Política

Mascarell no tem un boicot de la societat espanyola a la cultura catalana en cas d'independència

El conseller titlla d'”incomprensible” que el món intel·lectual espanyol continuï confonent “tant” el que passa a Catalunya

Ferran Mascarell afronta aquests dies el tram final de la legislatura al capdavant del departament de Cultura, on ha exercit de conseller els últims cinc anys. En aquest context, ha afirmat que en una Catalunya independent els lligams culturals amb l'Estat “milloraran” i defensa que no hi ha “cap manifestació de rebuig” de la societat catalana al patrimoni cultural espanyol.

En aquesta línia, Mascarell no tem un boicot a la cultura catalana en cas d'independència i preveu que la relació amb la societat espanyola es normalitzi “de pressa”. Així mateix, ha titllat “d'incomprensible” que, malgrat “digníssimes excepcions”, els intel·lectuals espanyols continuïn confonent el que passa a Catalunya.

El conseller de Cultura ha esgrimit que el “pacte cultural” entre les institucions catalanes i espanyoles s'hauria de poder produir malgrat la independència i defensa que en cas d'independència els “lligams culturals” entre Catalunya i l'Estat milloraran. “En termes generals, el patrimoni cultural espanyol està molt present a Catalunya, no veig cap manifestació de rebuig per part de la societat catalana”, ha insistit.

En aquesta línia, ha posat d'exemple Cervantes, que segons el conseller forma part del patrimoni català. “No tenim cap interès en rebutjar-ho, al contrari”, ha reiterat. Per Mascarell, Catalunya, “diguin el que diguin”, té una actitud “molt oberta amb la cultura espanyola” i això no decreixerà perquè es construirà un país “encara amb més capacitat de transferència cultural”.

Així, ha insistit la voluntat de la cultura catalana de circular “més pel món, també a nivell espanyol”, que recorda que és una situació menys freqüent, afirmant que “les fronteres les posen uns altres”. Mascarell ha lamentat que, des d'alguns sectors que no són capaços “de llegir un llibre traduït del català”, s'afirmi que la catalana és una societat tancada. “És l'oposat del que ens volen explicar”, argumenta el conseller.

No témer per un boicot

Davant d'aquesta situació, el conseller de Cultura ha afirmat que no tem per un boicot per part de l'Estat a la cultura catalana en cas d'independència i es mostra convençut que la situació amb la societat espanyola es normalitzarà “molt de pressa”. Al seu entendre, allò que condiciona no és la societat espanyola sinó les institucions i la trama governamental que les envolta. “Europa no té fronteres, la transferència cultural encara serà més forta”, ha afegit.

Mascarell, però, ha trobat a faltar durant el procés sobiranista que, malgrat “digníssimes excepcions”, la intel·lectualitat espanyola hagi confós tant tot allò que passava a Catalunya. “Ho han simplificat infinitament més del compte per mantenir la idea de l'Estat autoritari, uniformista i jeràrquic que dóna benefici a alguns però que perjudica la majoria”, ha lamentat.

El conseller ha fet balanç de la seva tasca al capdavant del departament de Cultura des que va ser nomenat, l'any 2010. Mascarell ha afirmat que va acceptar la cartera “il·lusionat” però enmig de la “tempesta perfecta”, amb una davallada de consum cultural “sense precedents”. En aquests moments, assegura que el sector cultural està “preparat per la represa, més madur” i amb una estructura pública “més sòlida que mai”.

Ara, diu, farà un pas enrere “com sempre que hi ha eleccions” i deixarà la decisió “a mans de qui l'ha de prendre”, perquè no depèn d'ell i creu que no té sentit especular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona