Successos

Inculpat perquè tenia al maleter un fusell del rodatge d’un film

El detentor de la peça, Alfons Romero, corredor d’armes i assessor del rodatge, explica que el fusell és inutilitzable

La Guàrdia Civil informa del comís d’una “arma de guerra”

El fusell és inutilitzable i no és cert que qui el tenia al maleter no disposa de permís d’armes. Alfons Romero, que fins al 2011 va regentar una armeria ben coneguda a Figueres que cinc generacions de la seva família s’han transmès a la ciutat, és inculpat per tinença il·lícita d’armes. Portava al maleter un fusell que s’ha utilitzat aquests dies en el rodatge d’una pel·lícula.

La Guàrdia Civil informava, aquest dijous, de la inculpació d’un conductor el dia abans a la Jonquera, al cotxe del qual es va requisar un fusell de guerra, de la marca Mauser del calibre 792PR. La nota de la Guàrdia Civil que molts mitjans de comunicació i agències han difós –entre els quals aquest diari–, indicava que els agents del cos “van comprovar que l’arma funcionava perfectament i tan sols calia carregar-la”.

“Només calia desmuntar el fusell, i haurien vist que està inhabilitat i que té tres forats al canó. Carregar-lo no es podria fer, més que res perquè aquest tipus de munició no existeix ni es troba enlloc”, explica avui Romero. Hi entén, de fusells, perquè tot i que ja no regenta l’armeria, segueix sent corredor europeu d’armes i durant anys ha actuat de pèrit als jutjats en qüestions que hi estan relacionades.

Explica que aquest dimecres, a les set del matí, anava a Perpinyà per fer una gestió en un banc francès. “No tenia consciència de portar una arma; per a mi és un objecte restaurat; fa anys que és en la meva possessió; s’utilitza com a peça històrica en el rodatge, aquests dies, i havia de tornar a servir”, diu Romero.

Al maleter també hi havia els vestits d’època per a l’actor durant el rodatge. Diu que ho va explicar als agents i fins i tot els va mostrar imatges del rodatge. No va impedir que se l’emportessin al quarter de la Guàrdia Civil, on el van escorcollar de cap a peus i on es va quedar fins que al migdia el van traslladar als jutjats de Figueres. Tot i que el jutge va veure ràpidament que alguna cosa no quadrava i el va deixar immediatament en llibertat provisional sense fiança, continua inculpat.

Romero confia que el cas s’arxivarà i no anirà més enllà. Malgrat tot, pregunta per què la Guàrdia Civil va difondre una nota “desinformant” dels fets i “fent propaganda” del comís d’una arma de guerra. “No s’ha respectat la presumpció d’innocència, i si haguessin fet les verificacions oportunes haurien pogut aclarir-ho molt fàcilment”, afegeix. Admet que no portava en aquell moment la documentació relativa al fusell i que potser va anar a passar la frontera “a la lleugera”, però no entén que s’hagin tergiversat els fets amb la versió que la Guàrdia Civil ha fet pública.

Film sobre la retirada

La pel·lícula que s’està rodant aquests dies a l’Alt Empordà i a la qual contribueix Alfons Romero com a assessor, és impulsada pel fotògraf Jack Gou. Tal com informa ACN, en la filmació es recullen les vivències de Joan Pacheco, que ara té gairebé 89 anys i va fugir camí de l’exili des de Girona amb la seva mare i el seu germà, l’any 39, quan ell tenia 8 anys, marxant cap a França pel coll de Lli, a la Catalunya del Nord.

Les últimes escenes s’han de rodar properament al voltant de Figueres. També hi havia d’aparèixer el fusell que ara és a les dependències de la Guàrdia Civil.

LA FRASE

Només calia desmuntar el fusell per comprovar que és una peça restaurada i inutilitzable.
Alfons Romero
És inculpat per detenció d’arma i li han requisat el fusell


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia