Successos

El cos de bombers voluntaris se sent “menystingut”

Envien un manifest amb les reivindicacions a Interior

Faran campanya per donar a conèixer la problemàtica

Els caps dels parcs de bombers voluntaris i els de les agrupacions de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) han enviat al conseller d’Interior, Joaquim Forn, un manifest en què denuncien les condicions amb les quals treballen i en què reclamen un replantejament del model mixt. Dins del col·lectiu, que està integrat per uns 2.500 efectius a Catalunya, hi ha personal adscrit a la funció pública, personal laboral i voluntaris. Consideren que el sistema “ja no és viable” i sol·liciten canvis reals. Una de les queixes és que, tot i formar part de l’organigrama operatiu de la DGPEIS, els caps de guàrdia no els activen en cas de serveis immediats.

Els representants del cos van fer una reunió el 23 d’agost amb responsables de la DGPEIS en què els van exposar la situació, i, segons expliquen, la direcció els va “reconèixer la inoperativa gestió” i els va demanar “novament un vot de confiança”. Els bombers, però, afirmen que fa anys que esperen i volen compromisos immediats. “És impossible negar que l’actual desenvolupament del model mixt propugnat per la Generalitat ja no té futur”, recullen en l’escrit. En aquest sentit, subratllen que la història dels bombers voluntaris dins de la DGPEIS “ha estat una història de manca de gestió política, menyspreu, promeses incomplertes i provisionalitat”.

Per tot plegat, requereixen la dissolució del Consell de Bombers Voluntaris, per la seva “inoperativitat”, i la seva substitució per un nou òrgan on hi hagi una majoria de la DGPEIS. Volen que s’iniciï un “procés real” de desenvolupament i implantació de les condicions fixades en l’actual marc legal i l’inici d’una “profunda revisió del model actual”.

Com a mesura de pressió, han anunciat diverses protestes. La més immediata serà concentrar la totalitat dels vehicles i els equips assignats a la regió al parc de Girona (ubicat al Mas Xirgu); a més, donaran a conèixer als ajuntaments i als ciutadans “les mancances” que pateixen. Alerten que no faran marxa enrere fins que Interior iniciï un “procés seriós i eficient” que resolgui les seves problemàtiques. Entre els signants del manifest hi ha els caps d’Arbúcies, Cadaqués, l’Escala, Sant Climent Sescebes, Camprodon, Ribes de Freser, Tossa de Mar i Sant Hilari Sacalm. També el subscriuen els representants dels bombers voluntaris dels parcs mixtos de Figueres, Banyoles, Cassà de la Selva, Girona, la Jonquera, Olot, Roses, Santa Coloma de Farners i la Vall d’Aro.

En declaracions a l’ACN, el cap dels bombers voluntaris de Portbou, Genís Rubio, diu que un dels problemes és la coordinació entre comandaments del cos funcionari i el voluntari. “Ens trobem que un caporal bomber voluntari no pot donar ordre a un bomber funcionari perquè no són del mateix cos.” Aposten per seguir un model similar al de l’Estat francès, on els dos cossos treballen conjuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia