Política

La CE apressa a formar un “govern estable”

Malgrat “totes les dificultats”, Brussel·les vol un nou executiu que s'estreni amb 8.000 milions de retallades

L'embolic espanyol, vist des de Brussel·les, sembla una barreja de les situacions polítiques de Portugal, Itàlia i Grècia. La Comissió Europea, que fa mesos que fa campanya pel PP elogiant el miracle de la recuperació espanyola, es va afanyar a demanar ahir la formació d'un nou govern “estable” malgrat “totes les dificultats”. Mariano Rajoy té molt lluny la majoria necessària per poder tornar a les cimeres dels 28 com a president espanyol, però Jean-Claude Juncker el va felicitar igualment per haver “guanyat el nombre d'escons més alt”. “El PP és el principal partit i els altres han fet el que han fet”, va defensar el president de l'executiu comunitari.

Però que Alexis Tsipras ho celebri confirma que aquests no són els resultats que volia Brussel·les. “L'austeritat ha estat derrotada políticament també a Espanya!” i “La nostra lluita queda justificada: Europa està canviant!”, va escriure el primer ministre grec a Twitter. També el socialdemòcrata italià Matteo Renzi va aprofitar per recordar que aquesta “política miop de rigor i austeritat no ens porta enlloc”. “És l'Espanya d'avui, però sembla la Itàlia d'ahir”, va ironitzar el primer ministre, que amb la seva reforma electoral per premiar el guanyador amb la majoria si obté el 40% dels vots vol evitar, precisament, aquest escenari ingovernable.

Brussel·les no opina, almenys públicament, sobre els pactes postelectorals, però és evident que vol Podem a l'oposició i que pressionarà el PSOE perquè no impedeixi a Rajoy continuar sent president. “Felicitem el president Rajoy per haver guanyat el nombre d'escons més alt i, malgrat les dificultats, tenim l'esperança que es pugui formar un govern estable perquè Espanya pugui continuar treballant en estreta col·laboració amb les institucions europees i amb els socis de la UE”, es va limitar a respondre la portaveu de Juncker, Mina Andreeva. “No correspon a la Comissió Europea expressar opinions sobre la formació de nous governs, però ja he dit que tenim una gran esperança que es pugui formar un govern estable”, va insistir.

La Comissió vol que el futur govern espanyol s'estreni fent un ajustament pressupostari de 8.000 milions d'euros, amb retallades o augments d'impostos per quadrar el pressupost. Bèlgica ostenta el rècord de dies sense govern després d'unes eleccions (541 dies negociant, van passar-se flamencs i valons) i té un executiu amb quatre partits i un primer ministre, Charles Michel, d'un partit que va quedar en tercera posició a les eleccions.

LA FRASE

L'austeritat ha estat derrotada políticament també a Espanya!
Alexis Tsipras
primer ministre grec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia