Indignació dels pares perquè La Salle no va impedir al mestre detingut fer classe

El centre de Figueres afirma que no tenia constància de la detenció, i el va apartar de la docència ahir, en llegir el diari

«La direcció del col·legi La Salle Figueres, juntament amb l'equip directiu, comunica que el Sr. Josep Raya Moyano ha estat apartat de les seves funcions docents a partir de la data d'avui, a causa de les notícies que han sortit a la premsa que el relacionen amb uns fets que poden perjudicar el bon nom i la bona marxa del centre», deia textualment el comunicat que el centre va emetre i difondre a través de la seva plana web. Però molts pares d'alumnes no en tenien prou i es van concentrar davant del centre per exigir explicacions de per què no els havien avisat de la detenció d'un mestre i per què Raya no havia estat separat de la docència immediatament després de la detenció. El director del centre, el germà Salvador Balart, va assegurar que fins ahir, que la notícia va ser publicada a la premsa, no havien tingut coneixement de la detenció del mestre. Alguns pares, però, desconfien especialment del director de La Salle precisament perquè Raya, mestre de sisè de primària, i Balart tenien una relació molt estreta. L'aparició de la notícia de les activitats de Raya (que va admetre que es feia passar per un menor o una menor i aconseguia que nens i nenes es despullessin i fessin actes sexuals davant la càmera web de l'ordinador) ha esverat els pares dels alumnes de Figueres. Alguns tenien constància que els seus fills xatejaven al vespre amb Raya, a qui anomenaven El rayao, i que algun cop, a través del mateix Nic, es comunicaven amb el director del centre. L'AMPA del centre està estudiant presentar-se com a acusació particular i com a prioritat s'ha fixat aclarir que no hi hagi cap alumne de La Salle Figueres que hagués estat víctima dels enganys per internet del mestre. Tot i que afirmen que no hi ha cap indici que cap alumne caigués al parany, l'AMPA ha dit que posarà al servei dels pares un gabinet d'assessorament psicològic per si volen que analitzin els fills per comprovar que no haguessin estat víctimes d'alguna mena d'abús i no ho haguessin explicat. Ahir a la nit, els pares dels alumnes del grup de la tutoria de Raya van mantenir una reunió amb la direcció del centre.

Un germà apartat a Santa Coloma

A La Salle de Santa Coloma de Farners també s'ha apartat un mestre, en aquest cas un religiós, que havia mostrar massa predilecció per una alumna, sense que el cas, però, hagi provocat cap desgavell entre els pares, com passa a Figueres. Segons han apuntat pares d'alumnes del centre, pels volts de Nadal la direcció els va fer arribar una nota per informar-los que el germà Àngel, que impartia classes de religió i català a alumnes de primer d'ESO, havia estat traslladat a Roma, per motius personals, per realitzar-hi una estada de reflexió i recolliment. Tot i que la versió oficial apel·lava als motius personals esgrimits pel propi docent, els pares van ser informats que el veritable motiu de la marxa del germà Àngel era evitar les aproximacions del docent cap a una alumna de 12 anys amb qui havia mantingut una relació massa estreta durant una excursió organitzada pel col·legi. Alguns pares consultats per aquest diari han remarcat que sempre havien interpretat que el mateix docent havia anat a explicar l'encaterinament que sentia per la noia i que ell mateix havia decidit que era millor, per evitar temptacions, que deixés el centre. Per això, entre els pares no es va aixecar cap polèmica general, però finalment els pares de la nena sembla que han optat per presentar una denúncia.

Desaparegut del Facebook

Josep Raya, qui també havia estat germà religiós, va deixar el celibat per voluntat pròpia però va continuar fent de docent en diferents centres religiosos. Raya, originari de la Seu d'Urgell, tenia un compte al Facebook amb la seva fotografia, que va desaparèixer entre dimecres a la nit i ahir al matí, és a dir, tan bon punt es va anar sabent la seva implicació en l'afer. Fins el dimecres, tot i haver passat per la comissaria i pel jutjat quinze dies abans, va continuar com si res exercint de mestre a La Salle de Figueres. Això, ahir, era una qüestió que provocava «indignació i perplexitat» entre els pares dels alumnes. Però també entre els altres docents de La Salle, que asseguraven que no sabien res de la detenció. Es dóna la circumstància que el dia de la seva detenció i l'escorcoll a casa seva, en un pis del número 4 del carrer La Unió de Fortià, es va produir entre els dies 8 i 9 de març, és a dir, el dia de la gran nevada. Dies que les classes als centres escolars van quedar suspeses, cosa que podria haver facilitat que Raya no hagués de donar excessives excuses per explicar la seva absència obligada, ja que tampoc es feien classes. La policia ha explicat als pares que no van comunicar la detenció de Raya a la direcció de La Salle per respecte al secret de les diligències judicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.