Política

JAUME MOYA

CAP DE LLISTA D'EN COMÚ PODEM A LLEIDA

“Tots s'aproximen ara a la proposta de referèndum”

“Un RUI no garanteix el reconeixement internacional, seria com tornar a fer un 9-N: està bé per generar debat, però si busquem una cosa seriosa i amb reconeixement internacional, hem de fer-ho bé”

“La majoria d'esquerres hi era, però el PSOE es va decantar per les polítiques liberals de C's i l'immobilisme dels barons”

Militància ambiental
Nascut a Barcelona i resident a Florejacs ( Segarra), va entrar en política a través de la mobilització contra els projectes de fracking a la Segarra i dels projectes de memòria i recuperació del patrimoni històric d'aquest territori. Sense experiència en partits, va ser l'home de consens entre ICV i Podem per confluir en una candidatura a Ponent.

Després d'uns mesos al congrés sense experiència política prèvia, el segarrenc Jaume Moya repeteix com a cap de llista d'En Comú Podem a la demarcació de Lleida.

Com ha anat l'experiència?
Una cosa que ja hem aconseguit ha estat trencar el bipartidisme, s'han acabat les majories absolutes i hi ha possibilitat d'alternatives al poder. Aquests mesos han servit perquè tothom s'adoni que el diàleg és una eina imprescindible. Hi ha hagut diàleg de tots amb tots, també dintre del mateix grup, que és molt plural, i és molt interessant. Hem buscat sumar i buscar les coses que ens uneixin per canviar les coses.
Hi havia una majoria d'esquerres, però no ha fructificat.
L'aritmètica cantava, efectivament. I, de fet, aquesta majoria s'ha manifestat en moltes lleis de canvi on hem votat junts el PSOE, En Comú Podem, ERC, IU, Bildu i fins i tot amb CDC... Les esquerres sumàvem.
I doncs?
Qui havia de ser el nostre aliat natural, el PSOE, es va presentar condicionat per una aliança amb Ciutadans. Aquest pacte va fer que els socialistes es decantessin amb ells per un model neoliberal que feia impossible l'entesa. També la nostra resposta al debat territorial, que és un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya, és incompatible amb la de Ciutadans, i els vells barons del PSOE, instal·lats en les portes giratòries, impedien un acord per la transparència.
Pablo Iglesias ha dit que el referèndum ja no és una línia vermella...
Hi ha dues proves clares que demostren que el compromís és ferm. La primera: si el referèndum només fos un cromo per intercanviar, ara no estaríem fent eleccions. En tota la negociació mai no es va abandonar aquest compromís. I en segon lloc, Podem defensa ara i avui el referèndum en el seu programa a Tomelloso, a Getafe o a Sevilla. El posicionament és clar.
A Catalunya pren volada la idea d'un referèndum unilateral.
És una altra resposta imaginativa, perquè les forces que aposten per la via unilateral es veuen obligades a anar reformulant la seva proposta. Ara s'aproximen on som nosaltres, al referèndum, el PSC ho defensava fa dos anys, i si passem pel davant, hi tornaran. El problema del RUI és que no garanteix el reconeixement internacional. Seria com tornar a fer un 9-N. Una consulta així està bé com a presa de consciència i genera debat, però si busquem una cosa seriosa i amb reconeixement internacional, hem de fer-ho bé.
Es pot defensar el territori de Ponent al Congrés?
Ho hem fet. La segona proposta de llei que vaig presentar va ser l'alliberament del peatge de l'AP-2 entre Montblanc i Lleida. Ho tornarem a presentar. També vam fer, els quatre diputats de Ponent, una proposta conjunta perquè la CHE assumeixi els camins del Baix Segrià. Tots quatre hem tingut present que també som diputats del territori. I des d'En Comú Podem hem revifat una llei del 2007 que no s'havia aplicat sobre el desenvolupament sostenible dels territoris rurals. Cal lluitar contra les posicions dominants d'unes poques empreses sobre el territori. Avui mateix [ahir per al lector] m'entrevisto amb els líders d'Unió de Pagesos per parlar de mesures urgents que caldrà impulsar. Hem d'aconseguir que els territoris rurals no siguin esclaus del monocultiu de quatre empreses sinó que hi hagi diversitat econòmica, petita pagesia, turisme, productors ecològics i nous sectors professionals que ara les comunicacions permeten que s'hi instal·lin i donin vida als pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona