Successos

policial

El misteri de Susqueda

Caçat el sospitós del crim del pantà

Arresten el veí d’Anglès Jordi Magentí, que ja va matar l’exdona, pel doble assassinat de Susqueda i per cultiu de marihuana

Es declara innocent

També han detingut el seu fill

Sis mesos després de l’assassinat de Marc Hernández López i Paula Mas Pruna al pantà de Susqueda, els Mossos han arrestat el sospitós del doble crim: Jordi Magentí Gamell, de 60 anys i veí d’Anglès, que no és novell en qüestió de matar. El 1997 ja va assassinar la seva exdona al mig del carrer. El fill de Magentí, de 29 anys, també ha estat arrestat pel cas de Susqueda.

Jordi Magentí va complir una condemna de 15 anys de presó per l’homicidi comès el 1997. Un cop en llibertat, va estar una temporada fora, però actualment tornava a viure a Anglès, després d’haver passat una temporada a Colòmbia, d’on és la seva dona actual. A Anglès, hi té familiars: la seva mare, que viu en una casa de la Font del Canyo –que ahir els Mossos van escorcollar minuciosament en presència de Magentí–, i un oncle que viu al carrer Nou, propietari del Land Rover que solia fer servir Jordi Magentí i que va ser una pista clau perquè els Mossos encarrilessin les seves sospites cap a Magentí, que solia pujar a Susqueda a pescar o a caçar bolets. Abans de matar la dona, era caçador, i feia tir al plat i tir olímpic, però a partir de la condemna se li van retirar les llicències d’armes i actualment no consta que en tingui cap de legal.

Tal com ja va relatar aquest diari en l’edició del 10 de desembre passat, l’amo del mas Llomar, el testimoni que també va sentir els trets que van matar en Marc i la Paula, va veure, coincidint amb la data del crim, un Land Rover estacionat arran del camí a la zona de la font del Borni. Al final del barranc de la font del Borni, submergits al pantà, és precisament on el 26 de setembre van ser trobats els cossos nus d’en Marc i la Paula. I l’anàlisi de les càmeres de la central elèctrica de Susqueda havien detectat, amb poca precisió i sense poder veure la matrícula, un vehicle 4x4 que havia fet uns moviments que resultaven sospitosos als ulls dels Mossos. El Land Rover no corresponia a cap dels veïns ni treballadors de la zona, però era un cotxe que pujava sovint a Susqueda.

I Jordi Magentí, com molts altres pescadors que anaven a Susqueda, solia aturar-se al bar La Parada del Pasteral, el darrer lloc on en Marc i la Paula van ser vistos amb vida aquell 24 d’agost abans d’agafar la carretera que mena cap al pantà i desaparèixer. Magentí era conegut a La Parada, però curiosament després del crim de la parella del Maresme no hi va tornar a anar, tot i que alguns testimonis sí que van veure el Land Rover enfilar la carretera de Susqueda. Els Mossos també van controlar els terminals mòbils que havien estat operatius a la zona de Susqueda i, entre els dispositius, van localitzar el de Jordi Magentí, que, com que era un reu d’homicidi, va cridar especialment l’atenció dels investigadors, que ahir van assegurar, per boca del cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), que no tenien cap dubte que Magentí era l’assassí de Susqueda, tot i que van advertir que encara necessitaven recollir proves per incriminar-lo i que, per això, la instrucció del cas continuava sota secret de sumari. Rodríguez va remarcar que, quan en Marc i la Paula van desaparèixer, van treballar sempre amb la hipòtesi que es tractava d’una desaparició forçosa i que mai van considerar que l’assassinat tingués relació amb l’entorn més directe de les víctimes.

La hipòtesi que es planteja és que la parella, que havia anat al pantà per navegar amb caiac, va coincidir per malastrugança amb Jordi Magentí a peu d’aigua al capdavall del torrent de la font del Borni i que allà s’hauria produït el crim. Per un motiu que no queda aclarit. En Marc i la Paula van ser tirotejats. La noia va rebre un sol tret de bala, que li va entrar per la templa dreta i li va sortir per l’esquerra. El noi va rebre un tret que li va travessat el tòrax i que és el que li hauria provocat la mort, i un altre tret que li va foradar la mà –que possiblement va aixecar en un intent de protegir-se–. També tenia alguns orificis sense sortida a l’abdomen de procedència no aclarida. Els cossos de la parella, nus, van ser llançats dins del pantà al mateix lloc del crim. Al cos del noi li van posar la seva motxilla com a llast. I se sospita que al de la noia també, però el cadàver va ser trobat sense motxilla.

A banda de fer desaparèixer els cossos, el criminal també va dur el cotxe de les víctimes, un Opel Zafira, fins a la zona de la platgeta de les Palomeres, a uns 15 quilòmetres de distància de la font del Borni, per una pista forestal difícil de transitar fins i tot amb tot terreny, i allà el va enfonsar. Va ser trobat el 28 d’agost a set metres sota l’aigua. L’assassí també va intentar fer desaparèixer, però amb menys sort, el caiac de la parella. El va punxar pel mig i el va carregar de rocs. En enfonsar-se pel mig, però, l’aire va anar cap a les puntes, i el caiac, en forma de V, va continuar navegant a la deriva pel pantà fins que uns nois el van recollir a la zona de l’embarcador.

Durant mesos, els Mossos han continuat rastrejant el pantà per trobar l’arma del crim, se suposa que d’un calibre petit, o les bales i les beines, que no es van trobar als cossos de les víctimes.

Ahir al migdia, els Mossos van traslladar Magentí fins a casa de la seva mare, a Anglès, i hi van fer un escorcoll per buscar indicis i proves per lligar la inculpació. Els Mossos van assegurar ahir que, després de la detenció, continuaven treballant per reconstruir el crim i totes les seqüències.

L’escorcoll es va fer amb la presència de Jordi Magentí, l’advocada que el representa i la comitiva judicial. I a la tarda també es va traslladar fins a la casa el fill de Magentí, que havia estat arrestat a Salt, perquè fos present durant l’escorcoll. Els escorcolls en domicilis de la família Magentí es continuaran fent avui. A banda del doble assassinat, el jutjat també els investiga per un delicte contra la salut pública, amb relació al cultiu de marihuana que, segons sospiten els Mossos, pare i fill podrien estar fent en algun lloc del costat del pantà de Susqueda i també dins de l’habitatge.

Jordi Magentí, que es declara innocent i que va proclamar la seva innocència ahir en diversos moments mentre es feien els escorcolls, ja havia estat interrogat pels Mossos anteriorment i havia assegurat que el dia del crim no era a Susqueda i que tenia una coartada. Magentí havia fet de lampista, però ara no se li coneixia cap feina, i darrerament havia expressat la intenció de tornar una temporada a Colòmbia, una circumstància que podria haver fet que es precipités la seva detenció, fins i tot abans de tenir tots els caps lligats, per evitar que marxés del país.

LES DATES

24.08.17
La Paula i en Marc
van pujar al pantà de Susqueda per fer caiac i ja no se’ls va veure més amb vida.

LA XIFRA

26.09.17
Els Mossos
van trobar els cossos de la parella dins del pantà, a la zona del barranc de la font del Borni.
3
testimonis
com a mínim van sentir els trets des de punts diferents del pantà i van ajudar a acotar l’escenari del crim.

Els testimonis que eren sospitosos

Paradoxes. Els habitants del campament del mas Llomar de Susqueda, l’amo de la finca –el belga Max Olivier– i un amic seu francès van ser els que van aportar les pistes més fiables per acotar l’escenari del crim i van assenyalar el punt d’on venien els trets que van sentir, però inicialment ells mateixos van ser investigats. Tot va ser perquè els Mossos van trobar traces de sang en una barca d’Olivier, que justament els havien enfonsat. La sang, tal com va explicar ell mateix, i com van certificar les proves d’ADN, era de l’amic belga, que s’havia tallat mentre treia un motor de bombejar del pantà. Quan van trobar la sang, encara no s’havien trobat els cossos ni s’havia acotat l’escenari. Però, gràcies al testimoni de l’amo del mas Llomar, del seu amic i d’un camioner, que van sentir els trets des de punts diferents del pantà, es va poder concretar, fent unes proves disparant des d’allà i escoltant els trets des dels punts on eren els testimonis, que venien del barranc de la font del Borni. I allà els Mossos van concentrar els rastrejos i, finalment, el 26 de setembre, van trobar els cossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia