Successos

metereologia

alerta per nevades

Les comarques gironines es preparen per a l'onada de fred

Els ajuntaments centren els esforços especialment en les persones vulnerables i a evitar problemes de mobilitat en carrers i carreteres

Rescaten de nit una família atrapada per la neu a Setcases

El territori s'està preparant per rebre l'onada de fred que ha d'afectar Catalunya a partir d'avui. A les comarques gironines els esforços se centren sobretot en l'atenció a les persones més vulnerables i a tenir les eines a punt per si la neu i el gel fan acte de presència en carrers i carreteres. Per exemple, a Figueres, a l'Alt Empordà, es preparen amb tots els vehicles policials i una màquina per tirar sal en cas que s'hagi d'actuar. Des de diumenge, l'Ajuntament ha allotjat en pisos socials i en un hostal els sensesostre. També s'ha contactat amb les diferents empreses de la zona que disposen de màquines retroexcavadores i tractors perquè puguin proporcionar vehicles en cas que s'hagi d'actuar.

La capital altempordanesa no és l'única que ha activat totes les mesures de protecció per l'alerta. A la Jonquera aquest matí s'ha fet una reunió de coordinació pel possible episodi de nevades. L'alcaldessa, Sònia Martínez, ha explicat que el pavelló municipal està preparat en cas que hagi d'habilitar-se com a centre d'acollida i que s'ha acordat amb la Creu Roja que l'entitat els proporcionarà mantes en cas que sigui necessari. També s'han coordinat amb els restaurants de la zona per si cal preparar entrepans i amb les empreses que disposen de màquines retroexcavadores per si neva. El municipi també té els grups electrògens a punt.

Al Ripollès i a la Garrotxa, els ajuntaments estan en alerta per al que pugui passar en les pròximes hores. Els dispositius es concentren a les carreteres, pendents de si hi ha complicacions en cas que s'acumuli la neu. Ahir va començar a nevar de forma anecdòtica a primera hora del matí en indrets com ara Ripoll o Camprodon i sense que agafés a terra. En el cas de Ripoll, per exemple, s'ha tirat potassa –la sal que evita la formació de plaques de gel– a les carreteres principals i als accessos de les escoles de forma preventiva per facilitar el transport en cas que nevi.

A la Garrotxa els dispositius se centren també en l'àmbit de la mobilitat. Com a novetat, Olot ha instal·lat en sis punts de la ciutat uns contenidors de sal amb capacitat per a 400 litres. Així, els ciutadans en poden agafar per tirar-ne a l'entrada de casa seva per evitar relliscades. Fins ara, havien d'anar-la a buscar a uns terrenys situats entre la comissaria de Mossos i el camp de futbol del Morrot. De forma paral·lela, la brigada municipal continua tirant potassa als carrers ja que la dels contenidors és només per als particulars.

Encallats a la neu

Els Bombers de la Generalitat van rescatar una família formada per dos adults i dos menors que havia quedat encallada per la neu amb el seu vehicle durant tota la nit en una pista forestal entre Setcases i Espinavell. La recerca es va iniciar a les cinc de la matinada, després que la germana gran alertés que els seus pares i germans no havien tornat a casa. Al voltant d'un quart de vuit del matí els Bombers van poder localitzar-los en bon estat, ja que durant aquestes hores van estar a l'interior del vehicle. Després de quedar encallats amb el cotxe no van poder avisar ningú perquè estaven en una zona sense cobertura. En la recerca, hi va participar una dotació i estava previst que amb la sortida del sol s'hi incorporés un helicòpter.

Problemes de circulació a Toses i la Molina

La circulació per carretera es va interrompre a la BV-4031 de Castellar de n'Hug a la Molina. A més, es necessiten cadenes per circular per la collada de Toses, entre altres afectacions viàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia