acord sobre com i quan trencar amb l'Estat per així poder contrarestar les crítiques per l'aliança amb Mas. També es va voler posar èmfasi en el fet que la candidatura no és de CDC o d'ERC, sinó de les entitats, i que els partits hi donen suport. Com indicava el vicesecretari general d'acció política, Cesc Iglésies, a través d'una piulada: “A ERC prioritzem el país al partit. Entre la guerra civil i enfonsar el procés, triem culminar procés.” Aquest, per tant, serà el mantra que s'esgrimirà a partir d'ara des del carrer Calàbria.

Ahir al vespre, ERC va celebrar l'executiva –és la reunió de la cúpula de l'organització– i després el consell nacional. En la primera trobada va haver-hi molt de debat, però la direcció va fer pinya amb la decisió de Junqueras i Marta Rovira, i la segona es va allargar fins ben entrada la nit perquè van intervenir-hi una quarantena de persones que van exposar els pros i contres de l'escenari. La reunió va durar unes 3 hores i es va ratificar el pacte per unanimitat. “Tothom sap que el moment és excepcional”, exposava un conseller nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona