Successos

Successos

Assalts violents per la marihuana

Detenen 12 membres d'una banda que es dedicava a robar cultius de droga a la demarcació de Girona

Una víctima va avisar a través del servei de teleassistència

L'últim robatori el van cometre el 14 de setembre, a Llagostera

La proliferació de cultius de marihuana a les comarques gironines i l'interès per aquest mercat fa que també augmentin els robatoris violents per apropiar-se de les plantacions. Aquesta setmana els Mossos d'Esquadra han detingut, precisament, dotze membres d'una banda que es dedicaven a cometre aquest tipus d'assalts. Per apropar-se a les finques on detectaven que hi havia droga, els integrants del grup simulaven a vegades que estaven interessats a buscar feina, a adquirir substàncies estupefaents o, fins i tot, van arribar a fer servir l'excusa que pretenien comprar un xai. D'aquesta manera contactaven amb els propietaris i podien comprovar l'estat de floració de les plantes i si era el moment idoni per anar-les a buscar. Fins ara han estat arrestats una dona i onze homes. Els investigats són Heily Maricely Grey Tome, Francis Koster, Jose Alejandro Melo González, Mohamed Keita Bayo, Eugenio Gabarri Cortés, Ezequiel Quiñones Perea, Kelvin Antonio Rodríguez Rodríguez, Andys González Mustelier, Jan Carlos Rivera Ramos, Llorenç Villaescusa González, Samba Manneh Dansira i Blas Alfonso Cortés. La policia atribueix al grup set robatoris, que haurien perpetrat presumptament a Sant Joan de Mollet, Blanes, Parlavà, Girona, Llagostera i Platja d'Aro.

La investigació va començar el 23 d'abril, quan els Mossos es van assabentar que s'havia produït un robatori violent en una casa del carrer Mossèn Cinto Verdaguer de Sant Joan de Mollet. Segons va declarar la parella que viu al domicili, els fets van tenir lloc a la una de la matinada. Mentre eren al lavabo, tres homes hi van accedir armats amb una escopeta, una pistola i un ganivet. Dos d'ells duien el rostre tapat i l'altre va actuar amb la cara descoberta. Els van exigir tots els diners i els objectes de valor que tinguessin. Els van fer sortir del bany, els van colpejar i amenaçar de mort. Dos dels assaltants van escorcollar aleshores la casa, l'altre es va quedar vigilant-los i, després d'uns 40 minuts, van marxar enduent-se el telèfon mòbil de la noia, 20 euros i un parell de cartrons de tabac.

En quatre dels robatoris es van emportar diners i en els altres tres, droga. Un dels llocs on van fixar-se en la marihuana és una masia del veïnat Creu de Serra de Llagostera. El 14 de setembre a la nit, una de les inquilines estava a punt d'anar a dormir quan va sentir sorolls. Li va semblar com si plorés un animal i va treure el cap per la finestra, però no va veure res. Cinquanta minuts després va tornar a sentir bordar un dels gossos, que estava en un espai d'uns 12 m² on tenien una petita plantació de marihuana. Va escoltar un soroll similar al d'un tret i va veure com l'animal sortia corrents coixejant i gemegant, en direcció a la casa. La dona es va dirigir a la zona de la plantació, amb una llanterna. En la ronda que va fer per l'exterior va interceptar dos individus vestits de fosc, un dels quals portava una escopeta, que va tornar a disparar. Ella es va tancar ràpidament a casa i, en veure que la seva germana i el cunyat no podien marcar el telèfon de la policia pels nervis, va prémer el comandament del servei de teleassistència. El seu cunyat disposa del sistema per un problema de salut i, minuts més tard, van arribar diverses patrulles.

Els Mossos van detenir el 27 de setembre dotze dels tretze integrants de l'organització en tres immobles de Girona i en dos de Salt. En els escorcolls també els van comissar 80 plantes de marihuana, munició, una escopeta d'aire comprimit, unes manilles, una arma d'arts marcials, un matxet i un puny americà. Dijous el jutge va ordenar l'ingrés provisional a la presó de sis dels investigats i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

Captats per les càmeres de seguretat de Platja d'Aro

G. Pladeveya

Una casa del carrer Marie Curie de Platja d'Aro es va convertir, el 7 de setembre, en l'objectiu d'alguns membres de la banda que s'ha desarticulat. En aquell moment els Mossos de l'àrea d'investigació criminal (AIC) que han portat el cas ja havien pogut constatar que els acusats es desplaçaven a vegades amb un vehicle Mazda Premacy, amb matrícula de Girona. Per aquest motiu van demanar a la policia local de Platja d'Aro les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat que hi ha a l'entrada i a la sortida de la població. Així, els Mossos van confirmar que, instants després del succés, el Mazda va ser gravat mentre circulava pel municipi, juntament amb un turisme Opel Astra. L'endemà dels fets, a més, la policia local de Platja d'Aro va identificar els tres ocupants de l'Astra, en adonar-se que aquest cotxe estava rondant de manera sospitosa pels voltants de la propietat que havien intentat saquejar el dia abans. A quarts de nou del vespre del 7 de setembre, el denunciant era al seu domicili en companyia del seu nebot, menor d'edat. El noi, de 23 anys, va sentir bordar el seu gos de manera extremadament nerviosa. Va comprovar llavors que uns desconeguts havien accedit a la finca i els va recriminar la intrusió. Un dels lladres el va amenaçar dient-li que sabien que a l'immoble hi havia un menor i que eren allà perquè havien anat a buscar “el que hi havia al garatge”. Es referien a una plantació de marihuana, valorada en uns 10.000 euros. Arran de l'amenaça, la víctima va activar l'alarma antirobatoris que té a casa i els delinqüents van fugir. En total, el declarant va veure set o vuit persones, algunes amb passamuntanyes.

Judici pel cas de Bordils

A l'Audiència de Girona es farà el judici pel doble homicidi que es va produir el 9 de desembre del 2014 en un mas de Bordils, on l'intent de robar marihuana va acabar en tragèdia. La fiscal atribueix un delicte d'assassinat a Manuel Pérez López per la mort de Manuel Alejandro Abenza Pablo i Miguel Ramírez Pinto; i imputa un delicte d'encobriment a Juan Molina Torres, que hauria ajudat Pérez a intentar desfer-se dels cadàvers. Abenza i el seu oncle, Miguel Ramírez, van entrar a la finca per endur-se la marihuana. La seva presència va ser percebuda pels dos imputats. Pérez era caçador i va agafar una de les seves armes. Va treure el cap per la finestra, moment en què va rebre un cop d'escopeta dels assaltants i van començar a forcejar. La fiscal assenyala que una de les escopetes es va disparar accidentalment i va matar Abenza d'un tret al pit. Pinto va sortir de l'habitatge, i darrere seu Pérez, que li va disparar tres trets. Els acusats van carregar els cossos en una furgoneta amb la intenció de llançar-los al riu Ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia