Política

Mas aposta per crear un nou partit en la consulta de CDC

Homes forts com Homs, Turull i Gordó també són favorables a tirar endavant la refundació en el congrés de juliol

Puigdemont s'obre a ser candidat d'aquí a 14 mesos si el procés “no s'ha acabat”

El president de CDC, Artur Mas, ja ha fet pública la seva resposta a la consulta interna que farà el partit el 21 maig sobre el futur de la formació: refundació o renovació? “Jo marcaré que la mateixa CDC impulsi la creació d'una nova formació política”, va confirmar, en una entrevista a Els matins de TV3. Al seu parer, aquesta és la millor manera “per ser més i per ser millors”, que els ha de permetre “eixamplar la base i ser útils a la societat catalana”. L'expresident del govern va defensar la necessitat de posar al dia CDC per adaptar-la al nou repte independentista i a la nova estratègia amb l'Estat, perquè “l'estat de centre ampli de Catalunya ha quedat una mica desdibuixat, postergat”.

L'aposta per crear un nou partit sembla que tindrà un suport unànime del partit. Càrrecs intermedis destacats ja s'hi han pronunciat a favor. És el cas dels dos noms que tothom situa com a aspirants a la secretaria general, Jordi Turull i Germà Gordó, i també el portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés i candidat a les primàries per tornar a encapçalar la llista, Francesc Homs. Persones properes a Turull, com l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el de Besalú, Lluís Guinó, s'han mostrat partidaris que el congrés del juliol serveixi per fundar una nova formació política. L'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i la portaveu del partit, Marta Pascal, opinen en la mateixa línia. Gordó fa temps que defensa la creació d'una nova formació de centre ampli i sobiranista, que conservi el nom de Convergència. Corrents interns, com Llibergència (amb liberals com David Madí) i Generació Llibertat també advoquen pel nou partit.

Pel que fa al paper que hi hauria de tenir (si president executiu o honorífic), Mas el condiciona al resultat de la consulta, i alhora reitera que calen “nous lideratges”. Això sí, a TV3 va precisar que no seran persones “que surtin del no-res” i que hi pot haver més candidats dels que ja sonen per a secretari general. Mas va advertir que “no assenyalarà ningú amb el dit”. Passada la consulta, anunciarà el rol que es planteja tenir-hi.

Encara que més llunyà en el temps, un altre front obert de CDC serà qui és
el candidat a les properes eleccions a la Generalitat, d'aquí a 14 mesos. El president Carles Puigdemont, en una entrevista a la ràdio UA1 de Lleida que s'emetrà sencera avui, va obrir la porta a presentar-s'hi: “Jo em presentaré només si aquesta feina que tinc encarregada no s'ha acabat. Al mateix temps, però, es va mostrar convençut que el seu mandat s'acabarà en aquesta legislatura perquè la política catalana serà capaç de posar-se d'acord “en les coses essencials”.

LA FRASE

Quan parlem de refundació, no pensem que siguin persones que no hagin fet res en política
k
Artur Mas
president de CDc

Homs, content de tenir contrincant

El 21 de maig serà un dia destacat en el calendari convergent per marcar el seu futur immediat. És el dia que faran la consulta interna per decidir entre refundació o renovació, i també és el dia que la militància podrà votar en les primàries per escollir el candidat del 26-J. Després de l'anunci de Sílvia Requena,
afí al sector de Germà Gordó, de presentar-se a les primàries, l'altre aspirant, l'ara portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va dir estar que està content de celebrar-les. “És
la demostració de com ens estem adaptant als temps; em sembla molt bé i em sembla millor que hi hagi candidats, perquè si no aquestes primàries només quedarien en el pla teòric”, va afirmar.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Requena, membre del corrent Generació Llibertat, es va presentar com “l'inici de la renovació que a Convergència li convé”. L'advocada i presidenta de la sectorial d'igualtat de CDC s'ha declarat “independentista” i defensora dels drets socials i de la igualtat entre homes i dones. Per poder concórrer
a les primàries, Requena haurà de recollir 175 avals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona