Política

La llista del sí serà una coalició electoral però sense les sigles dels partits

La imatge de les formacions en quedarà al marge per reivindicar el caràcter cívic de la candidatura

L'acord es presentarà aquest dilluns a la tarda

Convergència i Esquerra tenen clar que la llista del sí pel 27-S és una operació excepcional per a un moment excepcional i que està liderada i impulsada per la societat civil. Els electors podran visualitzar clarament aquesta excepcionalitat, perquè els dos partits, i altres que s'hi puguin sumar, deixaran de banda les seves sigles i els logos, que no apareixeran enlloc, ni en el nom de la candidatura ni en les paperetes. Com indica el candidat Raül Romeva, “no és una llista de noms, és la papereta del sí”.

Els últims dies, representants de CDC i ERC estan tancant tots els serrells de l'acord, que es presentarà dilluns al vespre. Al marge dels noms dels candidats i el full de ruta, les organitzacions polítiques també coordinen esforços per definir la campanya conjunta, les imatges corporatives que es faran servir, els lemes, etcètera. La fórmula legal que utilitzaran per presentar-se a les eleccions és una coalició, que estaria formada, de moment, per convergents i republicans. També s'hi podrien afegir Demòcrates de Catalunya o MES. Precisament, els exsocialistes tenen dilluns un consell polític per estudiar si s'impliquen en la candidatura del sí.

En tot cas, però, encara hi ha força temps per decidir com s'estructurarà aquesta llista, perquè el termini per presentar-la s'acaba el 15 d'agost. El que és segur és que la imatge d'aquests partits quedarà amagada. “És la llista de tothom, de la societat civil”, subratllen fonts de la negociació.

Mentrestant es van coneixent més detalls del full de ruta per poder construir el nou estat català i que es marca un termini màxim de 18 mesos per aconseguir-lo, tot i que tampoc no es pot descartar que es faci abans. En aquest període hi hauria una “ruptura” amb l'Estat, un moment en què la nova legislació catalana substituiria l'espanyola i Catalunya ja es podria considerar un país independent. El procés, per no generar buits legals, es farà a través d'una llei de transitorietat jurídica. Llavors se celebrarien les eleccions constituents amb la presència dels partits i al cap d'uns mesos hi hauria un referèndum de ratificació de la constitució catalana, que també serviria per definir-se sobre la independència.

La “troica” espanyola

D'altra banda, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va assegurar ahir que “Catalunya té la seva pròpia troica: el govern espanyol i el Tribunal Constitucional”. Homs va fer les declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio en què va subratllar que en els pròxims mesos el govern català i el Parlament hauran de trencar la legalitat espanyola per poder ser independents. “Si no ho fem, no serem mai lliures. A l'època de Franco també hi havia legalitat”, va matisar.

Reyes: “Som persones valentes”

El president de Súmate, Eduardo Reyes, va confirmar ahir que segurament anirà a la llista del 27-S, però no va voler concretar en quin lloc. Segons va avançar ahir aquest diari, Reyes es perfila per anar de número sis a la candidatura, just per darrere del president d'ERC, Oriol Junqueras. Tot i això va remarcar que el lloc “és el que menys em preocupa”, ja que allò important és que “el procés s'ha començat a viure amb tota plenitud”. Reyes va comentar que Súmate pot aportar-hi molt. “Som persones valentes i hem d'obrir els ulls a moltes persones que estan cegues per la por que els imposen des d'Espanya.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia