Política

PSC i PSOE, junts en campanya fins a les generals

Abandonada la consulta catalana i acordada l'aposta federal, intenten recuperar el vot històric metropolità

El PSC afronta aquesta campanya més que mai al costat del PSOE, fins al punt que el candidat a La Moncloa, Pedró Sánchez, hi participarà en deu ocasions i fins i tot farà algun acte en solitari, com avui a Tarragona, on passejarà amb l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, per les Festes de Santa Tecla.

Més junts que mai volen recuperar l'històric vot socialista metropolità, que sempre ha respost millor en les espanyoles que en les catalanes. Pel PSC és una aposta d'urgència per intentar salvar la cara el 27-S i mantenir els vint diputats. Pel PSOE ha començat la campanya de les eleccions en què aspiren a tornar al govern. La urgència és el resultat de la fragmentació del vot amb la irrupció de Ciutadans i Podem, de la pèrdua de poder a les institucions i de la polarització de la política catalana que ha causat l'efervescència independentista. El PSC i el PSOE volen aprofitar l'onada de canvi que hi ha hagut en les autonòmiques en territoris com ara les Balears, el País Valencià o Aragó.

Per a l'estratègia conjunta ha estat necessari un pacte bàsic. El PSC ha sacrificat la consulta a Catalunya i el PSOE ha acceptat l'aposta federal per a Espanya. A contrapeu del gir fet per CiU el 2012, el PSC incomodava el PSOE amb la defensa d'un referèndum, però l'any següent, a Granada, Pere Navarro i Alfredo Pérez Rubalcaba acordaven una reforma de caràcter federal que reconegués la “singularitat” política, lingüística i cultural de Catalunya –la nació continua sent tabú per al PSOE–. El primer fruit d'aquell pacte és la campanya del 27-S. Per una Catalunya millor en una Espanya diferent és el lema del PSC, i Miquel Iceta defensa desinhibidament el desembarcament del PSOE a Catalunya: “Perquè sí, perquè el PSOE és el nostre partit, farem junts el camí i és millor que vinguin ells i ho expliquin.” Ahir al vespre, a Santa Coloma de Gramenet, estrenaven fins i tot bandera espanyola mentre parlava Sánchez. El PSOE sempre ha arribat a La Moncloa amb el vot de Catalunya, un vot que avui li disputen pel sentiment espanyol Ciutadans i el PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia