Successos

Societat

“Forenses del futur”

L'expert en ciberseguretat Bruno Pérez va fer una ponència a la Farinera Sant Lluís

Va realitzar una ‘autòpsia' a un sistema informàtic junt amb el metge forense Narcís Bardalet

“Les comunicacions no són segures. El que es pot encriptar es pot desencriptar”

La investigació de la veritat. Aquesta premissa la comparteixen dos especialistes en els seus respectius àmbits: el pèrit judicial informàtic forense Bruno Pérez i el metge forense Narcís Bardalet, els quals van demostrar que hi ha punts d'unió importants en les seves àrees professionals. L'aproximació a aquestes matèries científiques es va dur a terme divendres passat en una ponència a la idíl·lica finca de la Farinera Sant Lluís, a Pont de Molins. L'expert en ciberseguretat Bruno Pérez va ser el ponent de la xerrada, en què va fer que els assistents es posessin a la pell d'un pirata informàtic i a la d'una víctima; va donar una visió actual de les amenaces i els atacs que poden rebre els sistemes digitals i va oferir consells per augmentar-ne el blindatge. “Les comunicacions no són segures. El que es pot encriptar, es pot desencriptar. Hi ha gent que es compra aparells tecnològics i després no es forma sobre el seu ús.”

Per exemplificar el handicap que pot suposar que una tercera persona entri en dispositius aliens, Pérez va agafar en directe el control d'una impressora de la facultat de Vigo. Va ensenyar també una conversa per Whatsapp que havia tingut una assistent, si bé malgrat que la simulació estava molt ben aconseguida va revelar que es tractava d'uns missatges que havia creat ell. I va veure l'interior d'un immoble agafant el domini d'unes càmeres que hi havia instal·lades.

Una de les tasques que li requereixen habitualment és la de certificar l'autenticitat de correus electrònics. “En una conferència en un col·legi d'advocats, vaig enviar un missatge com si provingués de La Moncloa. Les evidències digitals poden ser falses. És essencial que les verifiqui algú que en sap, no només algú que hi posi bona fe. Al jutjat t'accepten com a prova un correu electrònic imprès en paper, quan el que s'hauria de mirar és per quins servidors ha passat per saber-ne realment l'origen.”

Just abans que exposés aquests continguts, va inaugurar l'acte l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i també va intervenir l'expert en seguretat informàtica Josep Jover. Felip va indicar que el vessant que domina Pérez, tot i ser molt innovador, “està entre nosaltres i ha vingut per quedar-se”; i va recalcar la importància de la seguretat de les nostres comunicacions, tant personals com laborals. Així mateix, Jover va fer aquesta reflexió al públic: “No deixarien un mort sis mesos sense trucar un metge forense, veritat? Doncs quan tinguin qualsevol problema digital, truquin a un pèrit. No deixin que les proves es vagin marcint.”

Un dels moments que va aixecar més expectació va ser quan Pérez va proposar a Bardalet realitzar una anàlisi forense digital. Es va tractar d'una autòpsia a un ordinador: un portàtil que Bruno va trobar llençat, a Olot. “Si això fos un cos, què seria el primer que faríem?”, li va preguntar a Bardalet, que va respondre que es protegiria “amb bata, guants, màscara i ulleres”. Aquí va venir la primera similitud, ja que, com a pèrit informàtic, Pérez va explicar que porten guants quan fan una extracció. D'entre els paral·lelismes, Bardalet observaria després l'olor i el color del cos, hi faria fotografies i un vídeo. Buscaria si té tatuatges o alguna altra marca identificativa, com ara cicatrius, i es protegiria el cadàver per evitar-ne la contaminació. En aquest punt, Pérez va especificar que al seu laboratori hi ha vuit càmeres per garantir que les evidències digitals no puguin ser manipulades i va afegir que els ordinadors també tenen marques, com etiquetes o el número de sèrie. I, amb relació al contingut dels equips informàtics, va aconsellar que quan es desitgi destruir la informació que continguin se li sol·liciti a un expert, de manera que certifiqui aquest procés i ens assegurem que les dades s'hagin esborrat.

Bardalet, en referència a Pérez, va ressaltar: “Això és un forense del futur!”, tot augurant que els il·lícits penals vinculats amb la tecnologia seran els que més creixement tindran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia