Política

Sáenz de Santamaría: “Soria ha fet un exercici de responsabilitat que l'honora”

La vicepresidenta subratlla que la dimissió del ministre d'Indústria obeeix a un afer “personal” i no “de gestió”

Montoro assenyala que no hi pot ser al govern ningú que hagi “operat des de paradisos fiscals”

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest divendres a la roda de premsa posterior al consell de ministres que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, “ha fet un exercici de responsabilitat que l'honora” en “assumir aquesta dimissió des del punt de vista personal per no perjudicar el seu govern, el seu president i el seu partit”.

La portaveu de l'executiu ha reconegut que el govern espanyol encara no ha decidit qui s'ocuparà de les seves competències respecte a la gestió ordinària i elevació de qüestions al consell de ministres. De totes maneres, Sáenz de Santamaría ha subratllat que de moment aquestes funcions recauran en els secretaris d'Estat i es buscarà una solució “còmoda i eficaç” en els pròxims dies.

Sáenz de Santamaría no ha volgut fer cap referència a les omissions per part del ministre en les seves compareixences on ha donat explicacions pel cas dels papers de Panamà. Tampoc ha volgut parlar dels motius de la dimissió, més enllà dels errors d'informació que admet el propi ministre al seu comunicat.

La vicepresidenta ha recalcat que la decisió de Soria “obeeix a qüestions personals i no administratives o de gestió”.

En aquest sentit, ha volgut “posar en valor l'esforç de la seva feina en una àrea i un ministeri molt complex on s'han fet moltíssimes reformes” amb “resultats clars”. “Ha complert com a ministre, ha estat un bon company de gabinet”, ha reblat.

La portaveu ha insistit que l'exministre ja fa en el seu escrit de dimissió una “detallada exposició de com assumeix els errors dels últims dies sobre les explicacions” que ha donat. “El que no pot fer el govern és vulnerar el dret a la presumpció d'innocència”, ha conclòs.

Responsabilitats polítiques

El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, ha anat en una altra direcció, i preguntat per aquesta qüestió ha admès que si es confirmessin les acusacions no podria ser al govern algú que “hagi operat a paradisos fiscals”.

“Hem de ser molt clars i molt rotunds. Tenim responsabilitats polítiques i unes obligacions, i hem de ser conscients de les obligacions que assumim i dels límits d'aquestes acusacions, i malgrat que no coneixem el cas concret, si hi ha cap indici legítim de sospita no es pot estar al govern en aquestes condicions”, ha assenyalat.

Montoro ha aprofitat l'ocasió per reclamar als mitjans que disposen dels papers de Panamà que els lliurin a l'Agència Tributària. “Estic recordant una obligació. Qui tingui informació l'ha de transmetre a les autoritats”, perquè “tots tenim responsabilitats”. Segons ell, el fet que l'Agència Tributària no disposi dels documents pot donar peu a que els infractors amaguin els seus comptes.

El ministre, en canvi, ha esquivat les preguntes sobre la suposada multa que Hisenda va posar a l'expresident del govern espanyol José María Aznar i la reunió que va mantenir amb ell. Montoro s'ha escudat en què no pot donar cap informació sobre els contribuents. Ha admès que es va reunir amb Aznar el 2014, però ha assegurat que no te res a veure amb aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia