Política

Catalá adverteix que el jurament de Puigdemont ha de respectar la Constitució

El ministre espanyol de Justícia subratlla que no es poden introduir elements que desvirtuïn el propi “jurament o promesa”

Defensa que el rei ha complert la seva obligació amb el decret de cessament d'Artur Mas

El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dimarts que el jurament o promesa del càrrec de president de la Generalitat per part de Carles Puigdemont no pot introduir “en cap cas” elements “que desvirtuïn el propi jurament o promesa” del compliment de la Constitució.

En declaracions als mitjans abans d'inaugurar una jornada sobre el maltractament animal, el titular de Justícia ha recordat que les formes de jurament que s'han utilitzat al llarg del temps “han estat molt variades” i la jurisprudència del Tribunal Constitucional (TC) i de la Junta Electoral Central (JEC) apunten que es poden “introduir formules addicionals al jurament” que “no desvirtuïn aquestes circumstància”.

Això no obstant, ha subratllat que “en cap cas no es pot introduir un element que desvirtuï el propi jurament compliment de les obligacions i de la Constitució” que “formen part de l'obligació legal que existeix”.

En tot cas, el ministre ha assenyalat que “caldrà esperar que es produeixin els fets per poder-los analitzar”. En aquest sentit, ha deixat clar el govern espanyol en funcions estarà atent a si la fórmula utilitzada “és respectuosa amb la Constitució o si genera algun tipus d'infracció”.

Catalá ha recordat que el ministeri, a través de l'Advocacia de l'Estat, analitza cada acte, cada fet o disposició i quan es consideri que no és conforme a la Constitució “es promouran les accions que correspongui”.

En unes declaracions posteriors al Congrés, el ministre ha remarcat que el Govern “seguirà exercint les seves funcions i la seva responsabilitat” i si ha d'actuar davant el Constitucional “pot fer-ho perfectament”.

“L'Estat de Dret no està mai en funcions, per tant la defensa de l'interès general, del nostre model democràtic i de convivència estarà present sempre en les actuacions del govern”, ha assegurat.

Serveis prestats

Preguntat pel fet que en el decret en el qual es fa oficial el cessament d'Artur Mas no se li agraeixin els serveis prestats, com és habitual, Catalá ha indicat que l'obligació del rei és rebre una proposta i dur a terme la sanció real d'un nomenament. “Això s'ha complert, la Corona ha complert amb la seva obligació, la de la sanció d'un acte que s'ha produït amb el nomenament del president de la Generalitat, per tant ha complert perfectament amb la seva obligació”, sentenciat.

Segons han explicat fonts tant del govern espanyol com de la Corona, El decret de cessament d'Artur Mas com a president de la Generalitat que s'ha publicat aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que omet el tradicional agraïment als serveis prestats no va ser redactat per la Casa Reial, sinó per la Moncloa.

Fonts de les dues institucions han recordet que el rei només signa els decrets redactats per l'executiu espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona