Política

política catalana

pressupostos

Junqueras es proposa abaixar l'IRPF al 90% de les rendes

Concreta la intenció d'acordar rebaixes en el debat pressupostari per a les bases imposables de fins a 36.000 euros, i defuig polemitzar amb les més altes

Avisa del cost de no aprovar els comptes i lamenta les esmenes a la totalitat

Si el president Puigdemont va anunciar la vigília, en l'obertura de les jornades del Cercle d'Economia a Sitges, rebaixes en l'IRPF a les rendes baixes, el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, va comparèixer ahir en el mateix marc per posar-hi xifres i concretar la intenció del seu departament d'abaixar l'impost a totes les bases imposables per sota dels 36.000 euros. És a dir, també a les rendes de la classe mitjana, les que declaren el 90% dels catalans. És clar que va matisar que potser no serà possible introduir totes les rebaixes desitjades de cop, sinó que caldrà fer-ho progressivament. “Si ara no és possible abaixar-ho molt, doncs ho farem una mica, i després més. I si és possible bastant, millor que una mica”, il·lustrava, després de recordar que aquest és un propòsit expressat per ERC “com a mínim” des del 2013, per contribuir també a un augment del consum intern.

Això sí, tot i la insistència de la premsa i dels mateixos empresaris en les preguntes, no explicava si la pèrdua de recaptació caldria compensar-la d'alguna manera, per exemple apujant els tipus a les rendes altes, fet que havia suggerit en setmanes anteriors. Puigdemont va insistir dimecres en la posició de CDC que no es poden apujar més els impostos als que més tenen perquè ja paguen molt, i Junqueras va defugir ahir en tot moment entrar ni tan sols a valorar-ho i es va centrar allà on hi ha acord.

En tot cas, el vicepresident, que va tranquil·litzar els empresaris dient que no pensa instar pas cap avançament electoral si no s'aproven els pressupostos, també va admetre que no té majoria parlamentària per implementar la rebaixa proposada, i es va reptar a construir-la. “Necessitem algú que s'impliqui en aquesta presa de decisions”, interpel·lava.

En aquest sentit, es declarava obert a parlar amb “tothom” de millores i retocs en el projecte de llei, entrat aquesta setmana al Parlament i lloat ahir per “pragmàtic” pel president del Cercle, Antón Costas, que assenyalava: “No sé si una esmena a la totalitat és la millor resposta”, en al·lusió a les que han anunciat tots els grups tret de la CUP. Per això, el vicepresident, que reconeixia que l'aprovació se'n pot anar al setembre si algun partit du el projecte al Consell de Garanties Estatutàries, va llançar també un avís sobre el cost de no aprovar el pressupost i haver de seguir amb un de prorrogat. “Els que no permetin que s'aprovi estaran decidint que hi hagi 870 milions menys per retallar les llistes d'espera dels hospitals a la meitat o per ampliar professorat”, avisava, i estaran “abocant el govern” a destinar els recursos a “pagar el deute que s'ha esforçat a controlar”.

Relativitza el ràting

En una intervenció conciliadora amb l'auditori i de marcat contingut econòmic, en què va evitar entrar a referir-se al full de ruta més enllà de deixar clar que ell “està” independentista, Junqueras constatava precisament la “trampa del deute”, i la necessitat d'acotar-lo per no decidir “pels qui vénen darrere”, amb augments del PIB per sobre del dèficit o algun petit repunt de la inflació. A més, va relativitzar la nova rebaixa del ràting del deute català que va fer dijous l'agència Moody's, ja que “no té sentit” que s'avaluï
el govern perquè el que controla el 95% dels ingressos és l'Estat, i “n'hauria de ser conscient”.

LES FRASES

En els idiomes llatins diferenciem entre ‘ser' i ‘estar', i a ERC estem independentistes i som europeistes
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
Seria un fracàs que la majoria dels catalans no volguessin reformar Espanya, però s'ha d'intentar
Albert Rivera
líder de ciutadans

C's insisteix en el referèndum constitucional

El líder de C's, Albert Rivera, va tancar la jornada a Sitges negant que la qüestió catalana hagi impedit un acord a l'Estat i insistint en l'aposta pactada amb el PSOE per obrir un procés de reforma constitucional que acabi amb un referèndum a tot l'Estat, com a via per “seduir” els catalans, a més d'una millora del finançament. Segons ell, a qui més pot interessar la reforma “és a la classe mitjana catalana”, i per això aspira que el sobiranisme hi participi. “Quan parlem de temes tangibles, ens podem posar d'acord”, reflexionava, arran de la reunió amb Puigdemont en què van coincidir en temes socials i el corredor mediterrani. Rivera, que es va declarar seguidor d'Obama, Renzi i Valls, va dir que si C's és decisiu, hi haurà govern després del 26-J, i va avisar que, “si no hi ha canvis, el populisme se n'aprofita”, com passa amb Trump, Le Pen i Syriza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona