Política

El PSC enfila el 27-S amb González i Díaz per animar votants

A quatre dies dels comicis, toca la fibra dels originaris d'Andalusia

El partit oficialitza el bilingüisme en campanya

A quatre dies d'anar a votar, el PSC portava ahir a Sant Boi i a Mataró la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, i avui a l'Hospitalet de Llobregat, l'expresident Felipe González, tots dos andalusos. Per resistir electoralment, el PSC necessita buscar vots sota les pedres i molts els haurà de disputar amb Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i el PP.

En la seva única participació a la campanya catalana, la presidenta andalusa va recórrer, com estan fent sistemàticament Pedro Sánchez i Iceta, als llaços familiars entre Catalunya i Andalusia per mobilitzar el vot socialista històric que tem que un nou país els allunyi dels seus familiars d'allà. Díaz va recordar que, per Mas, és important mantenir els lligams emocionals i culturals amb l'Alguer italià i ho va comparar amb els lligams que milers d'andalusos tenen amb Catalunya: “Imagineu-vos com em preocupen els 700.000 andalusos que van venir a Catalunya i que tenen llaços amb la seva terra d'origen. Per això, Catalunya també és la meva terra.”

Díaz va reivindicar que el repte més important assolit pel socialisme a Espanya ha estat la sanitat pública i universal i va recordar que la van construir junts l'andalús Felipe González i el català Ernest Lluch, un nom que Pedro Sánchez també repeteix míting rere míting.

A aquestes altures de campanya ja es pot afirmar que el PSC ha apostat totalment pel bilingüisme en els actes electorals, pressionat pel gairebé monolingüisme castellà dels actes del PP i Ciutadans. Com ha escrit Rudolf Ortega a El País, en aquesta campanya la llengua és el missatge. De manera inèdita, el castellà té més temps als mítings del PSC que el català. Si no recupera bona part del votant castellanoparlant, Iceta tindrà molt difícil evitar una nova sotragada electoral. Va criticar Mas per “devaluar” el càrrec de president de la Generalitat fent botifarra als líders polítics espanyols, un gest que va considerar de mala educació portes enfora.

Em preocupen els 700.000 andalusos vinguts a Catalunya que tenen llaços amb la seva terra d'origen
Susana Díaz
presidenta andalusa

Iceta plegarà si el PSOE al govern no inicia la reforma

Iceta va prometre en el fòrum Tribuna Barcelona de La Vanguardia, al migdia, que plegarà si el PSOE acaba governant a Espanya sense impulsar la reforma federal de la Constitució, un pas més en l'intent de fer creïble que ara sí que va de veres, que el PSOE hi està compromès des de la declaració de Granada de fa dos anys. D'altra banda, el candidat socialista posa en dubte que la Generalitat hagi de tenir delegacions a Viena o al Vaticà mentre falten recursos a la sanitat pública o continuen els índexs de pobresa infantil però, en canvi, sí que defensa reforçar la representació a Brussel·les i la Unió Europea per la importància política estratègica que té per Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia