Successos

policial

balanç de delictes

Un crim cada setmana

L'any passat es van registrar 52 persones mortes per actes homicides a Catalunya

El nombre de casos criminals augmenta un 19% respecte al 2015 i és el primer cop en els darrers sis anys que la xifra puja

El 2009 es va arribar a la quantitat màxima de 88 crims registrats

Un total de 52 persones, un 19% més que l'any anterior, van morir assassinades en 47 actes criminals l'any passat a Catalunya, segons les dades recopilades per aquest diari. La xifra representa una mitjana d'un assassinat cada setmana i suposa un repunt de la criminalitat després de sis anys que les xifres dels homicidis detectats anaven a la baixa. El 2009 els crims van ser 88; el 2010 se'n van perpetrar 87; el 2011, 81, i el 2012 es van comptar 75 assassinats; el 2014, van ser 56; el 2013, 44 i el 2014, 56. El 2015 es va arribar al nivell més baix: 42 homicidis.

De les 52 víctimes mortals, 33 (un 63%) eren homes i 19 dones. L'anàlisi de les dades demostra que hi ha un percentatge molt elevat de persones estrangeres o d'origen estranger implicades en els crims. Ho són un 46% de les víctimes (24) i també uns 46% dels sospitosos que s'han descobert en relació amb els 47 actes criminals.

Catorze dels crims, cosa que representa un 26% del total, s'han perpetrat en l'àmbit familiar o l'entorn més pròxim de la víctima. D'aquests, sis casos es poden emmarcar en la violència de gènere (homes que han assassinats les seves parelles o exparelles), però hi ha hagut casos ben diversos: un home que ha matat el seu company sentimental; mares que han matat els fills, en el cas de la dona de Granollers, dos nadons; una dona que ha matat el company; un oncle que ha matat la neboda...

El nivell de resolució policial dels casos és elevat, ja que només queden per esclarir tres dels crims, cosa que representa que s'han resolt un 94% dels casos. La majoria dels homicidis s'han perpetrat en poblacions de la demarcació de Barcelona, on s'han registrat 42 persones mortes per causes homicides. A les comarques de Tarragona n'hi va haver 5; a les de Lleida, 3, i a les comarques gironines, 2.

La cronologia de la criminalitat del 2016 s'enceta amb un doble assassinat.

4 de gener: Maten dos homes executant-los a trets en un pis de Terrassa, al barri de Roc Blanc. La investigació considera que el crim s'emmarca en revenges de bandes criminals de l'est d'Europa i es detenen sospitosos.

13 de gener: Un home, Santos Gil, de 59 anys, mata la dona, Lucinda Expósito, de 43, d'un tret d'escopeta al mig del carrer a Vila-seca i després es dispara a ell i es treu la vida.

14 de gener: Un home pakistanès mata un compatriota seu d'una punyalada a Ciutat Vella, a Barcelona.

22 de gener: Un noi de Sant Pol de Mar, Bruno Pomés, cambrer d'un bar, mor apunyalat per un altre jove, que és arrestat. Sant Pol ha posat el nom de Bruno Pomés, nebot d'un exalcalde, al mirador on va ser apunyalat.

24 de gener: Un jove gitano de la Mina mor apunyalat en una baralla en un bar musical del districte de Sant Martí, a Barcelona. El principal sospitós va ser detingut a Bilbao, però hi havia altres implicats i, arran del crim, es va aplicar la llei gitana i moltes famílies van haver de marxar del barri.

31 de gener: Un home, Mounan Dodourm, queda ferit en estat crític en una baralla davant la discoteca Caribbean de Girona i mor tres dies després. Els Mossos d'Esquadra detenen Mohamed Touil Hamzzi, Taoufik El Yassine i Mohamed Belhadi en relació amb la mort.

25 de febrer: Un sensesostre en colpeja un altre amb una pedra al districte de Ciutat Vella de Barcelona i el fereix greument. El ferit mor més tard a l'hospital. L'agressor va ser ingressat al psiquiàtric.

2 de març: Una dona de 50 anys mata a ganivetades el seu exmarit en un pis de Badalona. Feia uns sis mesos que havien trencat la relació sentimental però continuaven vivint en el mateix habitatge. Ella mateixa va avisar un veí dient-li: “He matat en Manolo.”

26 de març: Fratricidi a Figueres. José Rodríguez González, de 49 anys, mor degollat al carrer davant de casa seva a Figueres. El seu germà, Manolo Lolo, que primer havia dit que no havia estat ell, acaba admetent que va ser ell qui, sense voler, li va clavar un ganivet al coll. Ja ha estat jutjat i condemnat.

30 de març: Jaume Gabernet, de 84 anys, empresari jubilat de Bellpuig, mata amb dos trets d'escopeta el seu gendre, Josep Aguiló, de 60 anys. L'home estava obsessionat que el marit de la seva filla li volia mal i pensava que l'enverinaria.

14 d'abril: Un mosso d'esquadra, Miguel Ángel Muñoz García, de baixa, mata la seva ex-xicota, Cristina Gálvez, davant d'una filla i una neboda d'ella, i després se suïcida amb la mateixa arma, l'oficial, a Sant Feliu de Llobregat.

16 d'abril: Una dona pakistanesa mata la seva filla de 4 anys escanyant-la, a Sant Boi de Llobregat. La van ingressar al psiquiàtric.

22 d'abril: Maten a trets un noi dominicà de 28 anys a la discoteca Koko de Barcelona. Aquest crim es vincula amb un tiroteig mortal a l'Hospitalet al novembre i un altre a principis del 2017 a la Meridiana de Barcelona. Tots els implicats són dominicans.

23 d'abril: Detenen al barri de Puiggener de Sabadell un home de 53 anys de nacionalitat colombiana per haver mort a ganivetades la seva parella, un altre home de 57 anys.

23 d'abril: Una dona de 36 anys de nacionalitat bielorussa mata a ganivetades un home de la mateixa edat i nacionalitat en un pis del districte de Sant Andreu de Barcelona.

24 d'abril: Troben una dona morta a casa seva, a Valls. La víctima, romanesa, prostituta de 47 anys, va morir per les ganivetades que li va clavar un client, també romanès, de 39 anys, que volia iniciar una relació de parella amb ella. L'agressor, després de cometre el crim, va anar a explicar els fets a la policia local.

28 d'abril: Localitzen el cadàver d'una dona a l'escala d'un bloc de pisos de Tarragona. La víctima, Blanca Tàrrega, és una psicòloga de 54 anys i els Mossos detenen un home amb antecedents per robatoris violents que hauria seguit la dona des del caixer fins a l'entrada de casa seva per robar-la.

12 de maig: Detenen un home per l'assassinat d'una dona colombiana trobada morta en un pis de Canyelles (Garraf). Era la seva exparella.

19 de maig: Un home de 56 anys, de nom Aquilino, mor apunyalat, i la seva filla de 30 resulta greument ferida a Alfarràs, en ser atacats per un home, Josep Sopena, que va ser detingut. Un afer de drogues es perfila com el mòbil, però el detingut va ser considerat inimputable.

24 de maig: Detenen un home de 60 anys pacient del psiquiàtric de Sant Boi per la mort a punyalades d'una dona, de 54 anys, també pacient del centre. Tots dos, de nacionalitat espanyola.

29 de maig: Un noi de 20 anys romanès veí de Lleida mor apunyalat en una batussa al camp de futbol d'Albatàrrec (Segrià), on jugaven un partit per oci. L'agressor va fugir i se'l va localitzar i detenir, amb la col·laboració de la Guàrdia Civil, mesos més tard a Betxí (Plana Baixa).

30 de maig: Troben un home espanyol de 39 anys mort al costat d'una pista forestal a Vilanova i la Geltrú. Per aquest cas van ser empresonats un home de 35 anys i una dona.

6 de juny: Un colombià mor apunyalat en una baralla al carrer a l'Hospitalet de Llobregat. Un home dominicà va ser detingut i empresonat.

11 de juny: Un home espanyol de 62 anys veí de Badalona mata la seva dona, de 40, i s'entrega.

19 de juny: En un atropellament mortal intencionat a l'Hospitalet de Llobregat, un cotxe envesteix de matinada un home de 34 anys, Ever Pérez, espanyol d'origen bolivià que estava amb un grup d'amics al carrer Menéndez Pidal, davant de les instal·lacions d'un camp de futbol on aquell dia s'havien disputat partits de la lliga veïnal boliviana. El sospitós es va entregar voluntàriament a la comissaria de l'Hospitalet de Llobregat uns dies després i va ser empresonat.

21 de juny: Un home de 33 anys d'origen marroquí mata la seva cosina a ganivetades a Gironella i després s'entrega a la comissaria dels Mossos de Berga. L'homicida feia anys que estava establert al poble, i la dona, vídua i amb una filla, havia arribat del Marroc feia poc i vivia amb altres familiars.

26 de juny: Troben un home de 79 anys assassinat al seu domicili de Castellar del Vallès. És el fill qui troba l'home mort, lligat de mans i amb una cinta tapant-li la boca. La casa està regirada i el pany esbotzat, i tot això fa sospitar que es tracta d'un assalt violent.

4 de juliol: Una baralla a Malgrat de Mar acaba amb un mort i un detingut. La víctima és agredida amb una catana.

5 de juliol: Un majordom d'origen filipí mata la directora d'un banc i un compatriota seu també majordom a Barcelona i després se suïcida llançant-se per un pont.

13 de juliol: Detenen un home xinès acusat de la mort d'un compatriota seu en un pis de Vic, però el cadàver no el troben fins passats dies, en un bosc a prop de Sant Julià de Vilatorta.

18 d'agost: Troben un home espanyol de 46 anys assassinat a la banyera, a Cornellà de Llobregat. Uns dies després els Mossos detenen a Rubí el sospitós del crim: un home de 25 anys.

18 d'agost: Detenen un indi per la mort a ganivetades d'un compatriota seu en un pis de Sants-Montjuïc, a Barcelona.

23 d'agost: Troben una prostituta de Lleida morta, amb les mans lligades a l'esquena, en un pis de Salou. Detenen l'home, un brasiler de 34 anys, que es va presentar a la comissaria admetent que havia passat una nit de sexe i droga amb la víctima, a casa de la seva xicota.

4 de setembre: Dos homes dominicans moren apunyalats durant una baralla en una casa de Santa Coloma de Gramenet. Un tercer home acaba a l'hospital també amb ferides d'arma blanca.

9 de setembre: Un home espanyol de 38 anys mor apunyalat a la discoteca Kimbara, al carrer Tajo de Barcelona, al barri d'Horta. Tres dies després, és arrestat a Blanes l'autor del crim. Es tracta d'un noi de 21 anys de nacionalitat espanyola.

15 de setembre: Els Mossos troben, a les nou del vespre, una dona morta amb ferides d'arma blanca en un pis d'Esplugues de Llobregat. Al domicili també hi ha un home ferit, que acaba detingut per homicidi. Es tracta d'un home de 49 anys i de nacionalitat colombiana.

10 de setembre: Troben el cadàver d'un home de 46 anys mort a casa seva a Vic. Al novembre detenen un senegalès de 47 anys a l'aeroport acusat de l'homicidi.

18 de setembre: Una explosió en un pis de Premià de Mar acaba amb dos morts (una dona, que mor el primer dia, i l'home que era al pis amb ella, que mor al cap de quinze dies) i 15 ferits. Se sospita que l'explosió la podia haver provocat el marit i el cas l'instrueix inicialment el jutjat de violència de gènere, però el jutjat conclou que, tot i que l'explosió va ser intencionada, no podia ser atribuïda al marit.

16 de setembre: Troben una dona de 37 anys morta a ganivetades i amb les puntes dels dits mutilats a Masquefa. La dona va ser trobada morta al lavabo de casa seva pels seus pares, que van anar a buscar-la estranyats perquè havien quedat amb ella i no s'havia presentat. Feia poc que s'havia separat. Hi va haver un detingut, un home colombià, que els Mossos tenien clissat com a traficant, que va ser empresonat.

1 de novembre: Detenen un sensesostre de 61 anys veí d'Esplugues i espanyol per la mort, el 23 d'octubre, d'un altre sensesostre, un camerunès de 50 anys.

5 de novembre: Dos morts i un ferit i tres detinguts, després d'un tiroteig al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. Tot indica que els morts intentaven assaltar un habitatge per robar diners procedents de la droga o droga i que els parents dels inquilins els van tirotejar.

17 de novembre: Troben morta una anciana de 81 anys, que estava desapareguda, en una zona d'horts de Súria, i després el cadàver d'un home també a Súria, i s'ha conclòs que ell, que no la coneixia, l'havia mort i s'havia suïcidat.

27 de novembre: Troben un home dominicà de 26 anys mort a trets dins d'un cotxe a l'altura del número 99 de l'avinguda de Catalunya de l'Hospitalet de Llobregat. Aquest cas es vincula amb el de la discoteca Koko de l'abril i amb el tiroteig mortal del primer dia de l'any 2017 a la Meridiana de Barcelona.

14 de desembre: Doble homicidi a Granollers: dos nadons acabats de néixer moren a mans de la mare, una dona paraguaiana de 34 anys, que va ser detinguda.

17 de desembre: Un home de 44 anys, espanyol, s'entrega a la comissaria dels Mossos i confessa que ha matat la dona. Els Mossos la troben morta a casa, a la Pobla de Mafumet.

19 de desembre: Troben morts a casa seva a Barcelona el periodista exdirector de TV3 Alfons Quintà i la seva dona. Les hipòtesis indiquen que ell hauria assassinat la dona i després s'hauria suïcidat.

20 de desembre: Troben un home mort, lligat i calcinat, tapat amb uns llençols, en una vorera a Badalona.

LES XIFRES

14
crims
, un 26% del total de morts violentes, s'han perpetrat en l'àmbit o l'entorn familiar.
24
de les víctimes
eren d'origen estranger i també són estrangers en un 46% dels casos els sospitosos.
33
víctimes
eren homes, mentre que les dones assassinades el 2016 han estat 19 en total.

Un enginyer català assassinat a Bangkok

Un crim perpetrat a Tailàndia va tenir gran transcendència a Catalunya perquè català era la víctima, David Bernard, i català l'assassí, Artur Segarra, que ja ha estat jutjat i per a qui hi ha la petició màxima de la pena de mort. El judici va quedar vist per a sentència el 28 de febrer passat. Els fets es remunten al gener passat, quan David Bernard, un enginyer de 40 anys d'Albi (Garrigues), va desaparèixer i el seu cos va ser trobat esquarterat a Chao Phraya. La policia tailandesa de seguida es va posar sobre la pista d'Artur Segarra, de 37 anys, que l'any 2007 havia format part de la llista electoral a Manresa de Plataforma per Catalunya (PxC), perquè se l'havia vist juntament amb la víctima, i fins i tot unes càmeres els havien enregistrat quan arribaven junts amb moto a la casa on vivia Segarra a Bangkok. La família de David Bernard havia perdut el contacte amb ell el dia 20 de gener i les alarmes es van disparar quan el dia 1 de febrer un home anglès amic seu a Bangkok va trucar a la germana de David perquè no sabia res d'ell des del 19 de gener i no havia arribat a Teheran (Iran), on havia d'anar a treballar el 21 de gener. El mòbil del crim va ser econòmic i tot indica que la víctima va ser torturada per tal que proporcionés les claus dels seus comptes bancaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia