Política

Pressió a la banca

Linde atia la polèmica amb l'amenaça d'un ‘corralito'

Mas li diu irresponsable i García Albiol avisa que els jubilats es desmaien a Grècia davant dels caixers

La banca denuncia “pressions i joc brut”

La banca va encetar ahir la setmana de la mateixa forma en què va concloure la passada: com a epicentre de la campanya electoral. Un cop més, des de Madrid, el governador del Banc d'Espanya agitava el discurs de la por mentre que, des d'aquí, els bancs del país denunciaven “pressions i joc brut” i els ciutadans es llançaven a diverses campanyes de denúncia i protesta.

I és que el comunicat de divendres passat de les associacions bancàries de l'Estat –AEB i CECA, on s'integren CaixaBank i Sabadell– amenaçant Catalunya amb una exclusió financera, va donar molt de joc. En primer lloc perquè, a primera hora del matí, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, advertís de “risc de corralito” en cas d'independència a Catalunya, un escenari, aquest últim, que, no obstant això, va considerar com un “futurible altament improbable”. “[El procés sobiranista] crea inseguretats, incerteses i tensions”, va dir Linde, que va raonar que com a conseqüència d'aquest context es podria originar un corralito.

Guillem López Casasnovas, conseller del Banc d'Espanya, va subratllar ràpidament que les declaracions de Linde eren a títol personal. “Mai han passat pel consell de la institució”, va subratllar. “Adduir coses possibles, tot i que de probabilitat incerta, com un corralito, posa encara més pressió”, va afegir López Casasnovas, que va concloure: “A falta d'acord tothom hi perd, perquè d'incerteses n'hi ha per les dues bandes, com què passaria amb el deute públic espanyol en una Espanya amb una Catalunya segregada”.

En tot cas, la incomoditat era ahir evident i gran en els grups bancaris amb seu a Barcelona, com CaixaBank i Sabadell. Professionals i analistes del sector financer explicaven que en cas d'independència, i sempre pactada i acordada amb l'Estat espanyol, la banca catalana sí que es veuria obligada a traslladar de forma temporal el seu domicili social –no les oficines centrals– fora de Catalunya i a un país de l'eurozona. “Han d'estar de forma permanent sota l'aixopluc del BCE, perquè com a bancs sistèmics que són no es poden permetre ni un segon d'incertesa”, van explicar. Les mateixes fonts afegien la “pressió i el joc brut” al qual s'han vist sotmeses totes dues entitats bancàries, i professionals propers a la seva direcció van explicar que tant CaixaBank com el Sabadell van treballar per minimitzar el contingut de la declaració institucional de l'AEB i CECA de divendres passat i, en tot cas, van advocar per fer-la pública un cop passats els comicis. “No van poder fer-hi més: la pressió actual és molt forta”, van assenyalar les esmentades fonts.

No obstant això, la reacció ciutadana contra aquest posicionament ha estat dura. Des de divendres passat, les xarxes socials van plenes de denúncies contra aquest posicionament i han aparegut campanyes de protesta com ara #BuidemLaCaixa o #BuidemSabadell o de la retirada de 1.714 euros o 17,14, segons les possibilitats.

Com ja va passar amb el comunicat de les associacions bancàries, els partits catalans també van valorar ahir la declaració de Linde de forma oposada segons si són independentistes o unionistes. El president de la Generalitat, Artur Mas, no va dubtar a qualificar el governador del Banc d'Espanya d'“immoralitat, irresponsabilitat i indecència immensa” i va acusar les institucions de l'Estat d'“intoxicar” els ciutadans de Catalunya amb l'únic objectiu de mantenir “l'statu quo i el poder”. Mas recorda que perquè hi hagi un corralito ho hauria de decidir Espanya i està convençut que és la menys interessada a perjudicar l'economia catalana perquè es perjudicaria a ella mateixa. Respecte al comunicat de la banca, Mas va preguntar-se irònicament si, amb la secessió, Catalunya es convertiria en l'únic país del món sense bancs i va demanar que es deixi de tractar els catalans de “tontets” abans de reblar que “els bancs es barallaran per estar a Catalunya”.

Tot i admetre la possibilitat del corralito com una eventualitat circumstancial, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va considerar les paraules de Linde com “una de les múltiples amenaces de la campanya, que està plena d'escenaris catastròfics”. Rabell va advertir que “les amenaces fabriquen independentistes” i “ganes de sortir corrents d'aquesta Espanya”.

Jubilats desmaiats

A l'altre costat, el PSC, el PP, Unió i Ciutadans van considerar cert el risc apuntat pel governador del Banc d'Espanya. Per Ramon Espadaler, “és un risc cert que es posa sobre la taula: totes les decisions unilaterals per nassos no porten enlloc”. El candidat del PSC, Miquel Iceta, ho troba lògic si es produeix una sortida unilateral de Catalunya i recorda que també ho contempla el Consell Assessor per a la Transició Nacional en el cas que Espanya boicotegés el procés català. El candidat popular, García Albiol, hi va posar l'èmfasi dramàtic: “És el que hem vista a Grècia, on els jubilats cauen desmaiats a la porta dels caixers perquè no poden treure les seves pensions.” Per Arrimadas (C's), com a conseqüència del debat “identitari”, Grècia ha acabat sent un referent perquè és “evident” que aquí també es pot acabar amb corralito.

LES FRASES

El procés sobiranista crea inseguretats, incerteses i tensions que poden generar un <corralito>
Luis María Linde
governador del banc d'espanya
Tot l'Estat està al servei d'una Espanya. No arreglaran en set dies el que no han arreglat en 300 anys
Antonio Baños
Candidat de la cup
És una irresponsabilitat, immoralitat i indecència immensa. Sembla un candidat del PP
Artur Mas
Candidat de junts pel sí
Podria ser una eventualitat en una situació puntual, però és una amenaça catastròfica més
Lluís Rabell
candidat de Catalunya Sí que Pot
Quan un document de la Generalitat ho recull és obvi que la possibilitat que passi existeix
Miquel Iceta
Candidat del psc
És el que hem vist a Grècia, on els jubilats cauen desmaiats a la porta dels caixers
Xavier Garcia Albiol
candidat del pp
D'incerteses n'hi ha per totes dues bandes: Què passaria amb el deute públic espanyol en cas que marxi Catalunya?
Guillem López Casasnovas
Conseller del banc d'espanya
El <corralito> és impossible: el Banc Central Europeu mai posaria en risc Caixabank ni Banc Sabadell
Assemblea Nacional Catalana
És un risc cert que es posa sobre la taula: totes les decisions unilaterals per nassos no porten enlloc
Ramon Espadaler
candidat d'UDC
Catalunya no pot ser Grècia sinó el futur. El conseller assessor de la Generalitat reconeix la possibilitat
Inés Arrimadas
candidata de Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES