Política

Sous amb complement

Governació destina 4,3 milions d'euros a compensacions per als càrrecs electes dels municipis menys poblats

Aquest any 445 ajuntaments han presentat la sol·licitud, però se n'han acabat acceptant 421

Als municipis de menys
de 2.000 habitants, els càrrecs electes –especialment els alcaldes– tenen una dedicació sense límits ni horaris a l'Ajuntament. Per compensar la seva tasca política, el Departament de Governació –mitjançant la direcció general d'Administració Local– els concedeix unes retribucions que aquest any pugen a 4.382.596,55 euros, una xifra que es re-parteix entre 421 ajuntaments dels 445 que van presentar la sol·licitud.

Aquestes compensacions s'atorguen d'acord amb el padró municipal (inferior a 2.000 habitants) i tenint en compte que la totalitat dels recursos ordinaris reconeguts i liquidats del pressupost del municipi no superin en un 75% la mitjana resultant dels pressupostos dels municipis del seu tram de població. Es concedeix un import màxim anual corresponent a dotze mesos de dedicació completa, que oscil·la entre els 10.339,44 euros per als càrrecs electes dels municipis amb menys de 100 habitants i els 17.505,72 euros per als de les poblacions que tenen entre 501 i 2.000 habitants (al gràfic), passant pels 12.398,76 euros que perceben els dels municipis amb un cens d'entre 101 i 500 habitants.

Àngel Torres, alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, ha sol·licitat una excedència del 50% a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, on és adjunt a la direcció del Departament de Salut i Acció Social, perquè compaginar la tasca d'alcalde i la de professor, com va fer el mandat passat, li va generar “un estrès bastant important”. Ara cobra de la universitat 25.000 euros bruts, i com a alcalde, 24.000 –“el mateix que he deixat de cobrar de la universitat”–. Per tant, segons Torres, els 17.505,72 euros de retribució del govern català ajuden però “no compensen la pèrdua de sou de la universitat”.

Com que no es pot cobrar de dues administracions, Ramon Riera, alcalde de Torrelavit, s'ha quedat amb el sou de diputat a la Diputació de Barcelona, on per una dedicació del 75% li corresponen 5.000 euros bruts de sou. La prestació rebuda de Governació, doncs, servirà per retribuir la dedicació parcial dels regidors del seu consistori. “Tot i que no cobri res de l'Ajuntament, la responsabilitat no te la treus del cap”, opina. En un municipi com el que governa, amb 1.400 habitants, 137 quilòmetres de camins rurals i deu nuclis, “com a alcalde treballes de dilluns a dilluns, i amb bona voluntat i sentit comú no n'hi ha prou; que tinguis una retribució entra dins la lògica”, afegeix.

A Horta de Sant Joan es reparteixen entre quatre dels cinc càrrecs electes de l'equip de govern (Rosanna Rel cobra com a consellera comarcal) la partida de 17.505,72 euros. Per simplificar-ho, durant aquest mandat cada any percebrà la compensació un regidor diferent. “Tots treballem, però intentem dedicar el màxim a l'Ajuntament”, comenta l'alcalde, Joaquim Ferràs. En canvi, a Sant Iscle de Vallalta, la remuneració va tota per a l'alcalde, que té un 80% de dedicació a l'Ajuntament i ho combina amb la feina al comerç familiar. “Benvinguts siguin aquests diners, però si aquest fos el sou seria una mica justet”, diu el batlle, Eduard Turon. “En teoria dedico 30 hores setmanals a l'Ajuntament, però a la pràctica són moltes més”, matisa.

LES FRASES

Com a alcalde treballes de dilluns a dilluns; que tinguis una retribució entra dins la lògica
Ramon Riera
alcalde de torrelavit
En teoria dedico 30 hores setmanals a l'Ajuntament, però a la pràctica en són moltes més
q
Eduard Turon
alcalde de sant iscle de vallalta

Admesos i exclosos

Entre el municipi que aquest any rebrà una aportació més petita (la Febró: 723,72 euros) i els que perceben la màxima quantitat (17.505,72 euros), la quantitat de diners que es dóna als municipis amb
menys de 2.000 habitants varia molt: des dels 1.239,84 euros de Foradada, els 4.376,40 de la Riba o els 8.752,92 de Sant Jordi Desvalls, fins als 12.398,76 de Siurana o els 15.317,52 de Vila-sana, per exemple. Segons Montserrat Mundi, directora general d'Administració Local, “entenem que els càrrecs electes locals han de percebre allò que els correspon per les responsabilitats i la feina que fan”. Ara mateix, diu, és “impensable” que s'aboleixin aquestes compensacions.

La resolució de la convocatòria del 2015 es va fer pública a mitjan setembre, a tres mesos d'acabar l'any. La directora general admet el retard: “Ja ens agradaria anar al dia, però malauradament, amb l'ofec econòmic que ens ve de l'Estat és ara quan nosaltres podem fer les aportacions i es pot publicar.” En la resolució també consten els motius pels quals a 24 ajuntaments se'ls ha denegat la compensació. En 16 dels casos, la raó ha estat tenir uns recursos ordinaris superiors al límit permès. En cinc ajuntaments més (Bellprat, Espunyola, el Masroig, Sant Feliu de Pallerols i Santa Fe del Penedès), per incompliment de l'article 98 de la llei de finances públiques de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia