Successos

Jordi Magentí al jutge: “Que Déu el beneeixi”

El sospitós de Susqueda calla davant la imputació de dos assassinats i tinença il·lícita d’armes i només s’acomiada del magistrat

La seva dona s’ofereix a venir de Colòmbia i declarar al jutjat

“Que Déu el beneeixi”, van ser totes les paraules que va pronunciar ahir Jordi Magentí, el sospitós del doble crim de Susqueda, al jutjat de Santa Coloma de Farners, on el van traslladar per escoltar les imputacions que se li formulen. Aquestes paraules de religiós i creient (Magentí anava cada diumenge a missa des del seu casament amb Nancy Londoño) les va dirigir al jutge Javier Burgos, al final de la vista, quan ja sortia de la sala per tornar a ser conduït a la presó del Puig de les Basses.

Magentí, que tenia dret a explicar-se, va optar per callar un cop escoltades les imputacions per les quals l’haurà de jutjar un jurat popular: dos delictes d’assassinat i un delicte de tinença il·lícita d’armes. Imputacions que fan tant el fiscal Víctor Pillado com l’acusació particular que exerceix Carles Monguilod en nom dels pares de les víctimes i l’acció popular exercida pels ajuntaments d’Arenys de Munt i Cabrils a través del lletrat Josep Riba. El delicte de tinença il·lícita d’armes l’ha afegit ara la fiscalia pressuposant que Magentí va matar la parella empunyant una arma de foc, les característiques de la qual no s’han pogut aportar perquè no ha estat mai localitzada i les proves de balística tampoc han pogut concretar exactament de quin calibre és. La investigació pressuposa que l’arma és sota les aigües del pantà i ara, quan l’embassament està al màxim de la seva capacitat, trobar-la es preveu una tasca difícil. El suposat escenari del crim, les runes de la Rierica, estan sota les aigües i tampoc existeix la platgeta on van anar a tirar el cotxe de les víctimes.

La defensa de Magentí, exercida per Benet Salellas i Mònica Tarradellas, rebutja les imputacions i ahir va demanar el sobreseïment de la causa. En no ser acceptada va proposar una bateria de proves, entre altres la declaració de la dona de Magentí, Nancy Londoño, que està disposada a venir de Colòmbia per declarar davant del jutjat. El fiscal ja havia proposat que els Mossos anessin a Colòmbia per interrogar-la i després convidar-la a venir. Però la defensa s’oposa que se l’interrogui policialment abans que ho faci el jutjat perquè considera que la investigació ja està sota control judicial i que qualsevol declaració s’ha de fer en presència de la defensa del sospitós.

La defensa també proposa interrogar el sergent dels Mossos màxim responsable de la investigació; el fill de Jordi Magentí, i Simona Benkova, la mestressa del bar La Parada del Pasteral, a l’aparcament del qual les víctimes, Marc i Paula, van passar la nit dins de l’Opel Zafira. Benkova sempre ha explicat que Marc i Paula eren al seu bar a l’hora que servien els dinars i que van demanar per on es pujava al pantà. El testimoni de Benkova no s’ajusta amb les dades de la investigació, que fixa l’hora del crim entre les 11.20 h i les 11.26 h.

Salellas també demana que citin a declarar el jubilat de l’Estartit que, tal com va publicar aquest diari el 10 de maig, era al pantà el matí del crim i va fer diverses fotografies des de la paret del pantà. Salellas vol que se li requereixin totes les fotografies que va fer a Susqueda, algunes de les quals estan publicades a Facebook.

La trucada a la bústia

Interessa la defensa que s’aclareixi la trucada del telèfon de Paula Mas a la bústia de veu del propi telèfon feta a les 18.28 h del 26 d’agost, és a dir dos dies després del crim. Els telèfons de Marc i Paula no han estat mai localitzats i una de les teories és que estiguin també dins del pantà.

Rastrejar els GPS

Una de les proves pericials que proposa Salellas és que es rastregin els aparells electrònics de Marc i Paula i s’intentin aconseguir les contrasenyes per accedir, en cas que en tinguin, als seus comptes de Google, que permetrien, a través de l’historial de cronologia dels mapes de Google, saber el recorregut que van fer els aparells telefònics i, consegüentment, les víctimes. Una diligència que si tingués èxit podria aportar la informació que la defensa requereix als Mossos que aportin: el lloc on hauria estat estacionat l’Opel Zafira de Marc i Paula els dies 24 i 25, abans de ser enfonsat al pantà; el lloc des d’on van ser llançats a l’aigua els cossos de Marc i Paula, i el lloc des d’on s’hauria posat a l’aigua el caiac que duien les víctimes. Uns interrogants que la investigació encara no ha acabat de resoldre.

L’altra gent vora el pantà

La defensa demana identificar gent que podia ser a la zona del pantà l’agost del 2017, Vol saber la llista de les persones internes o treballadores de la comunitat terapèutica Sant Miquel Maifré, que està situada al peu de la carretera que puja al pantà, i les visites que van tenir els dies 24, 25 i 26 d’agost, amb menció expressa de les que tenen antecedents policials.

També proposa identificar la gent que va assistir a les festes rave que es van fer a la zona de la pedrera i els assistents a les festes particulars que es van celebrar a la finca del Llomar i que apareixen en vídeos penjats a xarxes obertes d’internet.

La defensa també requereix informació sobre les persones que treballaven i les que es van allotjar a la casa de turisme rural Els Terrats, i que es requereixi a l’Ajuntament de Susqueda que aporti les dades de totes les persones empadronades al municipi i dels vehicles censats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia