Successos

La Guàrdia Civil domina el mar i els Mossos es retiren

La comissió de coordinació de policia judicial fixa que només hi té competència el cos estatal

Els Mossos ja deriven a la Guàrdia Civil els avisos d’incidents

Les competències en matèria de policia judicial als espais marítims és exclusiva de la Guàrdia Civil, i les policies autonòmiques només tenen competència com a policia administrativa en les aigües marítimes. És el que es va acordar, amb el vot en contra del representant dels Mossos, en la comissió estatal de coordinació de policia judicial en la reunió celebrada el 12 de març passat. Això representa que les diligències en casos de morts per ofegament o accidents en l’àmbit marítim, aniran a càrrec sempre de la Guàrdia Civil. Arran de l’acord, el comandament dels Mossos ha passat un comunicat a les ABP per donar-los instruccions de com actuar en casos de rebre avisos per incidents al mar. Així, als mossos se’ls instrueix perquè en cas que rebin trucades a la sala regional o derivades del 112 que alertin d’un incident a les aigües marítimes, l’han de derivar a la sala de la Guàrdia Civil. En cas que la trucada arribi directa a una comissaria, els mossos en prenen nota i al ciutadà se l’avisa que es traspassarà l’avís a la Guàrdia Civil, que és competent. En les instruccions també s’especifica que en cas que fent patrullatge dins de les funcions que els pertoquen i els avisen per un cos aparegut al mar o un ofegat que ja han tret a la sorra, als mossos els correspon preservar el cos i les proves i demanar a la sala que avisi la Guàrdia Civil, i quan arribi traspassar-li tota la informació de què disposin.

La instrucció també preveu la possibilitat que una policia local truqui per alertar que han trobat un cos al mar o que un banyista s’ha ofegat, se’ls ha de dir que han d’avisar la Guàrdia Civil. Així, la Guàrdia Civil guanya la batalla que mantenia amb els Mossos arran de la incorporació al mapa policial de la unitat subaquàtica dels Mossos, que havia tingut algunes topades amb GEAS de la Guàrdia Civil per les incursions al mar, en més d’una ocasió a l’hora de treure i desactivar artefactes explosius antics trobats al mar.

LA DATA

12.03.19
La comissió
estatal de coordinació de policia judicial va acordar que al mar la competència és de la Guàrdia Civil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia