Política

estats units

terrorisme

Obama afirma que no hi ha proves que l'atemptat d'Orlando fos dirigit des de l'exterior

El president nord-americà apunta que l'autor de la matança a la discoteca Pulse s'hauria radicalitzat a través d'Internet

Avisa del perill que suposa l'accés fàcil a les armes

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha advertit aquest dilluns que no existeixen proves clares que la massacre d'ahir diumenge a Orlando (Florida) fos “dirigida” des de l'exterior ni que formés part d'un complot terrorista de més gran escala.

Obama ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el seu equip de Seguretat Nacional a la Casa Blanca per conèixer els últims avenços en la investigació de la matança a la discoteca Pulse d'Orlando, en la qual van morir 50 persones, entre les quals l'atacant.

El president ha explicat que amb les dades que disposen en aquest moment l'atac es pot considerar com un “acte de terrorisme nacional”. “A aquestes alçades no tenim una prova clara que l'atac fos dirigit des de fora”, ha declarat als periodistes. “Sembla que a l'últim minut va anunciar que formava part d'Estat Islàmic, però no hi ha cap prova que formés part d'un complot més ampli”, ha afegit.

De moment tot fa pensar que el responsable de la matança, Omar Seddique Mateen, s'hauria radicalitzat a través d'internet. “L'autor dels trets s'hauria inspirat en informació molt extremista a través d'Internet”, ha apuntat. Obama ha indicat que els investigadors ja estan examinat diferents llocs web.

Abans de l'atac, Mateen va manifestar en una trucada al telèfon d'emergències 911 el seu vincle amb el grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Obama ha alertat que “encara que lluitem contra Estat Islàmic i altres organitzacions extremistes a l'estranger, i interrompem complots [terroristes], un dels més grans reptes que trobarem és aquesta propaganda que arriba a individus que acaben motivats per entrar en acció”.

A més, ha expressat la seva preocupació pel problema afegit que suposa que aquestes persones radicalitzades tinguin “un accés fàcil” a “armes molt poderoses”, com les utilitzades per l'autor de la massacre a Orlando.

“Pensem que és terrorisme i ignorem el problema que tenim amb les armes. Hem de perseguir les organitzacions terroristes i extremistes, però també hem d'assegurar-nos que a aquesta gent no li resulti fàcil obtenir aquest tipus d'armes”, ha subratllat.

En aquest sentit, ha destacat que Mateen, de 29 anys, va obtenir les armes utilitzades en l'atac de manera legal, ja que no tenia cap mena d'historial delictiu.

“La facilitat o no d'obtenir aquest tipus d'armes marcarà la diferència en aquesta mena de casos. No importa la motivació”, ha indicat.

En concret, el terrorista d'Orlando va utilitzar una arma curta i un fusell d'assalt AR-15, el mateix que es va fer servir en les matances de San Bernardino i a l'escola Sandy Hook.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia