Successos

CARLES AROS SÁNCHEZ

EXCAP DE POLICIA DE LLORET I TÈCNIC I ASSESSOR EN SEGURETAT I MOBILITAT URBANA

“El model policial que defensava jo quan em van detenir és el més idoni”

Considera que el major Trapero va complir escrupolosament les instruccions que havia fixat la fiscalia pel 1-O i que l’actuació dels Mossos d’Esquadra va ser impecable

Carles Aros Sánchez (l’Hospitalet de Llobregat, 1953), va ser el protagonista durant els anys noranta del segle passat d’un serial periodístic que l’exgovernador civil de Girona Pere Navarro va batejar com “el bollo de Blanes”. un reguitzell de conflictes policials i judicials arran de la defensa aferrissada d’Aros, llavors cap de la Policia Local de Lloret, d’un model de policia integral que atorgués als municipals plenes competències judicials. Aros, anomenat el Robin Hood de les policies locals pel magistrat Fernando Lacaba, va acabar detingut per desobediència pel seu desafiament als jutges i a la Policía Nacional, i tot i que va ser absolt, finalment el 1992 va penjar l’uniforme.

Encara és policia? Guarda l’uniforme?
Ja no soc policia perquè, a diferència d’altres, que van demanar excedència, jo vaig renunciar voluntàriament a la plaça de funcionari. Sí que guardo l’uniforme, però no me’l poso mai, entre altres motius perquè m’he engreixat i no m’entra.
Quan va marxar, ja fa 22 anys, em va dir que no descartava entrar als Mossos. Ho va provar?
No. Al final no ho vaig intentar. Tot i que m’hauria fet gràcia, i crec que ho hauria pogut aconseguir, i per la meva experiència i treball hauria pogut fer-hi aportacions útils. Però estava tan atrapat per la policia que fins i tot havia desatès la família, i el cos em demanava fer una aturada.
Què ha estat, doncs, del policia rebel Aros des que va desaparèixer de l’escena pública?
Primer vaig treballar en una empresa familiar del sector immobiliari. Però el 2009 va arribar la crisi i llavors em vaig introduir en el món dels estudis de seguretat i els plans de mobilitat des de l’empresa privada. Actualment dirigeixo la firma Mensurtech.
Es viu millor i es guanya més treballant en el camp de la seguretat des de l’empresa privada que des de l’administració?
Són dos mons diferents amb semblances. A la policia t’exigeixen resultats i treballes amb pressió dels polítics i dels ciutadans, i guanyes el mateix siguin quins siguin els resultats. En l’empresa privada, els resultats te’ls busques tu, perquè són la base del rendiment. Fora de la policia no es viu millor, però es poden guanyar més diners. És evident que ningú munta una empresa per ser una ONG.
Ara creu que la seva va ser una lluita inútil. Encara manté que el seu model, aquell que el va fer defenestrar, era el millor?
Estic convençut que el model que proposàvem, que era el de la seguretat en cercles concèntrics, on les policies locals, el primer cercle, assumeixin totes les funcions al seu territori, és el millor. S’optimitzen recursos, perquè és absurd que els agents locals hagin d’anar a exposar a una altra policia els fets perquè aquesta porti les diligències als jutjats. Es perd temps i efectivitat. En cas que el fet investigat superi el primer cercle, es passa al segon, i si passa d’aquest, al tercer. A part, les policies locals sempre són les que tenen més efectius al carrer.
Vol dir que per falta d’efectius abans treien les castanyes del foc a la Policía Nacional i ara als Mossos?
Doncs sí. La història es repeteix ara amb els Mossos, que un cop desplegats es troben també amb una manca d’efectius evident per l’envelliment i les jubilacions i la manca de convocatòries de places. Els Mossos és un cos ple de grans professionals, ho tinc clar, però ha patit les conseqüències d’una mala gestió política i d’uns canvis continus de consellers i de comandaments que han fet trontollar l’estructura i el servei.
Fa dècades que es parla d’una futura llei de la policia de Catalunya que unificaria Mossos i policies locals i aclariria els papers de cadascú. L’han cridat mai per intervenir en la seva redacció?
No. No m’han cridat mai, però sempre he estat al cas dels moviments que s’han fet. Aquesta llei podia ser una bona i eficaç idea. Però almenys s’han redactat ja vuit avantprojectes que han anat passant de calaix en calaix i mai han arribat a aprovar-se. El primer entrebanc que va trobar el projecte de la Generalitat va ser de les associacions de municipis.
Què pensa del procés judicial que s’ha obert al major Trapero i a altres càrrecs?
Jo tinc claríssim que Trapero va complir a la perfecció amb la seva obligació i que l’actuació dels Mossos el dia del referèndum va ser impecable, i crec que tot el que va declarar al judici sobre el pla per detenir el govern s’ajusta a la veritat.
Com veu que els policies es presentin a eleccions?
Són ciutadans i tenen el mateix dret que un altre. El problema és si surten elegits i se’ls encomana un càrrec de seguretat, i llavors no donin la talla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia