Successos

Incògnites a l’escena del crim de Susqueda

El cos del noi té almenys una ferida feta ‘post mortem’ que podria significar que els cossos van ser llençats al pantà un temps després de l’assassinat

Molts interrogants envolten encara l’assassinat de Marc Hernández i Paula Mas, la parella que va desaparèixer el 24 d’agost al pantà de Susqueda. El sospitós empresonat, Jordi Magentí, es proclama innocent i l’escena no acaba de quadrar amb els episodis del crim i tampoc se sap quina va ser l’arma ni on és. La darrera imatge de l’Opel Zafira de les víctimes va ser captada per una càmera a les 10.18 h del 24 d’agost, quan enfilava la pista de la vora dreta del pantà. A les set de la tarda del dilluns 28 d’agost, el cotxe va ser trobat a set metres de profunditat a dins del pantà, a la “platja dels xinesos”, a uns 15 quilòmetres des de la pedrera, per la pista forestal que passa pel mas Llomar, l’únic lloc habitat en tot el trajecte.

Incògnites: fins on van arribar amb el cotxe Marc i Paula i on va estar el vehicle abans que el criminal o criminals el tiressin a l’aigua? I en quin moment el van dur fins al lloc on el van enfonsar? Els habitants del Llomar, que entre el 24 i el 25 d’agost, de dia i de nit, van fer diversos cops d’anada i tornada la pista, no van veure el monovolum blau. L’amo del mas Llomar sí que va veure, en canvi, el Land Rover de Magentí arraconat arran de pista, sobre la Rierica. I tampoc ningú diu haver vist passar l’Opel Zafira davant del mas Llomar, punt de pas obligat per arribar al lloc on va ser enfonsat. Un dels estadants del Llomar va explicar que la tarda del dia 24 va passar en direcció a la platgeta un Clio de color fosc ocupat per un home gran i un gos. I la nit del 24 al 25 els gossos del Llomar van lladrar. Van detectar els gossos moviments relacionats amb el crim? Ningú ho sap. Bartomeu Soler, l’home que viu en una barraca, al barranc de la Font del Borni, assegura que no va veure mai l’Opel Zafira i manté que a la parella la va veure per primer cop el 26 de setembre, el dia que els Mossos els van trobar morts, ell a l’aigua i ella a la part del pantà, molt a prop de la seva barraca.

Més incògnites: van baixar pel seu propi peu fins arran d’aigua Marc i Paula? I si ho van fer, per on van accedir a l’aigua? Un accés que sembla viable i que permetria encarar-hi el cotxe i deixar-lo fora de la vista de la gent que circula per la pista seria el baixant de la Font del Borni. Un altre punt de baixada fàcil, més enllà de la Rierica, que porta a la zona dels camps del Llomar, lloc on van pescadors. Però aquí el cotxe hauria quedat a la vista des de la pista.

La investigació fixa l’hora del crim entre les 11.20 i les 11.26 h, una hora aproximadament després que Paula enviés el darrer whatsapp a la seva mare. Van tenir temps d’inflar el caiac i baixar arran d’aigua? Van arribar a navegar? On els van matar? La investigació apunta que va ser a les runes de la Rierica, lloc de pesca del sospitós, però no hi ha evidències materials. I com els van matar? És clar que els van disparar, però des de quina distància, encara s’ha de determinar. La noia va rebre un únic tret al cap. El noi tenia quatre forats de bala corresponents a tres trets perquè un primer li va travessar la mà. La trajectòria podria indicar que el noi estava dret i va fer un gest per protegir-se, però tampoc es descarta que estigués estirat quan li van disparar.

I en quin moment van ser llençats els cossos, nus, a l’aigua? Els va despullar l’homicida o estaven despullats quan els van disparar? Els laboratoris han conclòs que almenys una de les dues ferides dels costats del cos del noi, fetes amb un estri de tall, és post mortem. És a dir, que el van punxar ja mort. Per què? No es descarta que fos per desinflar-lo i fer-lo enfonsar, cosa que obriria la possibilitat que els haguessin tirat a l’aigua un temps després del crim. El cos del noi, trobat submergit, estava saponificat, mentre que el de la noia, trobat fora de l’aigua, estava mig momificat. Hi ha pendents anàlisis de l’aigua del pantà per veure si hi ha components que afavoreixin la momificació.

Més incògnites: com va anar a parar el caiac a la zona de l’embarcador. El va inflar el criminal? Hi va navegar ell abans de punxar-lo? La distància entre el punt on era enfonsat el cotxe i el lloc on va ser trobat el caiac a la deriva, és d’uns 20 km si s’ha de fer en vehicle per terra. I si el criminal va anar-hi amb caiac, com s’ho va fer després per emprendre la fugida? Una circumstància a tenir en compte és que Jordi Magentí no sap nedar. El jutjat confia que alguns interrogants s’aclareixin amb la declaració, demà, de Nancy Londoño, la dona de Magentí, que va marxar a Colòmbia al setembre. Més incògnites: per què no va fugir llavors Magentí?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia