Política

Pedro Sánchez: “El PSOE mai reconeixerà la ruptura de la sobirania, mai és mai” 

El secretari general del PSOE considera que “dins de la legalitat i de la Constitució hi ha mecanismes per resoldre el problema des de la política”

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha deixat clar aquest divendres que no comparteix la posició del seu company Odón Elorza, que proposa una “llei de claredat” a la canadenca perquè Catalunya pugui fer algun tipus de referèndum consultiu: “El PSOE mai estarà per reconèixer la ruptura de la sobirania nacional, mai és mai”. Sánchez s'ha mostrat així de contundent en declaracions a la Cadena Ser, en les quals ha donat “un no al plantejament d'Elorza i un sí a la reforma constitucional”.  

Segons la seva opinió, “dins de la legalitat i de la Constitució hi ha mecanismes per resoldre el problema des de la política” i així ho ha reconegut el mateix Tribunal Constitucional fa uns anys.  Per això, ha insistit a resoldre el problema amb una reforma constitucional, convençut que els constituents han estat “prou intel·ligents i hàbils” per incloure mecanismes de solució.

L'últim dia de la campanya catalana, Sánchez ha demanat als no independentistes que apostin “per una via reformista que permeti la regeneració d'Espanya i un millor encaix de Catalunya”, subratllant que quanta més força obtinguin els socialistes el dia 27 més opcions tindran d'obrir un temps de solució política l'endemà.  

En tot cas, ha defensat que “només un govern socialista a la Moncloa pot resoldre aquesta crisi política”. De fet, ha acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'haver “mirat per a altre costat”, pensant que el problema és només dels catalans, quan en realitat si Catalunya s'independitzés tot Espanya, “una nació de 500 anys, deixaria de ser el que és”.

Sánchez ha criticat que durant quatre anys Rajoy només hagi respost a la crisi dient que “cal respectar la llei” quan, segons la seva opinió, a més de respectar la llei i la Constitució cal obrir un procés de diàleg i de negociació.  

Al seu parer, el problema polític a Catalunya “té a veure amb el malestar de la democràcia i amb la vocació d'autogovern” i ha subratllat que els socialistes volen “una Catalunya millor, europea, dins d'una Espanya unida”.

Sánchez ha negat l'acusació dels “rupturistes” i els “immobilistes” de no concretar la seva proposta de reforma constitucional, recordant-los que aquesta es plasma en la Declaració de Granada del 2013 i resumint-la en tres punts.

El primer és que la sobirania rau al poble espanyol i no pot fracturar-se, el segon és la igualtat dels ciutadans a l'accés als serveis públics i el tercer és reconèixer les singularitats, sense que això impliqui desigualtat.

Sánchez ha admès que la solució que ell proposa és “complexa” però considera que és “l'única solució política valenta” front “al no de Rajoy i el no de Mas” i que pot “garantir la convivència durant altres 35 anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona