Política

opinió

L'enquesta i el debat

Hi ha normes electorals que demostren que s'allunyen del ciutadà del carrer. A partir d'avui no es poden publicar enquestes en tot el territori espanyol. Això no vol dir que n'hi hagi alguna publicada en mitjans estrangers fins i tot el mateix diumenge electoral. Tampoc hi haurà més debats de candidats. Són aspectes de la llei electoral espanyola, que regeix a Catalunya perquè fins ara no hi ha hagut acord per una llei electoral catalana pròpia on curiosament només hi ha consens de gairebé tots els partits polítics quan es refereixen a normes que afecten els mitjans de comunicació. Blocs electorals, dates de terminis de debats, dates de publicació d'enquestes, etc. És un fet diferencial d'altres països com ara França que fa més anys que exerceixen la democràcia, on fins a quaranta-vuit hores abans de les eleccions es poden publicar enquestes, i fer debats amb tots els candidats fins a darrera hora. No calen blocs electorals obligats en la campanya electoral. Per tant, s'han acabat les enquestes i els debats de candidats. En aquestes eleccions les enquestes van de corcoll. A hores d'ara es fa molt difícil detectar què faran els indecisos i quants seran els que simplement no aniran a votar. Coincideixen a detectar que Junts pel Sí serà el grup guanyador de les eleccions. Fet del qual ningú dubta des de l'acord entre Convergència i ERC.

Molta batussa sense que cap candidat hagi trencat cap plat en els debats. S'han visualitzat les dificultats dins del bloc independentista per aconseguir un full de ruta conjunt en cas que l'independentisme aconsegueixi la majoria absoluta i s'han vist públicament les diferències que existeixen dins del bloc unionista, que ha trobat a faltar la presència d'Artur Mas en els debats per qüestionar-li l'obra de govern.

Ho diu el clàssic: tal com està el panorama polític català, la millor enquesta serà la de l'hora del resultat de diumenge i el millor debat el parlamentari després del 27-S...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona