Política

El PSC apel·la als llaços amb Espanya per mobilitzar vot

Sánchez promet els drets històrics de Catalunya i el Senat per Barcelona i Iceta, la recuperació dels drets socials

El PSOE reformaria el deute estatal perquè Catalunya rebi 2.200 milions

En el míting en la tradicional Festa de la Rosa de Gavà que va haver de retransmetre TV3, els líders del PSC i el PSOE van recórrer al temor que es trenquin els llaços familiars amb Espanya dels catalans d'origen andalús o extremeny per mobilitzar l'electorat històric a l'àrea metropolitana. El candidat a la Generalitat, Miquel Iceta, va recordar les paraules dirigides als catalans del madrileny Ángel Gabilondo fa uns dies a Terrassa: “Si us plau, no se'n vagin perquè la resta seríem més petits i pitjors.” El candidat a La Moncloa del PSOE, Pedro Sánchez, recordava que el 27-S “està en joc el patrimoni col·lectiu que heu ajudat a construir vosaltres amb la resta d'espanyols” mentre que Iceta advertia que no estaven disposats a triar identitats: “No volem triar, ho volem tot. Tots som fills de moltes històries, fills de moltes cultures, fills dels nostres pares hagin nascut on hagin nascut.”

Sánchez va assumir com en cap altre acte fins ara la defensa de la reforma constitucional mentre que Iceta va posar l'èmfasi en la reivindicació dels drets socials. Sánchez es va comprometre a reconèixer els drets històrics de Catalunya en la Constitució, a millorar el finançament del país i a protegir la llengua catalana perquè “cap més ministre Wert” pugui “espanyolitzar els catalans”. A més, va recordar el seu compromís que el Senat espanyol es traslladi a Barcelona. Iceta va criticar Mas per haver estat “el pitjor president de Catalunya en 80 anys”, no per allò que ha fet sinó per allò que no ha fet en inversió, finançament, autogovern o serveis socials. I, de nou, pel fet de no encapçalar la llista de Junts pel Sí: “És una obligació política i moral anar de cap de llista quan un es presenta per ser president de la Generalitat.” El candidat del PSC va prometre fer front a l'emergència dels serveis públics i va explicar la fórmula financera. Assegura que han pactat amb Sánchez que, si governa el PSOE, es redistribuirà el deute públic de les administracions per tal que l'Estat descarregui part del llast que suporten les autonomies. L'objectiu és que Catalunya recuperi 2.200 milions per al seu pressupost. “Això sí que és possible, i no prometre i prometre i després haver d'empassar-s'ho com ha hagut de fer el govern de Grècia”, va criticar Iceta del projecte rupturista de Catalunya Sí que es Pot.

El PSOE s'ha abocat totalment a la campanya catalana d'Iceta amb la presència dels líders estatals i territorials. A més de Sánchez han vingut els líders territorials de Madrid, La Rioja, les Illes i el País Valencià i, encara han de venir els presidents d'Aragó i Andalusia, i l'expresident González. Iceta va agrair al PSOE el seu suport per al 27-S i li va prometre l'ajut del PSC en la campanya de les generals.

També hi va haver un espai per a la crítica al PP. Per aturar l'independentisme, Iceta va advertir que no n'hi ha prou dient que no sinó que cal “oferir un projecte millor”. La candidata del PSOE a les generals per Barcelona, Carme Chacón, va ser la més dura. “I ara què fem amb tot l'odi i la catalanofòbia que vau sembrar a Espanya, senyor Albiol?” referint-se a la campanya del PP contra l'Estatut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona