Successos

L’Audiència Nacional absol els etarres Txeroki i Arzalluz de l’assassinat del jutge Lidón

Es considera que el testimoni de la dona i el fill de la víctima no és fiable perquè van trigar molt de temps a identificar els acusats

L’Audiència Nacional ha absolt aquest dimecres a l’excap etarra Garikoitz Aspiazu Rubina, àlies Txeroki, i al també membre de la banda Asier Arzalluz de l’assassinat en 2001 a Getxo del jutge José María Lidón, en estimar que no hi ha proves suficients per a considerar-los autors dels trets que van posar fi a la seva vida.

La Fiscalia, que en un principi havia demanat 30 anys per a cadascun d’ells, ha retirat l’acusació contra Arzalluz abans que el judici quedés vist per a sentència en entendre que no havia quedat acreditada la seva autoria.

Segons la sentència dictada aquest dimecres, “no hi ha prova de càrrec suficient per a enervar la presumpció d’innocència” de cap dels dos, i l’aplicació recta de la llei porta a l’absolució “sense veure’s entelada per humans sentiments de companyonia (cal no oblidar que la víctima era magistrat en actiu), compassió o venjança”. L’imperi de la llei, continua la Sala, atén els legítims drets de les víctimes i, necessàriament, també dels processaments “a un judici just, contradictori i amb plenitud de garanties” i a la presumpció d’innocència.

La Sala creu que els informes d’intel·ligència de la Policia Autònoma Basca i de la Comissaria General d’Informació no acrediten que Arzalluz i Txeroki fossin els autors de l’assassinat del magistrat de l’Audiència Provincial de Biscaia el 7 de novembre de 2001. Tampoc considera “fiable” la identificació que la dona i el fill de Lidón van realitzar de Txeroki com el presumpte assassí anys després de l’atemptat, després de veure’l en la televisió quan era extradit de França.

La Sala inclou en la sentència les declaracions prestades per la vídua i el fill abans d’aquesta data en les quals no van poder identificar als autors de l’assassinat, testimoniatges que van tenir lloc en 2001, l’endemà passat de l’assassinat; en 2002 i posteriorment en els judicis celebrats per aquests fets.

En opinió dels jutges, encara que creuen que Txeroki va ser un dels autors, no es pot considerar fiable el seu testimoniatge amb un reconeixement tan tardà, d’una persona públicament coneguda i sobre la qual la policia sospitava com a hipòtesi de treball.

“No hi ha dubte que el senyor Lidón va ser assassinat per ETA i que almenys van participar dues persones, però no es va poder acreditar que fossin els meus defensats”, va subratllar per la seva part l’advocat defensor.

Txeroki compleix condemna a França, que va accedir a lliurar-li temporalment a Espanya per a ser jutjat com a autor de l’assassinat de Lidón.

Per aquest atemptat ja es va jutjar a l’etarra Urtzi Murueta, acusat d’haver ordenat el seguiment al jutge i que va resultar absolt per falta de proves; i a Orkatz Gallastegi Sodupe, condemnat a 26 anys de presó per seguir al magistrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia