Successos

Detingut un veí d’Artés com a presumpte autor de dos focs

Se li atribueixen els dos incendis declarats al seu municipi, un dels quals va arrasar 363 hectàrees

La investigació continua oberta i no es descarta la seva autoria en els tres focs que s’han declarat recentment a Navarcles

Els Mossos d’Esquadra van confirmar ahir al vespre la detenció d’un home com a presumpte autor dels dos incendis que a principis d’agost hi va haver a Artés, un dels quals va arrasar 363,06 hectàrees. Es tracta d’un veí de la població de 39 anys que va quedar arrestat a la comissaria dels Mossos de Manresa, on estava previst que a la nit se li prengués declaració.

La investigació –que és conjunta entre els Agents Rurals i els Mossos d’Esquadra– continua oberta i no es descarta l’autoria del detingut en tres incendis més –els tres més recents de Navarcles– que els Agents Rurals han catalogat com a provocats. A més, n’hi ha dos més de més petits –un a Castellgalí i l’altre a Sant Mateu de Bages– que també s’estan investigant i que també podrien haver estat provocats.

Jaume Torralba, cap regional del Cos d’Agents Rurals a la Catalunya Central, va detallar ahir que els focs intencionats “segueixen un mateix patró”: tots es van iniciar “en una zona amagada dins el bosc en la qual no hi ha cap activitat humana de risc que justifiqui que s’hagi originat un incendi”. Tampoc s’hi van detectar llamps ni hi ha presència de línies elèctriques. No va poder especificar si s’han localitzat elements que es fessin servir per encendre el foc perquè “els fets s’estan investigant i estan judicialitzats”, motiu pel qual de moment no es poden fer públics més detalls del cas.

Tot i tenir un possible piròman a la zona, els focs d’aquest estiu no s’han fet tan grans com en anys anteriors. Torralba va explicar que hi tenen molt a veure els pagesos: “És important assegurar les franges de protecció a l’estiu a les zones agrícoles un cop s’ha acabat de segar; s’evita així que un foc es faci gran i es facilita la feina als que van a la primera línia de foc.” Durant la resta de l’any, hi va afegir, “cal fer franges de protecció a les cases per protegir les zones habitades”. Va dir que és primordial per evitar mals majors i va assegurar que les dues cases que es van cremar a Artés segurament no haurien resultat afectades si “haguessin tingut una franja neta al voltant amb baixa càrrega de combustible”.

Torralba va subratllar la tasca dels bombers i de les ADF, vital per atacar els focs amb rapidesa. Aquesta unió, sumada a la feina dels pagesos, explica que ara hi hagi “una diferència molt gran amb l’experiència que s’ha tingut en anys passats”. Al final, va indicar: “Dels vint incendis només tres s’han fet grans –Sant Fruitós, Avinyó i el primer d’Artés–; la resta han estat petits o molt petits, i aquests tres que s’han fet grans són petits comparats amb els que havíem tingut fa uns quants anys.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia