Política

JxSí apel·la a vèncer la por el 27-S

La coalició fa una crida perquè els votants no es creguin les amenaces de l'Estat

Mas assegura que els bancs no marxaran de Catalunya

Prop de 9.000 persones assisteixen a l'acte central, a l'Hospitalet

Madrid ataca per terra, mar i aire contra l'independentisme en aquesta campanya electoral i fa servir els dirigents internacionals, els empresaris i, fins i tot, els bancs per intentar espantar els ciutadans per tal que el 27-S votin no o s'abstinguin d'anar a les urnes. És l'anomenat discurs de la por que tant fomenta el PP, el govern espanyol, Mariano Rajoy, Ciutadans o el PSOE. Arran d'aquest escenari, Junts pel Sí va apel·lar ahir a guanyar la por i a fer un darrer esforç per tal de convèncer el màxim nombre d'indecisos i aconseguir una gran majoria en les eleccions. Com va explicar el president de Súmate i número 6 de la candidatura, Eduardo Reyes, “no tenim res a perdre, perquè ens ho han tret tot, fins i tot la por”.

La coalició independentista va reunir prop de 9.000 persones en el míting central a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, un lloc clau i simbòlic per entendre que bona part de la batalla del 27-S es dirimirà a l'àrea metropolitana. L'exregidora d'aquest municipi i actual dirigent d'ERC, Anna Simó, però, va ressaltar que el cinturó roig ja no és propietat del PSC i que les eleccions del 2012 van suposar un gir de cent vuitanta graus. “Aquí i al Baix Llobregat hi ha molts independentistes i desacomplexats”, va exclamar Simó, que també és la número 13 de JxSí per Barcelona.

Però ahir la candidatura va centrar tots els seus esforços a demanar als votants que no facin cas de les “amenaces” que dia sí dia també l'Estat espanyol i els seus aliats escampen als quatre vents. L'última ha estat l'advertència de les entitats bancàries de fugir del país si s'aconsegueix la independència. “Que marxin, que marxin els bancs de les preferents i de les hipoteques abusives”, va cridar efusivament la número 2 de la llista, Carme Forcadell, enmig dels aplaudiments dels assistents. El president de la Generalitat i número 4 de JxSí, Artur Mas, va voler ser més ponderat en aquest camp i va afirmar rotundament que els bancs no marxaran de Catalunya perquè el país representa el 20% de l'economia estatal. El líder de CDC també va advertir que aquesta última setmana de campanya probablement l'ofensiva de l'executiu espanyol anirà a més i va fer una crida perquè la gent no caiguin en el parany. “Que entenguin bé que no bevem a galet. Ja no ens creiem els sopars de duro”, va reblar.

Un país més social

En el mateix context, el president d'ERC i número 5 de la llista, Oriol Junqueras, va recordar als bancs que els diners i dipòsits que tenen són dels ciutadans i va recriminar que “ara ens donin lliçons aquells que en part han provocat la crisi i han estat rescatats amb els nostres impostos”. El republicà va subratllar que el nou país es construirà per a tothom i per a totes les classes socials a diferència de l'Estat en què, segons Junqueras, les elits tenen un paper determinant.

Per combatre aquesta estratègia que prové de Madrid, el candidat Raül Romeva, que va haver de marxar a corre-cuita del míting perquè ahir a la nit tenia un debat, va citar una frase d'Obama: “La por no pot ser mai un argument en unes eleccions.” Unes paraules molt celebrades pel públic, tenint en compte que fa poc el president nord-americà, a instàncies de Rajoy i el seu equip, va apostar per una Espanya “unida”. Romeva, a més, va reiterar per enèsima vegada en aquesta campanya que Catalunya mai quedarà fora de la Unió Europa i que els jubilats podran cobrar sense cap problema les pensions al nou país.

Precisament Mas també va al·ludir a un altre mandatari internacional, Nelson Mandela, per desmuntar els arguments espanyols: “Que les vostres decisions responguin a les vostres esperances i no pas a les vostres pors.”

Candidata 100.000

Un dels moments emotius del míting va ser quan va pujar a l'escenari la candidata virtual número 100.000, Roser Gómez. I és que la llista s'havia marcat com a objectiu arribar a aquesta xifra i, ahir, ja eren gairebé 103.000 les persones que s'havien inscrit al web de la coalició i hi havien donat suport. Moltes d'aquestes seran apoderats i interventors el 27-S perquè JxSí en necessiten uns 25.000. “Hem fet la llista més gran del món i això ho han de veure a l'Estat i a Europa”, va rematar Romeva.

Ara el proper repte és omplir divendres a la nit, en l'últim dia de campanya electoral, l'avinguda Maria Cristina de Barcelona. Aquí va ser on es va celebrar el míting d'Ara és l'Hora just abans de la consulta del 9 de novembre i també on 75.000 persones van veure la final del mundial de futbol del 2010 i van celebrar la victòria de la selecció espanyola contra Holanda. Curiosament era l'endemà de la massiva manifestació del 10 de juliol en protesta per la retallada de l'Estatut de Catalunya.

LES FRASES

Com va dir el president Barack Obama, la por no pot ser mai un argument en unes eleccions
Raül Romeva
candidat de junts pel sí
Els bancs no marxaran perquè som el 20% de l'economia; ja no ens creiem els sopars de duro
Artur Mas
número 4 de junts pel sí

Suport al món de la cultura

Durant aquesta campanya la candidatura de Junts pel Sí està realitzant diversos actes per donar suport als sectors socials que considera imprescindibles en la construcció de la nova república catalana com ara per exemple els sindicalistes o els empresaris. Ahir va tocar el torn de la cultura i el cap de llista, Raül Romeva, va acusar l'Estat d'haver “anul·lat” i “criminalitzat” aquest sector i va fer una crida a la mobilització perquè “no hi ha revolució sense una cultura compromesa”. Romeva, que va criticar durament la mesura de l'IVA cultural del 21%, també va censurar l'actitud de la banca i va repetir la mateixa frase que el dia abans havia dit el candidat de la CUP,
Antonio Baños: “Bon vent
i banca nova.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona