Política

El Parlament rebutja per segona vegada investir Mas

La votació suma el mateix resultat que el de dimarts: 62 vots a favor i 73 en contra

És la primera vegada des del restabliment de la democràcia que el candidat a la presidència no aconsegueix ser investit ni a primera ni a segona votació

El Parlament ha rebutjat aquest dijous per segona vegada en aquesta setmana investir Artur Mas, que només ha rebut l'aval dels 62 diputats de Junts pel Sí, davant del no de la resta, inclosos els de la CUP. Concretament, hi ha hagut 62 vots a favor, 73 en contra i 0 abstencions. Malgrat tot, la CUP ha deixat oberta la porta a un possible acord properament, després d'apreciar un acostament amb l'última oferta del president.

Després que en la primera votació de dimarts passat la CUP frustrés la investidura de Mas en sumar els seus deu vots als de la resta de l'oposició, avui ha tornat a passar el mateix i, encara que ja no necessitava la majoria absoluta sinó que en tenia prou amb la majoria simple per ser investit, la seva candidatura ha rebut 73 no.

És la primera vegada des del restabliment de la democràcia que el candidat a la presidència no aconsegueix ser investit ni a primera ni a segona votació. De fet, només en tres ocasions el president català havia hagut d'esperar a la segona votació per poder ser investit: Jordi Pujol el 1980 i el 1995, Artur Mas el 2010.

Al terme de la votació, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha anunciat que obrirà una nova ronda de consultes parlamentàries abans de formular una nova proposta de candidat a la investidura.

A partir d'aquest moment, el Parlament té temps fins al 10 de gener per celebrar un nou ple que permeti investir el president català, però si finalitzat aquest termini no hi hagués encara acord Catalunya es veurà abocada automàticament a unes eleccions anticipades al març.

Per intentar convèncer la CUP, Mas ha explicat que ahir va moure fitxa i va plantejar una doble proposta: presidir un govern en el qual delegaria funcions i sotmetre's a una qüestió de confiança d'aquí a deu mesos per oferir als cupaires la possibilitat de destituir-lo si consideren que no ha complert les seves promeses.

Mas ha apressat la CUP a “moure's” de la seva posició per tancar un acord d'investidura que creu que no s'hauria de dilatar, perquè cada dia que passa va “en contra” del mandat independentista de la majoria parlamentària.

El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha justificat “el no tranquil” del seu grup a Mas, encara que ha valorat el seu últim “moviment”, que deixaria més a prop l'acord.

“El tenim a tocar”, ha assegurat Baños, que després ha admès que “hi ha pressa” per tancar un acord, encara que ha advertit que “tots” s'han de “posar les piles” per aconseguir-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia