Successos

Nenes assassinades

Un crim de mal explicar

Busquen proves que demostrin que la mare va matar les filles a Salitja i analitzen l’historial mèdic i psiquiàtric de la suïcida per trobar explicacions al doble infanticidi

Les dues nenes seran enterrades avui a Llers, població del pare

Les notícies encadenades de la mort de dues germanes de cinc i sis anys assassinades, a cops d’aixada, a casa seva a Salitja i el suïcidi de la seva mare llançant-se davant d’un camió 15 km enllà a l’autopista, a Salt, ha instaurat en la consciència col·lectiva que l’homicida és la mare. Quatre dies després, els Mossos i el jutjat tenen clar que les sospites apunten en aquest sentit, però esperen a tenir els resultats de diferents proves que ho certifiquin de forma científica. Es busquen empremtes a l’aixada comissada a la casa que puguin demostrar que la dona, Maria Hernando Antonio, la va empunyar, i també s’ha de comprovar si entre la sang que tenia la dona quan va ingressar a l’hospital de Girona després de ser atropellada n’hi havia de les seves dues filles. Els Mossos també busquen testimonis que el matí del divendres 13 (macabra coincidència), vigília del setè aniversari de la filla gran, veiessin o sentissin res que ajudi a esclarir en quines circumstàncies es va produir el doble crim a l’anomenada “casa petita” del nucli de Salitja, on va arribar el pare a l’hora de dinar, a quarts de dues, un cop va sortir de la feina a l’empresa de venda de vehicles d’ocasió de Fornells. Va ser el pare, Josep Juanola Güell, qui va alertar de la mort de les seves filles. Les dues nenes eren mortes i presentaven ferides sagnants que es correspondrien amb cops d’aixada. El cos d’una de les nenes era al garatge i l’altre en una habitació, cosa que fa pensar que el crim es va produir en dos episodis diferents.

Si els resultats de les proves acaben confirmant que la mare va matar les nenes, faltarà desxifrar la principal incògnita del crim: per què les va matar? Per intentar aclarir-ho, els investigadors estan analitzant l’historial mèdic i psiquiàtric de Maria Hernando per veure si hi ha la possibilitat que hagués pogut tenir algun brot de tipus psicòtic que li pogués provocar al·lucinacions que la portessin a reaccionar violentament contra les seves filles, i fins i tot si una dieta molt rigorosa que estava seguint podria haver alterat la seva conducta.

La mare, de 38 anys, llicenciada, que havia treballat, fa anys, com a administrativa a la comissaria dels Mossos de Figueres, havia decidit no escolaritzar les seves filles i s’encarregava ella de la seva educació (la petita encara no estava obligada a anar a escola) a casa mateix, una situació que desconeixia el Departament d’Educació, que ha d’autoritzar les excepcions d’escolarització fora dels centres educatius. El delegat d’Educació a Girona, Martí Fonalleras, va assenyalar ahir que el departament s’ha proposat incrementar els controls, en coordinació amb els ajuntaments, per tenir constància de tots els casos de nens que segueixin la formació a casa. Les nenes sí que participaven en activitats extraescolars a Vilobí, però sempre hi anaven acompanyades del pare, ja que la mare no hi feia pràcticament vida social. La família vivia a Vilobí des del 2014.

El funeral per les dues nenes, Martina i Júlia, se celebrarà avui a les cinc de la tarda a Llers, d’on és la família del pare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia