Política

Panamà planta cara als retrets

El país centreamericà amenaça amb mesures contra els que el veuen com un paradís fiscal i avisa que no assumirà les accions il·legals dels estrangers

L'OCDE el qualifica d'estat aliè a la tendència mundial cap a la transparència

Les revelacions altament comprometedores per a figures mediàtiques mundials que han fet aflorar els papers de Panamà i la por dels arxius que encara no han vist la llum alimenten les crítiques en contra de Panamà. L'escàndol que ha desvelat les activitats d'evasió fiscal de mandataris, polítics, esportistes i artistes de les elits ha empès la comunitat internacional a intentar fer passar el país centreamericà per l'adreçador i forçar-lo a combatre l'opacitat fiscal. No serà fàcil. El govern panameny va dir ahir que no té cap intenció de deixar-se trepitjar ni de carregar amb les accions il·legals de ciutadans estrangers, i amenaça de respondre amb la mateixa moneda aquells països, com França, que el qualifiquen de paradís fiscal.

“No acceptarem que s'utilitzi Panamà com a boc expiatori en les accions i responsabilitats dels altres. Cada estat ha de fer complir a les seves empreses i ciutadans les lleis”, va expressar el ministre de la presidència panameny, Álvaro Alemán. “Panamà no és cap paradís fiscal. Tres quartes parts dels ingressos del govern provenen dels impostos dels panamenys i els residents que treballen al nostre país”, va aclarir.

La picabaralla està servida. I és que hi ha molt en joc. Però la pressió augmenta davant el degoteig diari que revela noms de personalitats implicades en empreses opaques a partir d'una gran filtració d'arxius del bufet panameny Mossack Fonseca. “Malauradament, Panamà està molt habituat a fer anades i tornades, a fer de bon minyó i després a fer el trapella” amb les instàncies internacionals encarregades de la lluita contra l'evasió fiscal i el blanqueig de diners, va afirmar el ministre francès de Finances, Michel Sapin, a la ràdio francesa Europe 1. “Això s'ha d'acabar”, va afegir-hi. Potser alguna cosa podria començar a canviar perquè aquesta qüestió tan fosca (que ja ha esquitxat David Cameron, Mauricio Macri i Vladímir Putin, entre altres mandataris) es debatrà en la reunió del G-20 de la setmana que ve.

A contracorrent

De moment, França ha decidit que inscriurà novament Panamà a la llista de paradisos fiscals i ha demanat a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que barri el pas al Panamà. “La decisió ha de ser general”, va remarcar Sapin. L'OCDE no s'ha quedat enrere. Ahir va recordar que Panamà va a contracorrent de la tendència mundial per a una millor la transparència fiscal entre els països.

L'executiu del president Juan Carlos Varela, però, no ho veu així. Panamà, deia ahir un portaveu del govern, “té uns alts índexs de transparència” i lluita fa anys per desempallegar-se de la imatge de paradís fiscal. A més, per explicar la seva visió de la crisi, el govern va convocar ahir els ambaixadors acreditats al país per assegurar-los que el president Varela liderarà l'ofensiva diplomàtica i que parlarà amb ells personalment.

Qui també clama per dir-hi la seva és el bufet Mossack Fonseca, que ahir anunciava que demandarà els responsables de la filtració. El bufet sosté que el servidor del seu despatx va ser piratejat. “Un informe tècnic indica que ens han piratejat des de servidors estrangers. La pirateria és un delicte greu que es paga amb la presó”, va dir Ramón Fonseca, cofundador d'un bufet que és la quarta firma mundial proveïdora de serveis deslocalitzats, amb clients tan poderosos com ara una vintena de barons del narcotràfic i també el pare, ja mort, del primer ministre britànic, David Cameron, a qui no deixen de ploure crítiques. Tot i que dimarts ell va negar qualsevol vinculació amb les activitats en paradisos fiscals del seu progenitor, ahir un portaveu del govern sortia al pas de les moltes especulacions contra el premier reiterant que Cameron no té “fons d'inversió a l'estranger dels quals es pugui beneficiar ell, la seva dona, Samantha, i els seus fills”. Si Cameron capeja com pot el temporal, qui dimarts va llançar la tovallola va ser el seu homòleg islandès, David Sigmundur Gunnlaugsson, que va dimitir per vinculació, d'ell i la seva dona, amb una empresa opaca. El Partit Pirata sembla captar el descontentament popular i, segons una enquesta de Gallup, guanyaria les eleccions anticipades amb un 43% d'intenció de vot.

LES FRASES

Un informe tècnic indica que ens han piratejat des de servidors estrangers
Ramón Fonseca
cofundador del bufet mossack fonseca
No acceptem que Panamà sigui el boc expiatori de les accions dels altres
Álvaro Alemán
ministre de la presidència panameny

Llei de societats copiada de Delaware

Davant l'allau de crítiques internacionals, el govern panameny al·lega que la llei de societats anònimes que regeix al país centreamericà és una “còpia” de la que té l'estat nord-americà de Delaware i que, per tant, les crítiques generades després de les filtracions dels papers de Panamà són “injustes”. “No fem res que no facin altres països”, va explicar el cap de gabinet del Ministeri d'Economia i Finances, Ricardo Zubieta.

A Panamà, com a Delaware, i també a altres llocs del món, és legal i freqüent vendre empreses offshore extraterritorials, una pràctica “molt recomanable per a la planificació de patrimonis empresarials o familiars”, segons sosté el funcionari panameny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona