Successos

Troben un nadó mort entre els residus dels contenidors grocs

Un empleat de la planta Ecoparc de Montcada i Reixac va veure una mà que sobresortia en una màquina i primer es va pensar que era un nino

Serà difícil esbrinar la procedència del cadàver

El balístic, la màquina que garbella els residus a la planta Ecoparc de Montcada i Reixac, s’havia aturat per un embús i, quan un empleat hi va entrar per resoldre la incidència, va descobrir una maneta que sobresortia entre el material. En un primer moment va pensar que es tractava d’un nino, però no ho era: era la mà d’una criatura. Tan bon punt els Mossos i el SEM van rebre l’alerta, pels volts de les quatre de la matinada, van enviar patrulles a la planta de residus, a l’avinguda Torre Mateu de Montcada i Reixac, i van comprovar que es tractava del cos d’un nen petit, d’una edat difícil de precisar, però de menys d’un any. El cos, que tenia diversos talls, va ser traslladat a l’Institut de Medicina Legal per fer-li l’autòpsia, intentar identificar-lo i aclarir les causes de la mort per tal de saber si es tracta d’un cas de mort homicida o d’inhumació il·legal.

Els Mossos s’han fet càrrec de la investigació per mirar d’esclarir la procedència del cos. El que se sap, per la màquina on el van trobar, és que el nadó venia de les deixalles de la línia dels contenidors grocs, els dels envasos de plàstic. Però serà difícil saber quan i en quin contenidor groc el van llençar, ja que, a la planta de Montcada i Reixac, cada dia hi arriben unes 80 tones de residus d’envasos de plàstic, procedents de diverses poblacions del Vallès Occidental i del Maresme. A més a més, ahir la planta tenia emmagatzemades unes 200 tones de residus procedents només dels contenidors grocs.

És la primera vegada que es descobreix un cos humà a l’Ecoparc de Montcada i Reixac, on sí que havien fet una troballa excepcional, en aquell cas d’armes, entre les deixalles. Tanmateix, l’aparició de cossos –sobretot de nadons– a les plantes de residus no és tan estranya.

Per exemple, a l’Ecoparc de Sant Adrià de Besòs, el desembre del 2011, va aparèixer el cos d’un nounat, una nena, que encara duia el cordó umbilical. El gener del 2011 es va trobar un nadó en una planta de triatge de residus de Barcelona. I el març del 2010 un operari de l’empresa Ecoparc de la Zona Franca de Barcelona va trobar el cos d’un altre nen acabat de néixer. El setembre del 2007 es va localitzar un nadó mort a l’abocador de Pedret i Marzà, a l’Alt Empordà. En cap dels casos de nadons trobats morts en abocadors i plantes de tractament de residus es va poder localitzar la mare o els responsables de l’abocament de la criatura. Un cas excepcional va tenir lloc a Girona l’abril del 2016, quan es va trobar un fetus dins d’una maleta en un hotel. Es va localitzar per les sospites del personal de l’hospital Josep Trueta, que va atendre la mare d’una hemorràgia, tot i que ella negués que estigués embarassada.

Els Mossos sí que van aconseguir identificar les restes humanes –un cap i una cama– trobades el juny del 2013 a la planta Ecoparc de Sant Adrià de Besòs. Era un home de Badalona que va morir en el decurs d’una baralla amb un veí de la mateixa població, que va ser arrestat. L’abril del 2017, en aquesta mateixa planta, hi van trobar el cadàver d’un home, però en aquest cas els Mossos van descartar que es tractés d’un homicidi.

LA DATA

22.05.18
Els operaris
troben un nen petit mort entre els residus de l’Ecoparc de Montcada i Reixac.

LES XIFRES

80
tones
de residus dels contenidors grocs arriben cada dia a la planta de Montcada.
200
tones
de residus procedents dels contenidors grocs hi ha acumulats a la planta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia