Successos

Seguretat

Signes del delicte de trànsit

La fiscalia envia a les policies un singular i llarg test per avaluar els conductors drogats i imputar-los

Els han de fer comptar sumant de dos en dos i restant de tres en tres i comprovar si veuen visions o senten veus

“Explica que veu o ha vist fenòmens que no són viables en aquest moment?” “Diu que sent o ha sentit veus que no són viables?” Són algunes de les preguntes, incloses en una llarga llista, que els policies de trànsit han de fer als conductors que sotmetin al test de drogues, per complir una instrucció de la fiscalia general de Trànsit, que ha remès a totes les policies que fan tasques de policia judicial de trànsit. Com a eina per calibrar si el conductor pot ser remès a la via penal en cas de controls preventius, la fiscalia ha elaborat una acta de signes que, en cas de diferent acumulació, condueixin a la imputació penal.

El primer capítol de l’acta d’avaluació de signes correspon a l’actitud i comportament del sospitós d’anar drogat. Per això el policia, que el fiscal remarca que ha de tenir formació específica, ha de valorar el domini de l’idioma del conductor. I clicar les caselles: 1-“Domina el castellà o llengua cooficial però no comprèn el que li diuen”, 2-“Té feina a entendre el que li plantegen”, i 3-“No domina ni el castellà ni la llengua cooficial”. En l’apartat d’aspecte extern el policia haurà de calibrar si té ferides, es grata molt, sua massa, si està molt blanc de cara, si té el nas vermell, si esnifa contínuament... També hi ha caselles per determinar si parla massa, si crida massa, si es repeteix, si diu incoherències... També s’han d’omplir caselles després d’haver comprovat si el conductor sap dir l’hora, el dia de la setmana, el mes, l’any, si sap on és, si sap dir d’on ve i cap on va, si sap quin dia va néixer i si dona la seva adreça... A part de l’examen de llengua, el conductor també ha de ser sotmès a un de matemàtiques, per comprovar si pot comptar sense dificultat fins a vint saltant els números de dos en dos i després si és capaç de fer-ho des de vint saltant els números de tres en tres (20, 17, 14...) I en una correlació de lletres que s’han de llegir, s’ha de comprovar que el conductor doni un copet amb la mà cada cop que es digui “A”. Si l’erra dos cops o més, la prova no està superada.

Tampoc falten les proves físiques. El policia haurà d’avaluar si s’aguanta dret, si va massa ràpid o massa lent, si no coordina bé els moviments de la mà i li cauen les coses, si té tremolors... I comprovar si sap caminar sobre una línia recta sense desviar-se, si ha d’estendre els braços per guardar l’equilibri i si no gira correctament.

En cas que l’avaluat no superi les proves i acumuli diferents conceptes negatius dels diferents apartats de l’examen, el policia ha d’instruir atestat per delicte contra la seguretat viària de l’article 379.2 del Codi Penal en la seva modalitat de conducció amb la influència de les drogues. La fiscalia ha redactat aquest catàleg de signes per avaluar “la influència” de les drogues en la conducció un cop revisades les estadístiques de seguretat viària i veure que tot i que la Guàrdia Civil de Trànsit el 2018 va detectar 5.379 positius de droga, només van instruir 251 diligències per la via penal, és a dir, el 0,5%. Amb l’aplicació de l’acta de signes aportada per les policies es pretén incrementar la càrrega de prova per la via penal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia